Ο Αύγουστος φεύγει και ήδη από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, την επόμενη εβδομάδα αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτών της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress έχουν ήδη ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που συμμετείχαν ενεργά και είχαν επισκεφθεί το data room του διαγωνισμού, προκειμένου να ξεκινήσουν τις συναντήσεις τους με τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ που είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση του διαγωνισμού, τα λεγόμενα management interviews.
Σε αυτές τις συναντήσεις οι επενδυτές θα υποβάλλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις και απορίες ή θα ζητήσουν επιπλέον οικονομικές και τεχνικές πληροφορίες από τους διευθυντές της ΔΕΗ, ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ΔΕΗ είχε αφήσει στην Αθήνα και δεν έλειψαν ούτε μία ημέρα τουλάχιστον 4 στελέχη της εταιρείας, που ήταν παρόντα και εξυπηρετούσαν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι και εκείνοι αδιάλειπτα έδωσαν το παρών στο data room του διαγωνισμού.
Όλοι πλην ενός, της τσεχικής EPH, η οποία εμφανίζεται να απέχει από όλες τις διαδικασίες και θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο έως απίθανο να παραστεί στις συναντήσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αίτημα για ραντεβού από την μία εκ των δύο εκπροσώπων της Τσεχίας στο διαγωνισμό. Αντίθετα η άλλη τσεχική εταιρεία Seven Energy, όχι μόνο έχει εγκαταστήσει στην Αθήνα αντιπρόσωπο, αλλά εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια έχοντας μάλιστα συνάψει συμμαχία με τη ΓΕΚ Τέρνα.
Η κινητικότητα αλλά και το ενδιαφέρον της Seven Energy αποτελεί και τη μεγάλη έκπληξη του διαγωνισμού, υπό την έννοια ότι η εταιρεία έχει πάρει πολύ ζεστά τη συμμετοχή της στην λιγνιτική αποεπένδυση.
Σε ότι αφορά τα management interviews είναι σαφές ότι από πλευράς επενδυτών, παρά το γεγονός ότι το data room` έχει δώσει απαντήσεις και έχει βελτιώσει την εικόνα και την πληροφόρηση για τις υπό πώληση μονάδες, εντούτοις υπάρχουν ακόμη κενά.
Άλλωστε θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι υπό πώληση εταιρείες έχουν προκύψει από απόσχιση και δεν υπήρχαν πριν το διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επίσημα και ελεγμένα στοιχεία και επομένως οι επενδυτές πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Υπό το πρίσμα αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετές αδιευκρίνιστες περιοχές, για τις οποίες θα ζητηθούν επιπλέον στοιχεία και δεδομένα κατά τις συναντήσεις.
Τα ραντεβού θα είναι χωριστά για κάθε εταιρεία ή κοινοπραξία, η οποία θα στείλει τη δική της αντιπροσωπεία στελεχών, η οποία και θα συναντηθεί με τα στελέχη της ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής η πληροφόρηση είναι ότι στις συναντήσεις αυτές δε θα παραστεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, παρά μόνο οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές και επιτελείο άλλων στελεχών της εταιρείας.
Επιπλέον η εικόνα που υπάρχει από πλευράς επενδυτών είναι ότι τα 4 σχήματα θα δώσουν κανονικά το παρών, παρά το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στις προοπτικές του λιγνίτη για το ενεργειακό σύστημα, σε όλες τις υπολειπόμενες διαδικασίες του διαγωνισμού μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Θυμίζουμε ότι μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για τις δύο υπό αποεπένδυση εταιρείες του Βορά (Μελίτη) και του Νότου (Μεγαλόπολη 3,4) από τα εξής σχήματα:
Όμιλος Κοπελούζου σε συνεργασία με την κινεζική China Energy (Beijing Guohua Power)
ΓΕΚ Τέρνα σε συνεργασία με την τσεχική Seven Energy (Indoverse Czech Coal Investments Limited)
Μυτιληναίος
ELVALHALCOR
Energeticky a prumyslovy holding (EPH)
Πηγή: energypress.gr