Αρχική > Slider > Μετέωρη η εξαγγελία Τσίπρα για τους Νέους Αγρότες της Δυτ. Μακεδονίας – Τρεις μήνες μετά το περιφερειακό συνέδριο

Μετέωρη η εξαγγελία Τσίπρα για τους Νέους Αγρότες της Δυτ. Μακεδονίας – Τρεις μήνες μετά το περιφερειακό συνέδριο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Πέρασαν τρεις μήνες από την εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού για ένταξη των υπεράριθμων αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ώστε επωφελούμενοι από την επιδότηση να αναπτύξουν τα σχέδια βελτίωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, αλλά η εξαγγελία παρέμεινε γράμμα κενού περιεχομένου.

Μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας στις 12 Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε πει επί λέξει: «ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη στήριξη των νέων αγροτών. Γι’ αυτό άλλωστε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που θα διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν εκτός ένταξης στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αγρότες οι οποίοι στην περιοχή σας κρίθηκαν υπεράριθμοι. Και αναφέρομαι στους 359, αν δεν κάνω λάθος, νέους αγρότες, που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι, αλλά με απόφαση μας και αυτοί θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών». Από τότε ο πρωθυπουργός περιφέρει την ίδια εξαγγελία σε άλλα τρία περιφερειακά συνέδρια: στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη και μόλις προχτές στη Θεσσαλία. Συγχρόνως, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος θα πρέπει να εξειδικεύσει και να υλοποιήσει την εξαγγελία, περιορίζεται απλώς να την  επαναλαμβάνει σε κάθε αγροτική περιφέρεια της χώρας που επισκέπτεται, όπως έκανε και στη Φλώρινα, την οποία είχε επισκεφτεί μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία.

Από το ρεπορτάζ του «e-ptolemeos.gr» στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, καθώς δεν έχουν ούτε μία εγκύκλιο, μία οδηγία ή κάποια νέα υπουργική απόφαση για την υλοποίηση της εξαγγελίας. «Ό,τι ακούσατε εσείς από τον πρωθυπουργό, ακούσαμε κι’ εμείς. Έκτοτε δεν έχουμε τίποτα νεώτερο», ήταν η χαρακτηριστική φράση υπηρεσιακού παράγοντα, σε σχετική ερώτηση. Και ενώ υπάρχει πλήρης απραξία και η πρωθυπουργική εξαγγελία – για την ώρα τουλάχιστον – φαίνεται ξεχασμένη – οι υπεράριθμοι που ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγωνιούν, ρωτούν στην  αρμόδια υπηρεσία για την εξέλιξη του θέματος, αλλά δυστυχώς, κανείς δεν έχει να τους πει τίποτα θετικό.

Να σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία υποβλήθηκαν 998 αιτήσεις για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης 428 αιτήσεις, στην Π.Ε. Γρεβενών 206, στην Π.Ε. Καστοριάς 184 και στην Π.Ε. Φλώρινας 180. Από τους 998 στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας οι 359 έμειναν εκτός. Τα 12 εκ. ευρώ που διατέθηκαν για το Πρόγραμμα επαρκούσαν μόλις για το 65% των αιτήσεων, ενώ για την  κάλυψη και των επιλαχόντων απαιτούνται άλλα 7 εκ. ευρώ. Δυστυχώς όμως η πρωθυπουργική εξαγγελία παρά τα χαμόγελα που έφερε αρχικά, παραμένει ακόμη μετέωρη.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας