Τον περασμένο Μάρτιο μονιμοποιήθηκαν 2.197 πυροσβέστες 5ετούς διάρκειας, εκ των οποίων οι 100 στη Δυτική Μακεδονία. Το γεγονός είναι θετικό για την πυροσβεστική υπηρεσία και για τους μονιμοποιηθέντες, αλλά το οξύμορο είναι ότι στην ακριτική μας περιφέρεια θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Όπως δήλωσε στον «e-ptolemeos» ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανδρεόπουλος, «ναι μεν έγινε η μονιμοποίηση, αλλά ακόμη δεν τοποθετήθηκαν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι στις υπηρεσίες τους. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να βγει η κατανομή της οργανικής δύναμης και να γίνει η κατανομή των οργανικών θέσεων ανά νομό. Η κατανομή εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους. Αν γινόταν μέσα στο καλοκαίρι θα «τίναζε την αντιπυρική περίοδο στον αέρα». Πρόσθεσε ότι «το αξιοσημείωτο για τη Δυτική Μακεδονία είναι ότι αναμένεται να φύγουν πολλοί από τους μονιμοποιηθέντες και να τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίες που εμφανίζουν έλλειμμα προσωπικού, αφού εδώ εμφανίζουμε 100 άτομα πλεονάζον προσωπικό». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «το πλεόνασμα είναι εικονικό», καθώς 112 άτομα συγκροτούν το πεζοπόρο τμήμα, αλλά αυτός ο αριθμός λείπει από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και κυρίως από την Π.Υ. Κοζάνης, η οποία αδυνατεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες.
Επί πλέον, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο των πυροσβεστών, «το οργανόγραμμα έγινε το 1975, είναι παρωχημένο και δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οποίες το προσωπικό είναι ελλιπές και σε καμιά περίπτωση δεν είναι πλεονάζον». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα αναβάθμισης των υπηρεσιών. Ειδικότερα, είπε ότι «η Κοζάνη πρέπει να αναβαθμιστεί από Β΄ βαθμού σε Α΄ και οι Π.Υ. των πρωτευουσών των νομών από Γ΄ σε Β΄ βαθμού, οπότε θα χρειαστούν πολύ περισσότερο προσωπικό. Είναι ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών, πολλές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να το ικανοποιήσουν, αλλά δυστυχώς οι υποσχέσεις μένουν στα χαρτιά μέχρι και σήμερα».
Ο Π. Ανδρεόπουλος εξήγησε ότι «η απασχόληση άνω των 100 πυροσβεστών στο πεζοπόρο τμήμα δημιουργεί μεγάλα κενά στις Π.Υ., μάλιστα κάποιες υπηρεσίες λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Για παράδειγμα το ΠΕΚΕ λειτουργεί με μόλις 1 άτομο στη βάρδια. Σκεφθείτε αν σε μια μεγάλη πυρκαγιά είναι μόνο ένα άτομο στο τηλεφωνικό κέντρο του Συντονιστικού. Αυτός ο ένας συνάδελφος τι θα πρωτοκάνει; Θα επικοινωνεί με το Αρχηγείο, θα ενημερώνει τον περιφερειακό διοικητή, θα συντονίζει τους διοικητές των Π.Υ. των νομών;».
Πάντως, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας, δεν έκρυψε την αγωνία των συναδέλφων του για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην ακριτική περιφέρεια η κατανομή των οργανικών θέσεων των 100 μονιμοποιηθέντων 5ετούς θητείας, διότι με βάση το «εικονικό πλεόνασμα» των 100 ατόμων, μπορεί όλοι τους να τοποθετηθούν σε περιοχές που είναι ελλειμματικές. Γι’ αυτό ζητούν οι τοποθετήσεις να γίνουν σύμφωνα με τις πραγματικές και όχι τις εικονικές ανάγκες, αλλά το κύριο, όπως τονίζουν είναι να αναβαθμιστούν επιτέλους οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς οι σύγχρονες ανάγκες με βάση τα νέα δεδομένα δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες της δεκαετίας του 1970. Να σημειωθεί ότι το σύνολο του προσωπικού των Π.Υ. Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 350 μόνιμους πυροσβέστες και περίπου 100 – 150 πενταετούς θητείας.