Αρχική > Ποντιακά > Μία φορά Εύζωνας, για πάντα Εύζωνας – Το pontosnews.gr στην Προεδρική Φρουρά συναντά δύο από τους Πόντιους Εύζωνες στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (video, photos)

Μία φορά Εύζωνας, για πάντα Εύζωνας – Το pontosnews.gr στην Προεδρική Φρουρά συναντά δύο από τους Πόντιους Εύζωνες στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (video, photos)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις ώστε το εθνόσημο να είναι σωστά στο κέντρο του μετώπου και ο κεφαλόδεσμος όσο σφιχτά πρέπει. Διορθώνονται και τα φυσεκλίκια στο στέρνο. Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης και ο Αντώνης Μάνος θεωρούνται πια «παλιοί» στην Προεδρική Φρουρά, μιας και βρίσκονται σχεδόν στον ένατο μήνα της θητείας τους. Αυτό όμως δεν τους αφαίρεσε ούτε τη συγκίνηση, ούτε το… δημιουργικό άγχος: Ετοιμάζονται για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ντυμένοι με τη στολή του Πόντιου αντάρτη για να αναλάβουν για μία ώρα την τιμητική φύλαξη, ανήμερα της 19ης Μαΐου, της ημέρας που είναι αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς, για πολλούς λόγους. Η πανδημία δημιούργησε τέτοιες συνθήκες που από αυτή τη σειρά Ευζώνων έλειψαν ο παλμός του κόσμου, οι κυριακάτικες παρατάξεις, οι επετειακές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, όπως εξομολογούνται αργότερα, εύχονταν να γίνουν το ζευγάρι που θα επιλεγεί για υπηρεσία τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα.

Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, άλλωστε, μεγάλωσε στο Μεσημέρι Επανομής, ένα ποντιακό χωριό. Κουβαλάει μέσα του τη 19η Μαΐου – όπως είπε μετά το τέλος της σκοπιάς, εδώ και μήνες έστελνε βίντεο από την αλλαγή φρουράς τα προηγούμενα χρόνια, ευχόμενος να είναι αυτός που προς το τέλος της θητείας του θα αναλάβει την τιμητική φύλαξη.

«Το έβλεπα κάθε χρόνο, ήξερα τι συμβαίνει. Από τη στιγμή που πέρασα στην Προεδρική Φρουρά το ήθελα πάρα πολύ», τονίζει.

Κυριάκος Μιχαηλίδης (αριστερά) και Αντώνης Μάνος

Πλέον οι δύο στρατιώτες είναι έτοιμοι. Κατεβαίνουν στην αυλή του στρατοπέδου «Γεώργιος Τζαβέλλας» στην Ηρώδου Αττικού. Μπαίνουν στη σειρά μαζί με τρεις Εύζωνες που φορούν τα λευκά, την επίσημη στολή της Φρουράς· ένας ακόμα συνάδελφός τους πίσω τους, με τον θερινό ντουλαμά (στολή Βαλκανικών Πολέμων).

Είναι η στιγμή της ακινησίας, των τελευταίων διορθώσεων στις στολές. Ουσιαστικά είναι η στιγμή της περισυλλογής, που αδειάζει το μυαλό ώστε να είναι έτοιμοι για μια υπηρεσία που απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση.

«Όταν ο δεκανέας πει το “Εμπρός μαρς”, τα ξεχνάς όλα», σημειώνει ο Κυριάκος Μιχαηλίδης.

διαβάστε περισσότερα στο https://www.pontosnews.gr/

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Όταν οι αμερικανικές εφημερίδες κατέγραφαν τη γενοκτονία του Πόντου – Άρθρο του Λάζαρου Βασιλειάδη, υποψήφιου Διδάκτορα ΠΑΜΑΚ, στη «ΜτΚ»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Στις 24 Απριλίου 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβη στη συμβολικού χαρακτήρα και τεράστιας πολιτικής σημασίας ...