Η έντονη βροχόπτωση και η έντονη χαλαζόπτωση το απόγευμα της Πέμπτης 24 Αυγούστου, προκάλεσαν προβλήματα σε περιοχές του Βερμίου Εορδαίας, Λόφων & Βεύης Φλώρινας και της Δεσκάτης Γρεβενών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έχουν ανοίξει αναγγελίες ζημιάς γι’ αυτές τις περιοχές και οι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφές, θα πρέπει να τις δηλώσουν για να κινηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αργότερα αποζημίωσης.
Το χαλάζι στην περιοχή του Βερμίου επηρέασε κάποιες περιοχές κι όχι το σύνολο των καλλιεργημένων εκτάσεων. Η χαλαζόπτωση δημιούργησε καταστροφές, σε μηλοκαλλιέργειες που δεν έχουν αντιχαλαζική προστασία, της τάξεως του 30 – 100% κατά περίπτωση. Υπάρχουν εκτάσεις που δεν καλύπτονται από αντιχαλαζική προστασία, καθώς το κόστος εγκατάστασης είναι μεγάλο (2.000€ – 2.500€/στρέμμα), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα που τρέχουν κατά διαστήματα μέσω ΕΣΠΑ, αλλά οι διαδικασίες είναι αργές τόσο στις νέες προκηρύξεις όσο και στον έλεγχο των φακέλων.
Να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων μήλων, σε μία παραγωγική χρονιά που ξεκίνησε δύσκολα λόγω των καιρικών συνθηκών κι αυτή η εξέλιξη με το χαλάζι δημιουργεί επιπλέον οικονομικές απώλειες για τους μηλοπαραγωγούς.
Να θυμίσουμε ότι οι παραγωγοί μήλων από την περσυνή χρονιά βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στην αγορά, σε βαθμό που να μην καλύπτονται τα έξοδα της παραγωγής.
Φέτος, όπως δήλωσε στον «Π» ο ταμίας του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου κ. Κυριάκος Χαϊτίδης, η χρονιά ξεκίνησε δύσκολα με τις βροχές στην περίοδο της καρπόδεσης, το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και δεν μπορεί να υπάρξει καμία εκτίμηση ακόμη – είναι νωρίς άλλωστε – για το ύψος των τιμών στα μήλα.
Επισημαίνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής, συνεχίζει να υπάρχει το διαχρονικό πρόβλημα των εργατών γης, οι οποίοι δεν βρίσκονται εύκολα παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, όπως τόνισε ο κ. Χαϊτίδης, πολλοί Έλληνες – κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής απασχολούνται στα χωράφια. Μιλάμε όμως για μεγάλο όγκο προϊόντων που χρειάζεται να συγκομιστούν και τα εργατικά χέρια δεν επαρκούν.
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου, κ. Γιώργος Μιμηκόπουλος, δήλωσε στον «Π» ότι από την Δευτέρα 28 Αυγούστου θα μπορούν οι πληγέντες παραγωγοί να προχωρήσουν στις αναγγελίες ζημιάς καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ σημείωσε ότι περιμένει ο ΕΛΓΑ να βρεθεί δίπλα στους παραγωγούς και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να καταθέσει σύντομα τις αποζημιώσεις.