Εδώ και λίγο καιρό το Κέντρο Υγείας Πτολεμαΐδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να επιλέξουν οικογενειακό γιατρό, καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί η δομή ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) εδώ και 1,5 μήνα. Ωστόσο, από τις δύο ΤΟΜΥ που προβλέπεται να λειτουργήσουν στην Πτολεμαΐδα, συστήθηκε μονάχα η μία, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη στέγη για τη δεύτερη.
«Στη φάση αυτή έχει δημιουργηθεί η 2η ΤΟΜΥ Πτολεμαΐδας, όπου συντονίστρια είναι η γενική ιατρός Όλγα Γιάντσου, και η δομή έχει δύο ακόμη γενικούς ιατρούς τις κ.κ. Ελένη Λάζου και Μαρία Λάζου», που έχουν μετακινηθεί (αποσπαστεί) από το περιφερειακό Ιατρείο Πύργων η δεύτερη και από το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου η τρίτη, δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» η προϊσταμένη του Κέντρου Υγείας Πτολεμαΐδας, Πνευμονολόγος, Ναυσικά Πέγιου.
Επισήμανε όμως πως υπάρχουν και άλλοι δύο γενικοί οικογενειακοί ιατροί στη μονάδα Υγείας Πτολεμαΐδας, η κ. Ζαχαρούλα Τρυγώνη και ο κ. Δημήτριος Μπουδαλής, ο οποίος σημειωτέον είναι ο γενικός ιατρός του περιφερειακού Ιατρείου Εμπορίου. Επειδή όμως η εν λόγω περιοχή έχει αρκετό πληθυσμό ο κ. Μπουδαλής θα καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Στο ερώτημα τι γίνεται με τα περιφερειακά ιατρεία από τα οποία μετακινήθηκαν ιατροί για να εξυπηρετήσουν τις δομές ΤΟΜΥ, η κ. Πέγιου απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός εκεί εξυπηρετείται από αγροτικούς ιατρούς μέχρι να βρεθούν γιατροί για την ΤΟΜΥ», ενώ για το αν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους είπε ότι αυτό είναι θέμα της διοίκησης της ΥΠΕ.
Στην παρατήρηση ότι οι γιατροί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον δεν είναι αρκετοί η κ. Πέγιου παραδέχθηκε ότι όντως «δεν επαρκούν οι ιατροί.» Υπογράμμισε δε πως «είναι να δημιουργηθεί και άλλη ΤΟΜΥ στην Πτολεμαΐδα» και πως μόνο για τη μία ΤΟΜΥ έχει βρεθεί ο χώρος, επί της οδού Παυλίδη – Αδαμοπούλου (κοντά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο), αλλά δεν λειτουργεί ακόμη καθώς «είναι σε εξέλιξη κάποιες προκηρύξεις για τον εξοπλισμό.» Πρόσθεσε πάντως πως «αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας μιλάει με εξωτερικούς ιατρούς ώστε να γίνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ», ενώ σημείωσε ότι έχει ζητηθεί εγγράφως από το Δήμο Εορδαίας να παραχωρήσει χώρους τόσο για τη στέγαση του Κέντρου Υγείας Πτολεμαΐδας, όσο και για τη στέγαση της δεύτερης (1η ΤΟΜΥ) -όπως έχει γίνει και σε άλλους δήμους, «αλλά μέχρι στιγμής ο Δήμος δεν έχει απαντήσει στο σχετικό αίτημα.»
Σε ό,τι αφορά την επιλογή οικογενειακού ιατρού η κ. Πέγιου είπε ότι, ο κόσμος μπορεί να επιλέξει γενικό οικογενειακό ιατρό της ΤΟΜΥ ή οικογενειακό ιατρό της ιατρικής μονάδας του Κέντρου Υγείας και κάθε οικογενειακός ιατρός θα πρέπει να εγγράψει γύρω στα 2.250 άτομα. Οι παιδίατροι θα πρέπει να εγγράψουν 1.500 παιδιά, «αλλά δεν υπάρχουν ακόμη παιδίατροι στα ΤΟΜΥ, οπότε τα παιδιά θα εξετάζονται στον παιδίατρο του Κέντρου Υγείας τον κ. Τζινιέρη.» Τόνισε δε ότι έχουν ξεκινήσει και γίνονται εγγραφές για την επιλογή οικογενειακού ιατρού από τους 5 (τρεις του ΤΟΜΥ και τους δύο της υγειονομικής μονάδας). «Υπάρχει μεγάλη κίνηση, υπάρχει αρκετός αριθμός προς το παρόν, αλλά συνεχίζουν γιατί πρέπει όλοι οι πολίτες να επιλέξουν οικογενειακό ιατρό μέχρι τέλος του 2018, γιατί από 1/1/2019 θα πρέπει όλοι μας να έχουμε έναν οικογενειακό ιατρό.» Διευκρίνισε εξάλλου ότι ο ασφαλισμένος που θα επιλέξει οικογενειακό ιατρό δεν μπορεί να τον αλλάξει, μόνο μετά από ένα εξάμηνο, αλλά και ότι πρέπει να επιλέξει οικογενειακό ιατρό της περιοχής του.
Υπογράμμισε τέλος ότι παρά τα όποια προβλήματα, «προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Γιατί δεν είναι δυνατό να μην έχει ένα κράτος πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και κάθε ασθενής να πηγαίνει στα ΤΕΠ (επείγοντα) του νοσοκομείου. Πρέπει να υπάρχει πρωτοβάθμια δομή, η οποία θα φιλτράρει και θα στέλνει στο νοσοκομείο τα περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Γιατί το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας δεν είναι η συνταγογράφηση, ούτε οι αγροτικοί ιατροί ούτε οι γενικοί ιατροί, είναι γιατροί για να εξυπηρετήσουν ένα σύστημα υγείας. Ο ασφαλισμένος, ο ασθενής, ο ανασφάλιστος θα προσέλθει πρώτα στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας να εξεταστεί και εάν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί θα πάει στο δευτεροβάθμιο και στο τριτοβάθμιο σύστημα υγείας.»