– Απαιτείται σχέδιο και συντονισμός όλων των φορέων, επισημαίνει η ΠΕΔ
Ένα Ειδικό Ταμείο για την Μεταλιγνιτική Εποχή ή αλλιώς για την Δίκαια Μετάβαση από την Λιγνιτική στη Νέα Εποχή διεκδικεί η Δυτική Μακεδονία.
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ την Παρασκευή 3 Μαρτίου ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροποποιείται η ευρωπαϊκή οδηγία για τα δικαιώματα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κα συστήνεται ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στο οποίο θα πηγαίνει το 2% των εσόδων από τις δημοπρασίες των εκπομπών. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα ποσό περίπου της τάξης των 8 δις. ευρώ.
«Αυτοί οι πόροι αυτοί θα πάνε στις Περιφέρειες σαν τη δική μας», σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης και πρόσθεσε: «Αυτό απαιτεί έναν συντονισμό και σε κυβερνητικό επίπεδο και είναι θετικό ότι το έχει αγκαλιάσει ο κ. Φάμελος και το έθεσε στο πρόσφατο Συμβούλιο, οπότε φαίνεται και η διάθεση της κυβέρνησης, έστω και εκ των υστέρων να το υιοθετήσει και να το υποστηρίξει.
Ευελπιστούμε ότι και σε τοπικό επίπεδο πρέπει να γίνει η αναγκαία προσπάθεια. Επίσης, σε ένα δεύτερο επίπεδο, να ανοίξει ένας σοβαρός δημοκρατικός διάλογος για την διαδικασία μετάβασης, στην οποία ήδη βρισκόμαστε και βιώνουμε τις συνέπειες. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2021. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί χρειάζεται προετοιμασία, πρέπει να είμαστε παρόντες στην διαδικασία εξειδίκευσης, ώστε να εφαρμοστεί και στην περιοχή μας, ενώ πρέπει να δούμε συνολικά πως θα προετοιμαστούν και πως θα ωριμάσουν οι δράσεις».
Είπε για τον δήμο Κοζάνης ότι «το ζήτημα αυτό είναι υψηλής προτεραιότητας τα τελευταία χρόνια, άσχετα αν έχω λοιδορηθεί γι’ αυτό. Έχω το δικαίωμα να πω ότι δικαιωνόμαστε γι’ αυτή μας τη στάση. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι συμπόρευση και συστράτευση όλων των θεσμικών φορέων σε τοπικό επίπεδο, ώστε να προετοιμαστούμε. Δεν περισσεύει κανείς. Και τεχνοκρατικά υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις (επιστημονικά – ερευνητικά κέντρα) που μπορούν να δουλέψουν πάνω σ’ αυτό, αλλά και πολιτικά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ανοίξει αυτή η συζήτηση.
Αυτό που έχουμε να προτείνουμε είναι ένα Ειδικό Ταμείο για την Μεταλιγνιτική Εποχή, για την διαδικασία μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν ένα επεξεργασμένο σχέδιο. Είναι βούληση όλων των δημάρχων και αγωνία όλων μας για να δούμε πως θα διαχειριστούμε αυτή την πολύ σημαντική πρόκληση».