Ο ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΑΚΤΕΝΙΖΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ «Π» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ, ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
- Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης: Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση εισφορών και γενναία δάνεια για την επόμενη ημέρα
Κραυγή αγωνίας για τη βιωσιμότητά τους, ζητώντας να τους καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μηνών, από τη ΔΕΗ, προς τις τεχνικές εταιρείες της περιοχής, απηύθυνε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη στον Αντώνη Πουγαρίδη και το e-ptolemeos.gr, ο Kλεάνθης Ακτενίζογλου (SOLERGON), επικεφαλής στο Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις τεχνικές εταιρείες της περιοχής, στην απολιγνιτοποίηση, στην ανάγκη θέσπισης ειδικών αναπτυξιακών κριτηρίων για τη Δ. Μακεδονία και μια σειρά άλλων ζητημάτων.
Ειδικότερα για την υπό κατασκευή 5η Μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, -σ.σ. μια ημέρα μετά τη συνέντευξη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της αναστολής εργασιών μέχρι 17/5- ο κ. Ακτενίζογλου τόνισε πως το εργοτάξιο έκλεισε υπό το φόβο εξάπλωσης κρουσμάτων, ωστόσο η αναστολή εργασιών επηρεάζει πάνω από 1200 άτομα. «Τα 800 ευρώ που δόθηκαν δεν σημαίνει ότι η εταιρείες δεν έχουν ζημιά, καθώς τα πάγιά τους υπάρχουν κάθε μήνα και οι εταιρείες δεν μπορούν να κατεβάσουν ρολά. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να επανεκκινήσουμε, με μέτρα προστασίας για το προσωπικό», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το εν λόγω εργοτάξιο είναι και η κύρια μεγάλη δραστηριότητα της περιοχής, μαζί με την αναβάθμιση αποθείωσης στον Άγιο Δημήτριο, έργα που δίνουν ώθηση στην απασχόληση.
Φορολογικά μέτρα και αναπτυξιακά κίνητρα για τη Δ. Μακεδονία
Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό στο κομμάτι της εργασίας, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους, ωστόσο ο ίδιος έθιξε το κομμάτι και των επιχειρήσεων, λέγοντας πως το Παρατηρητήριο συστάθηκε ώστε να παραμείνουν και αύριο ανοιχτές οι επιχειρήσεις, να είναι ζωντανές και να απασχολούν εργαζόμενους. Πρέπει να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, τόνισε ο ίδιος, θέτοντας θέμα προκαταβολής φόρου, και κατά πόσο μπορούν να πάρουν τέτοιου είδους δάνεια. Ζήτησε, δε, ουσιαστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, που είχε προτείνει το παρατηρητήριο, όπως η μείωση προκαταβολής φόρου.
«Να πληρώσει η ΔΕΗ τα ληξιπρόθεσμα»
Επίσης, ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει εντολή ώστε να πληρώσει τα ληξιπρόσθεσμα η ΔΕΗ προς τις επιχειρήσεις, δηλαδή 25 εκ. ευρώ αλλά και ακόμη 25-30 στην ΤΕΡΝΑ. «Ζητάμε τα λεφτά μας, που είναι πλέον του τριμήνου¨», είπε ο ίδιος, λέγοντας πως οι επιχειρήσεις στάθηκαν δίπλα στη ΔΕΗ και η κυβέρνηση με τη σειρά της να βρει τα κονδύλια ώστε να ξεπληρώσει τα χρωστούμενα στις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν οικονομικά. «Να σταθεροποιήσει την οικονομία της περιοχής και να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές και ταυτόχρονα να βγουν γενναία δάνεια», είπε ο κ. Ακτενίζογλου, ζητώντας αυτά τα τρία πράγματα ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις της περιοχής που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση και πλέον τους χτύπησε και ο κορωνοϊός. Καμία εταιρεία δεν θέλει να απολύσει κόσμο, θέλουμε περισσότερο κόσμο, προσέθεσε.
Το σήμα που έδωσε η κυβέρνηση για έργα υποδομών δεν αφορούν την περιφέρειά μας, εκτίμησε ο ίδιος, λέγοντας πως οι μελέτες απαιτούν τουλάχιστον μια τριετία για να γίνουν.
Επίσης, ζήτησε ειδικό αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας πως η Δ. Μακεδονία θα φτάσει στους 21.000 ανέργους, που θα πολλαπλασιαστεί από τις απώλειες σε καταστήματα, καφετέριες, ζητώντας μέτρα για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις.
«Να πάει πιο πίσω η απολιγνιτοποίηση»
Σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση, είπε πως παρά τα όλα τρέχει κανονικά, λέγοντας πως αν η συγκυρία βγάλει εκτός παιχνιδιού το φυσικό αέριο σε δύο χρόνια, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι μόνο ο λιγνίτης, προσθέτοντας πως είναι αρκετά γρήγορο να κλείσουν οι μονάδες. Ζήτησε, δε από την κυβέρνηση να ξαναδεί το πλάνο εξόρυξης και τον εθνικό σχεδιασμό. «Στρατηγικά, να πούμε ότι οι μονάδες να παραμείνουν μέχρι το 2038 ή το 2040. Να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη, αλλά και στην Κίνα, όπου η πρώτη δραστηριότητα εκεί ήταν στα ορυχεία και τις λιγνιτικές μονάδες».
Ο ίδιος αναρωτήθηκε, πχ. πως θα ζεσταθεί ο Δήμος Αμυνταίου τον Σεπτέμβριο, λέγοντας πως η τηλεθέρμανση πρέπει να λειτουργήσει, εφόσον το έργο για εναλλακτική θέρμανση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επαφές που έχουν γίνει με το Παρατηρητήριο και τον Υπουργό, αλλά και τον Πρωθυπουργό και τον Υφ. Ενέργειας κ. Θωμά, λέγοντας πως το προτζεκτ με τα φωτοβολταϊκά που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει, ήταν δική τους πρόταση και αναμένεται να «πάρει μορφή».
«Η περιοχή μας πέρασε μια δεκαετία κρίσης και πρέπει να διπλασιάσουν τον προβληματισμό τους» είπε με νόημα, λέγοντας πως η περιοχή βιώνει την απολιγνιτοποίηση και χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση και φορολογική ανάσα για τις επιχειρήσεις, με δεδομένο, μάλιστα την έλλειψη προγραμματισμού για το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων που ανακοινώθηκε.
Το μεγαλύτερο έσοδο της περιοχής για τον κατασκευαστικό κλάδο είναι η 5η Μονάδα, προσέθεσε, λέγοντας πως η απολιγνιτοποίηση εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, «βγάζοντας» ζημιογόνες τις λιγνιτικές μονάδες, υπέρ των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου.
Την εξέλιξη για κλείσιμο μονάδων το ’23 δεν το περίμενε κανείς και δεν προλαβαίνουν οι επιχειρήσεις στην περιοχή να μεταστρέψουν το επιχειρηματικό τους πλάνο, τόνισε ο κ. Ακτενίζογλου. Μάλιστα, σημείωσε πως η απολιγνιτοποίηση θα μειώσει 60-70 % τις θέσεις εργασίας, κατ’ ελάχιστο. Η εξειδίκευση στην παραγωγή ενέργειας και την εξόρυξη ορυχείων στο τεχνικό προσωπικό των εταιρειών, αφορά τον κλάδο της ενέργειας, κατασκευές, μετασκευές. «Αυτό είναι που ξέρει η περιοχή να κάνει. Οι εργαζόμενοι είναι αρκετά ώριμοι. Οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες εμπιστεύονται τους εργαζόμενους της περιοχής και τους στέλνει σε μεγάλα έργα, γιατί είναι καλοί. Για να μεταστραφούμε, πρέπει το κράτος να μας δώσει εργαλεία και αυτή τη στιγμή δεν τα έχουμε», είπε ο ίδιος, λέγοντας πως στόχος του παρατηρητηρίου είναι αυτός ακριβώς, να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, ώστε να μην διογκωθεί η ανεργία. «Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο», κατέληξε, λέγοντας ότι ο λιγνίτης δεν είναι κακός, είναι η εθνική οικονομία και η ασφάλεια της χώρας.