Διακομιδές ασθενών από τα νοσοκομεία της μίας περιφέρειας στης άλλης – Δεν υπάρχει το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό
Η… μάχη των κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη βόρειο Ελλάδα, με επίκεντρο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άξονες τα νοσηλευτικά ιδρύματα των άλλων μεγάλων πόλεων αλλά και με την κομβική σε αυτή τη συγκυρία συνεργασία του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες από 1.300 απλές κλίνες για περιστατικά Covid-19 και πάνω από 170 κλίνες Εντατικής στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.
Όπως χαρακτηριστικά είπε σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, «για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα στην εφημερία του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, το Διαβαλκανικό. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο Άγιος Λουκάς». Επιπλέον, ανέφερε πως το σύστημα θα αποσυμπιέζεται με διακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ στις εφεδρείες που εξετάζουν πάντοτε οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ είναι και οι αεροδιακομιδές με ειδικές κάψουλες, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Για το σκοπό αυτό έχει διατεθεί ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των ιατρών και την τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών.
Όλη η χώρα μια ενιαία ΥΠΕ
Όπως άλλωστε επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και άρα, η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) θα στηρίζει την άλλη. «Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα υπήρχαν πολλές διασωληνώσεις» ανέφερε χθες η πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, κυρία Αναστασία Κοτανίδου, προσθέτοντας ότι «το πρωτεύον είναι να σώσουμε τον ασθενή, αν χρειαστεί να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλη μονάδα, θα το κάνουμε, ακόμα και σε άλλη πόλη».
Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει ήδη περί τις 90 διακομιδές ασθενών από νοσοκομεία μιας ΥΠΕ στην άλλη, κυρίως από την 3ή στην 4η αλλά και το αντίθετο. Πλέον στις διακομιδές θα μπουν και τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας, ειδικότερα εκείνο της Λαμίας υποστηρίζοντας εφόσον χρειαστεί τα νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ το νοσοκομείο της Χαλκίδας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ενισχύσει το νοσηλευτικό ίδρυμα της Λαμίας. Επίσης, επιδημικούς κραδασμούς απορροφούν ηδη τα νοσοκομεια Τρικάλων και Βόλου, οπου έχουν αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ Covid-19.
Σημειωτέον ότι στη Λάρισα που βρίσκεται σε μεγάλη πίεση λόγω του κορωνοιού, σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας έχουν εισαχθεί περισσότεροι από 80 ασθενείς με CoViD-19. Οι 12 κλίνες ΜΕΘ CoViD έχουν γεμίσει και μετατράπηκε σε ΜΕΘ μία Καρδιοχειρουργική Μονάδα.
Ελλειψη γιατρών
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας εξασφαλίζει κλίνες για νοσοκομειακή περίθαλψη, δεν έχει ομως την ίδια ευκολία να εξασφαλίζει και το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.
“Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε», σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ χθες η κυρία Κοτανίδου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει απευθύνει έκκληση στα 4. 221 μέλη του που δραστηριοποιούνται στη συμπρωτεύουσα να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατά πληροφορίες έως χθες αργά το απόγευμα 175 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.