Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το 3ο συμπόσιο που διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας με τίτλο “Μικρά Ασία 1922-2022. Ιστορία- Κοινωνία- Πολιτική- Μνήμη”
Το συμπόσιο πραγματοποιείται στο χώρο της Μικρασιατικής Στέγης και κατά τις εργασίες της πρώτης μέρας συγκέντρωσαν αρκετό κόσμο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα η αντιδήμαρχος του Δήμου Εορδαίας Άννα Καΐδου καθώς και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πτολεμαΐδας Ισαάκ Νικολαΐδης.
Πρώτος ομιλητής ήταν Φιλόλογος- ΜΑ Τμήματος Επιστήμης Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χρήστος Μπέντης ο οποίος μίλησε για την εκπαίδευση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης κατά την ύστερη Οθωμανοκρατία.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Δημήτριος Κουντουράκης Ιστορικός- Αρχαιολόγος ο οποίος αναφέρθηκε για την καταστροφή των μνημείων και των κειμηλίων του Ελληνισμού της καθ΄ ημάς Ανατολής μέσα από τη Μαύρη Βίβλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμπληρώνοντας πως ήταν πολύ σημαντικό πως πολλοί πρόσφυγες έσωσαν και έφεραν μαζί τους ιστορικά κειμήλια και χειρόγραφα.
Τελευταίος ομιλητής της πρώτης μέρας ήταν ο Διευθυντής του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Κωνσταντίνος Νίγδελης που στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην Καππαδοκία και τις Αγιογραφικές προσεγγίσεις στις βραχοεκκλησιές και τα πετρομονάστηρα του χώρου, λέγοντας συγκεκριμένα πως είναι πάρα-πάρα πολλά.
Στην 2η μέρα πρώτος ομιλητής θα είναι ο Δρ. Ιστορίας ΕΚΠΑ Χαράλαμπος Μηνάογλου που θα μιλήσει για την Ελληνική Διπλωματία και τη Μικρασιατική Καταστροφή ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πριν δούμε τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων πρέπει να έχουμε συγκροτήσει τη δική μας πολιτική και με βάση αυτή και τους αρχικούς σχεδιασμούς να αναζητούμε συμμάχους και να κάνουμε τις επιλογές του πρέπει.
Θα ακολουθήσει ο ιστορικός και συγγραφέας Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου που θα μιλήσει για το διπλωματικό παρασκήνιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας και τις όψεις της στρατηγικής των Μεγάλων Δυνάμεων στο Ανατολικό Ζήτημα (1908-1922) ενώ σε δηλώσεις του τόνισε ότι έγιναν πολλά λάθη στον διπλωματικό τομέα που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Τελευταίος ομιλητής θα είναι ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης που θα μιλήσει με θέμα “Ποιος θυμάται τους Έλληνες; Το ολοκαύτωμα στη Μικρά Ασία ανάμεσα στη λήθη και την αναγνώριση”