Όπως κάθε Δευτέρα στις 18:00, έτσι και σήμερα γίνεται η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Στη σημερινή ενημέρωση συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης ο οποίος θα λάβει τον λόγο να μιλήσει για τα ανεβασμένα κρούσματα στη χώρα και το υγειονομικό αποτύπωμα των εορτών.
Τον λόγο πήρε αρχικά η κα Θεοδωρίδου:
“Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως. Όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι ανεπαρκής συγκριτικά με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις εμβολίου δεν επαρκούν. Σε 815 άτομα με Όμικρον, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή σε νοσοκομείο. κατέστησε σαφές πως η τρίτη δόση προσφέρει προστασία, άγνωστης ωστόσο διάρκειας.
Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης.
Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα. Όμως ας αναλογιστούμε η εξέλιξη να είναι θετική.
Οι εμβολιασμοί παιδιών
Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.
Συνδυασμός Όμικρον και Δέλτα
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται στην εμφάνιση συλλοιμώξεων με την εμφάνιση Δέλτα και Omicron, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους. Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε.
Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες. Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%.
Τι είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ
“Το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον”, είπε ο Θεοκλής Ζαούτης, προσθέτοντας ότι το 95% των ατόμων που είχαν θετικό PCR (μοριακό τεστ) για την Όμικρον, είχαν και θετικό rapid test, γεγονός που αποδεικνύει την εγκυρότητα τους.
Τα κρούσματα σήμερα
Υψηλά τα κρούσματα και σήμερα 03/01 τα οποία έφτασαν τις 36.246 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ η ανησυχία για τη φρενήρη πορεία της μετάλλαξης Όμικρον είναι αυξημένη. Οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό είναι 78, ενώ η Ελλάδα μετρά συνολικά 20.990 νεκρούς με το 95,1% να είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 615 (58,9% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 63 έτη ενώ το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από τους διασωληνωμένους, οι 522 (84,88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15,12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Επίσης, οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία είναι 437 (ημερήσια μεταβολή +9,25%) όταν ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 413.
Η Αττική όχι μόνο παραμένει πρωταθλήτρια των νέων μολύνσεων, αλλά «φλέγεται», καθώς συγκεντρώνει πάνω από 13.000 νέα κρούσματα, ενώ η διασπορά έχει «ξεφύγει» σε εφιαλτικά επίπεδα.