Με την προβολή της ταινίας “Οι νύχτες της Καμπίρια” συνεχίζονται την Τρίτη 24 Αυγούστου οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών της εκδηλώσεων. Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη), ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Η ταινία της 24/8.
“Οι Νύχτες της Καμπίρια” (Le notti di Cabiria) είναι ιταλική δραματική ταινία του 1957, σε σκηνοθεσία του μεγάλου δημιουργού Φεντερίκο Φελίνι.
Πρωταγωνιστούν οι Τζουλιέτα Μασίνα, Φρανσουά Περιέ και Αμεντέο Νατσάρι. Το σενάριο βασίζεται σε μια ιδέα του Φελίνι και αφηγείται μερικές νύχτες από τη ζωή μιας πόρνης, που αναζητά μάταια την αληθινή αγάπη.
Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων με το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 1957. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το συγκεκριμένο βραβείο κερδήθηκε από ιταλική ταινία και από τον ίδιο τον Φεντερίκο Φελίνι, καθώς το βραβείο του 1956 είχε κερδίσει η ταινία του “Λα Στράντα”. Και στις δύο αυτές ταινίες πρωταγωνιστούσε η Τζουλιέτα Μασίνα, σύζυγος του Φελίνι, η οποία για την ερμηνεία της στις “Νύχτες της Καμπίρια” τιμήθηκε με το Βραβείο Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών.
Το φιλμ εντάσσεται στην νεορεαλιστική παράδοση του ιταλικού σινεμά. Ο χαρακτήρας της Καμπίρια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον “Λευκό Σεΐχη”, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Φελίνι, όμως ο σκηνοθέτης θεώρησε πως μπορούσε να αφιερώσει μια ολόκληρη ταινία σ’ εκείνη, κάτι που αποφάσισε να κάνει μετά την παγκόσμια επιτυχία του “La Strada”και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης που κέρδισε γι’ αυτήν. Στη συγγραφή του σεναρίου είχε και την βοήθεια ενός άλλου μεγάλου του ιταλικού σινεμά, του ποιητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Πιερ Πάολο Παζολίνι, προκειμένου οι διάλογοι του ν’ αποκτήσουν περισσότερη αυθεντικότητα.
Μέτρα προστασίας
Προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που συστήνει ο ΕΟΔΥ, στο χώρο θα υπάρχουν πενήντα (50) θέσεις, στην προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους, καθώς και απολυμαντικά σκευάσματα, ενώ οι θεατές θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.