Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Π.Ε. Φλώρινας, το πρωί της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου 2020, η διήμερη διαδικασία αιμοληψιών συγγενών πεσόντων του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-41.
Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Κασαπίδη, η Δυτική Μακεδονία γίνεται η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που υλοποιεί τη δράση, αναζήτησης, καταγραφής και λήψης δειγμάτων (DNA) των εν ζωή συγγενών για την ταυτοποίηση των Δυτικομακεδόνων πεσόντων του Ελληνικού Έπους.
Η αναζήτηση και καταγραφή κατάλληλων συγγενών γραμμών των πεσόντων, αποτέλεσε μια σύνθετη και επίπονη διαδικασία για την ομάδα εργασίας που σύστησε το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, η οποία ήρθε εις πέρας, μέσα από τη συστηματική δουλειά και την πολύτιμη συνδρομή των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Ενδεικτικά εντοπίστηκαν συγγενείς για τους 184 από τους 300 πεσόντες της Π.Ε. Φλώρινας. Ενώ οι κατάλληλοι δότες-συγγενείς διαπιστώθηκαν για τους 154 πεσόντες.
Τα κλιμάκια πραγματοποίησαν αιμοληψίες, εφαρμόζοντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφαλείας, το πρωί της 15ης και 16ης Σεπτεμβρίου 2020, στελεχωμένα και οργανωμένα με τη βοήθεια και τη συνεργασία των Μονάδων και Υπηρεσιών Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, του Κέντρου Υγείας Αμυνταίου, του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Λευκώνα και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Φλώρινας, των Δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών και της Κοινωνικής Δομής ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ που υπάγεται στο ΝΠΔΔ των Δήμων.
Στη διαδικασία αιμοληψιών συμμετείχαν εθελοντικά:
Αυτοδιοικητικοί: Ηλίας Μούλελης (Αντιδήμαρχος Φλώρινας), Πέτρος Μπερμπερίδης (Αντιδήμαρχος Αμυνταίου) και Χρήστος Παπαδόπουλος ( Αντιδήμαρχος Πρεσπών).
Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό: Γιώργος Κωτακίδης (Διευθυντής Ουρολογικής Φλώρινας – Ιατρός), Ελένη Αλεξανδρίδου (Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Αμυνταίου – Ιατρός), Άννα Φωτεινιώτου (Ιατρός), Αλεξανδρίδης Γεώργιος (Ιατρός), Γιαννοπούλου Χριστίνα (Νοσηλεύτρια), Έλσα Παπαδοπούλου (Νοσηλεύτρια), Παντελής Μαλεζίδης (Νοσηλευτής).
Κοινωνική Δομή – Βοήθεια στο Σπίτι: Τζοβάρα Ουρανία (Κοινωνική Λειτουργός), Σοφία Παπατριανταφύλλου (Κοινωνική Λειτουργός), Αθηνά Κολλάρη (Νοσηλεύτρια), Δημήτριος Μούκας (Νοσηλευτής) και Πανδώρα Παπά (Νοσηλεύτρια).
Αντιπεριφέρεια Φλώρινας: Ειρήνη Θεοδώρου (Ειδική Συνεργάτιδα Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας).
Τον συντονισμό της όλης διαδικασίας επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος Θεοχαρίδης (γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Κιοσές, μετά το πέρας της διαδικασίας και παράδοσης των δειγμάτων στην αρμόδια υπηρεσία σχολίασε: «Η θυσία των Ελλήνων αγωνιστών του 40’ κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της εθνικής μνήμης μας. Σύμφωνα με τα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού 8.000 αξιωματικοί και οπλίτες παρέμεναν άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι στα πεδία των μαχών της Αλβανίας, εκ των οποίων 897 Δυτικομακεδόνες.
Με την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, να ολοκληρωθεί στη Δυτική Μακεδονία η διαδικασία αναζήτησης, καταγραφής και αιμοληψιών κατάλληλων συγγενών γραμμών των πεσόντων του 40΄, εκπληρώνεται ένα ιερό καθήκον απέναντι στην μνήμη των πεσόντων και στην ηθική αποκατάσταση των εν ζωή συγγενών τους.
Εκ βάθους καρδιάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Μονάδες και Υπηρεσίες Υγείας, τις Κοινωνικές Δομές και τους Δήμους της Π.Ε Φλώρινας, για την άριστη συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης».