Ο Δήμος Εορδαίας συμμετέχοντας στην “καμπάνια πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού” και με αφορμή την αφιέρωσή της , στο Μήνα Οκτώβριο διοργάνωσε την Κυριακή 29/10/23 από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας ανάλογη εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα: “γιατί η γνώση είναι δύναμη”.
Η “καρδιά” της όλης διοργάνωσης ήταν η Αντιδήμαρχος Αναστασία Πράπα, η οποία ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες τονίζοντας ότι ο Δήμος Εορδαίας θα προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες , για την προαγωγή και προάσπιση της υγείας των πολιτών.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η Κάτια Σπυροπούλου Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος, η οποία μετέδωσε τις γνώσεις , ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους στο χώρο αναφορικά με τον Καρκίνο του μαστού, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, ενώ εξέτασε στον ειδικό χώρο που στηθηκε στην Κεντρική Πλατεία, όσες κυρίες το επιθυμούσαν .
Οι ειδικοί γιατροί συνιστούν στις γυναίκες τακτικό έλεγχο του μαστού διά της ψηλάφησης τουλάχιστον μία φορά το μήνα , μετά την έβδομη μέρα έναρξης της εμμήνου ρύσεως. Να μην αμελούν την επίσκεψη στο γιατρό τους και να τον ενημερώνουν άμεσα εάν παρατηρήσουν ασυνήθεις αλλαγές στο μαστό, χωρίς όμως πανικό γιατί τα περισσότερα οζίδια του μαστού είναι καλοήθη .
Να κάνουν μαστογραφία τακτικά μετά την ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Πάντως οι εξελίξεις στην Ιατρική έρευνα τρέχουν, εξοπλίζοντας στους Ογκολόγους με στοχευμένες θεραπείες που εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, πριν προλάβουν να προκαλέσουν βλάβες στον υγιή ιστό .
Ήταν μία αξιόλογη πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας ,καθώς ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες και περίπου μία στις εννέα γυναίκες θα αναπτύξει τη νόσο , κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της . Αν όμως ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα και πριν επεκταθεί σε άλλα ζωτικά όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνάει το 95% . Για το λόγο αυτό η ΠΡΟΛΗΨΗ παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία δεδομένου ότι σήμερα η ασθένεια αυτή είναι ιάσιμη, εφόσον ανιχνευτεί έγκαιρα.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση πλαισίωσε η Μελίνα Χατζηπαντελή από τη Melisoula studio Ζαχαροτέχνης με τα εκπληκτικά παρασκευάσματά της , τα οποία ήταν σχετικά με τη θεματολογία, όπως και τα γλυκά που παρασκεύασαν επί τόπου τα μικρά παιδιά.
Το δικό της ξεχωριστό χρώμα έδωσε στην εκδήλωση η αξιόλογη Εικαστικός Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, με την κατασκευή ενός τεράστιου λογότυπου , μιας ροζ κορδέλας σε ξύλο όπου υπήρχαν γραμμένα διάφορα μηνύματα πρόληψης της Νόσου και το οποίο θα χαριστεί στη συνέχεια στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Από την πλευρά τους και τα μικρά παιδιά κατασκεύασαν σχήματα με το logo , τα οποία δώρισαν στις μανούλες τους υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις τους ,σχετικά με την πρόληψη
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ