Οχυρά Φρούρια, σκαρφαλωμένα στην περιοχή της Ελίμειας της Άνω Μακεδονίας, σηματοδοτούν άγνωστα περάσματα και ένα σύστημα πολυάριθμων στρατιωτικών δρόμων που συνέδεσε πόλεις. Ένα αμυντικό σύστημα οχυρών που προφυλάσσει χαμένες στο χρόνο πόλεις που αναζητούνται, όπως αυτή της Ελίμειας. Οχυρωματικά έργα, όπως αυτό του Πέλεκον ή της Γαλατινής, όπου θα μπορούσε ο αγροτικός πληθυσμός να βρει προστασία εν καιρώ κινδύνου, κατά το Θουκυδίδη.
Περάσματα του Αλέξανδρου που έγιναν θρύλοι. Τάφοι που θρυλούνται ότι είναι των στρατηγών του. Από την Άνω Μακεδονία, στρατηγοί άξιοι και εκλεκτοί συνεργάτες στο πλευρό του Φίλιππου και του Αλέξανδρου, οι επιφανέστεροι πρωτεργάτες τους για την εξάπλωση της μακεδονικής ισχύος και του ελληνικού πολιτισμού στις αχανείς εκτάσεις Ασίας και Αφρικής, όπως οι: Περδίκκας, Κρατερός, Πτολεμαίος.
Ιππικό που, από τη μυθική εποχή της Μακεδονίας, εμφανίζεται αξιόλογο και πιο οργανωμένο- ανώτερο των άλλων ελληνικών πόλεων. Ιππικό που εκγύμναζαν οι Μακεδόνες και στην κοιλάδα του Μύριχου ποταμού. Γι’ αυτό και η προτίμησή τους στην παράσταση του ιππέα ως σύμβολο των νομισμάτων τους (Θουκ.ΙΙ 100.6). Από αυτό έλκουν την καταγωγή τους και οι πλαγιοτροχαστές ίπποι της Σιάτιστας και της Μακεδονίας.
Όψεις της πνευματικής ζωής και του πολιτισμού, της καθημερινής φροντίδας και της ιατρικής των Δυτικομακεδόνων από την αρχαία μέχρι τη νεότερη περίοδο δηλώνουν το υψηλό επίπεδο της καθημερινότητάς τους.
Γεφύρια και σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια , ιστορία και άνθρωποι , έθιμα και τελετουργίες που έρχονται από την αρχαιότητα , όλα φτιαγμένα από κομμάτια του παρελθόντος και του παρόντος δημιουργούν το ψηφιδωτό της ταυτότητά τους.
Γυναίκες που ανεβαίνουν στα βουνά, γυναίκες που με το χρωστήρα και τα μολύβια παρακολουθούν τον απελευθερωτικό αγώνα από τους Τούρκους στην πρώτη γραμμή του πολέμου και αποτυπώνουν σκηνές του μετώπου . Γυναίκα –παράδειγμα η Σιατιστινή ζωγράφος Θάλεια Φλωρά Καραβία.
Σ’ αυτό το μοναδικό ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία σας προσκαλούν οι «Μέρες Γιορτών Βοϊου Πέλεκον» που διεξάγονται από 15 -24 Ιουνίου στη Σιάτιστα, στον Πελεκάνο, στην Εράτυρα, στον Αλιάκμονα, στη Νεάπολη.
Στη Συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στη Σιάτιστα, στο Δημαρχείο της πόλης, τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, στις 12.00-13.00, με θέμα «Πέλεκον. Μέρες Γιορτών Βοΐου», θα χαιρετήσει:
-Ο Δήμαρχος Βοϊου, κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος
Θα μιλήσουν οι:
-Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος, πρ. πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, με θέμα «Παρουσίαση του προγράμματος Πέλεκον 2018»
-Γεώργιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οι εκδηλώσεις Μέρες Γιορτών Βόιου Πέλεκον»
-Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης « Η αρχαιολογική έρευνα στο νομό Κοζάνης. Προοπτικές Πολιτισμικής διαχείρισης»
-Δημήτρης Κωστόπουλος, επ. Εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης, με θέμα «Οι Ελιμειώτες στρατηγοί στο πλευρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
-Λάζαρος Κώτσικας, Πολιτικός Μηχανικός, Δρ. του τμ. Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα « Η Σιατιστινή ζωγράφος των εθνικών αγώνων, η λογοτέχνης»
–Γεώργιος Τσότσος, Δρ.Τοπογράφος Μηχανικός, Σχολικός Σύμβουλος, με θέμα «Τα κάστρα της Γαλατινής και η θέση τους στο οχυρωματικό δίκτυο της περιοχής»
–Μαρία Μαχαίρα, πρόεδρος Αλιακμονιτών Θεσαλονίκης, με θέμα «Το δημοτικό τραγούδι ως κοινωνικός σύνδεσμος»
-Κυριακή Μαυροφυλλίδου, Φιλόλογος-εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακά: Πηγές και Μεθοδολογία στην Ιστορία και Διδασκαλία Νέας Ελληνικής Γλώσσας, με θέμα «Το βόρειο ιδίωμα μέσα από τα τραγούδια της Πέλκας»
–Στέργιος Τσιούμας, Αρχιτέκτων – Εικαστικός, με θέμα «Η παράδοση που φορέσαμε σαν ρούχο ενώ είναι σώμα που πάλλεται και ζητά να αγαπηθεί. Επιστροφή στη γλώσσα αλλιώς η παράδοση θα γίνει delivery »