Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Εορδαίας τίμησε το Σάββατο το απόγευμα τον π. Πρόεδρο του Τμήματος Μαιευτικής Πτολεμαΐδας Σεραφείμ Σαββίδη για την προσφορά του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και στον Δήμο Εορδαίας.
Στο κ. Σαββίδη ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς απένειμε πέραν του αργυρού μεταλλίου, μια τιμητική πλακέτα ένα κομμάτι λιγνίτη και ο ίδιος προσωπικά ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι.
Πολύ όμορφες στιγμές αποτέλεσαν όταν η σύζυγος και η εγγονή του κ. Σαββίδη του έδωσαν ανθοδέσμες.
Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την μέρα πολύ σημαντική και αφού ευχαρίστησε τον Σεραφείμ Σαββίδη συνέχισε λέγοντας «πριν από 14 περίπου χρόνια υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κύμα στην πόλη μας όπου οι πολίτες ήθελαν μια σχολή στην Πτολεμαΐδα.
Δεν υπάρχει καθόλου αλαζονεία σε αυτό που θα πω αλλά τότε μαζί με τον Παναγιώτη Πλακεντά κάναμε ένα πολύ μεγάλο αγώνα για ένα χρόνο περίπου για να διαμορφώσουμε το πολιτικό κλίμα και σε αυτή την προσπάθεια ήταν άξιος συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος ο τότε δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τζιούμαρης αλλά και όλη η πόλη.
Έτσι με την πολύ σημαντική βοήθεια του προέδρου του ΤΕΙ τότε το Στέργιου Γκανάτσιου που υιοθέτησε την πρόταση μας με την προϋπόθεση αυτή η σχολή να εγκατασταθεί στην Πτολεμαΐδα όπως έγινε.
Για να στηθεί όμως και να αναπτυχθεί η σχολή ήθελε ανθρώπους και αυτός που το ξεκίνησε ήταν ο πρόεδρος της σχολής ο οποίος προσπάθησε να προσελκύσει και συνεργάτες γιατί τίποτα δεν βασίζετε σε ένα άτομο.
Αυτό που κατάφερε η Πτολεμαΐδα και το τμήμα μαιευτικής το οποίο ήταν η μοναδική σχολή των ΤΕΙ που υπήρχε εκτός πρωτεύουσας νομού.
Αυτό δείχνει ότι όταν όλοι οι φορείς συνεργάζονται για κάτι τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικά».
Ο Δήμαρχος Εορδαίας στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής «Από εκείνο το βράδυ πάτερ Νικηφόρε που έγιναν τα εγκαίνια φτάνουμε σε ακόμα ένα το σημερινό. Συγκολλητική ουσία όλης αυτής της απόστασης, αλυσίδα προστασίας, τσιμέντο που κόλλησε γερά αποτέλεσε και αποτελεί για το συγκεκριμένο τμήμα η παρουσία του Σεραφείμ Σαββίδη.
Επειδή όλα γίνονται με τους ανθρώπους θεωρώ ότι κάποια ευλογία, κάποια συγκυρία, κάποια τύχη, κάποια προσευχή έστειλε τότε ως επιλογή τον συγκεκριμένο άνθρωπο στο τμήμα μαιευτικής και αυτό καθόρισε και τη μοίρα του τμήματος περαιτέρω.
Γιατί εγώ όσες φορές συνεργάστηκα μαζί του γνώρισα έναν εργάτη, έναν άνθρωπο που έβγαζε φωτοτυπίες, με το ασανσέρ, αν έχει υγρασία το κτίριο, για τη σίτιση, για τα λεωφορεία ενώ έκανε και το «πατέρα» και τον συμβουλάτορα όταν χρειάστηκε σε πολλές μαθήτριες και κοινώς επιτέλεσε στο ακέραιο αυτό που η πολιτεία του εμπιστεύτηκε και του ανέθεσε να είναι δηλαδή ένας λειτουργός-εκπαιδευτικός.
Να βοηθήσει το τμήμα και την πόλη μας, να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε και δεύτερο τμήμα και να αγωνιζόμαστε να εδραιώσουμε τη σχολή επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου που κάνει βήματα και εξωστρέφειας, εδραίωσης και ανάπτυξης».
Τέλος ο Σεραφείμ Σαββίδης στον χαιρετισμό του είπε « Αναφέρατε όλες τις ιδιότητες μου αλλά ξεχάσατε την σημαντικότερη. Αυτή του φίλου της Εορδαίας αφού προφανώς δεν γεννήθηκα φίλος της Εορδαίας και της Πτολεμαΐδας αλλά με έκαναν φίλο αυτής της πόλης οι άνθρωποι της, οι αρχές της με τον ιδιαίτερο δικό τους τρόπο. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη που εισέπραξα ήταν κάτι μοναδικό».
Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάθε ένα ξεχωριστά σε κάποιους ανθρώπους που βοήθησαν από την αρχή και στη συνέχεια τη σχολή ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρώτες στιγμές όταν ήρθε να οργανώσει το τμήμα με τη βοήθεια στην γραμματειακή υποστήριξη της συζύγου του Άννας Παπαστεργίου την οποία ευχαρίστησε για την διαχρονική προσφορά και στήριξη της και για τα 2 υπέροχα παιδιά που του χάρισε τη Δέσποινα και το Γιώργο και συνέχισε λέγοντας «Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι δεν ήμουν μόνος αλλά είχα ένα ολόκληρο δήμο και μια ολόκληρη πόλη πίσω μου. Ο Δήμος ανέλαβε τα πάντα. Από την διαμόρφωση του κτιρίου μέχρι και τον εξοπλισμό του τμήματος.
Στην συνέχεια ανέλαβε τον Δήμο η Παρασκευή Βρυζίδου όμως το «βιολί-βιολάκι» και η στήριξη και η συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σε μια συνάντηση της ανέφερα για το υψηλό κόστος θέρμανσης του κτιρίου. Να σας πω την αλήθεια νόμιζα ότι ούτε καν με είχε ακούσει. Λίγο αργότερα όμως διαπιστώνω ότι ξεκίνησαν τα έργα για να φτάσει ο αγωγός της Τ/Θ στην σχολή.
Το ίδιο συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Σάββα Ζαμανίδη ενώ στη συνέχεια «μπαίνει στο κάδρο» ο Παναγιώτης Πλακεντάς ο οποίος ήταν αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης. Ότι ζητούσα για το τμήμα το είχα και από τότε ξεκίνησε η συνεργασία μας. Στη συνέχεια γίνεται δήμαρχος και σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές αναλαμβάνει το δύσκολο και σημαντικό έργο του Campus.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Δήμος Εορδαίας έχει προσφέρει στο Πανεπιστήμιο περισσότερα από κάθε άλλο Δήμο της Δυτικής Μακεδονίας.
Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή. Όσο και να προσφέρουμε πάντα θα είμαστε χρεωμένοι στο Πανεπιστήμιο γιατί πάντα αυτό προσφέρει περισσότερα σε εμάς από ότι εμείς μπορούμε.
Όμως υπάρχει ένας φορέας στην Πτολεμαΐδα όπου το τμήμα και οι σχολές υγείας γενικότερα αλλά κυρίως το τμήμα Μαιευτικής χρωστάει πάρα πολλά και κάποια στιγμή πρέπει να τα ξεπληρώσουμε. Αυτό είναι το Μποδοσάκειο και υπόσχομαι προσωπικά ότι αν μου δοθεί κάποτε η ευκαιρία αυτό το χρέος θα το ξεπληρώσω».