Χωρίς καμία πρόοδο σε σχέση με την αδιέξοδη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, όσον αφορά τις εκκρεμότητες στα ενεργειακά, φτάνει σήμερα στο Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία.
Όπως και στα υπόλοιπα θέματα, η ελληνική πλευρά αναμένει ότι από το Eurogroup θα δοθεί ένα θετικό σήμα που θα διευκολύνει, στη συνέχεια, τις συγκλήσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία που να μην δημιουργεί μείζον πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το energypress, οι δανειστές έχουν θέσει την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ως υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας που απορρέει από την πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τους λιγνίτες, περιορίζει σημαντικά τις προσδοκίες για ευνοϊκή κατάληξη.
Οι θέσεις των θεσμών έχουν διατυπωθεί ρητά στο κείμενο που έχουν επιδώσει στην κυβέρνηση ως προτεινόμενο MOU και επί του οποίου γίνονται οι συζητήσεις. Στο κείμενο των θεσμών περιλαμβάνεται μάλιστα και συγκεκριμένο πολύ «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η πώληση των μονάδων (σε 1, 2 ή 3 «πακέτα») θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018, αφού πρώτα έχουν τηρηθεί συγκεκριμένα βήματα στο μεσολαβούν διάστημα.
Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που θέτει το κείμενο των θεσμών και στο οποίο μέχρι σήμερα είναι ανυποχώρητοι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress περιλαμβάνει τα εξής:
· Αποδοχή, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση, της απόφασης για πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ.
· Οριστικοποίηση μέχρι τον Ιούλιο της διαδικασίας και του τρόπου που θα υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή.
· Πραγματοποίηση market test τον Σεπτέμβριο, για τη διαπίστωση του ενδιαφέροντος εκ μέρους εγχώριων και ξένων ομίλων.
· Βάσει των αποτελεσμάτων του market test, καθορισμός του αριθμού και της σύνθεσης των «πακέτων» μονάδων που θα βγούν σε διαγωνισμό.
· Κατάθεση ενδεικτικών μη δεσμευτικών προσφορών μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
· Κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Φεβρουάριο του 2018.
· Υπογραφή των συμφωνιών και συμβάσεων αγοραπωλησίας μέχρι το Μάρτιο του 2018.
· Πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι θεσμοί, οι αγοραστές των μονάδων δεν θα πρέπει να έχουν ουδεμία άμεση ή έμμεση σχέση με το ελληνικό δημόσιο, ενώ και η ΔΕΗ θα πρέπει να αποξενωθεί πλήρως από τις προς πώληση μονάδες. Δηλαδή δεν δίνεται η δυνατότητα για πιθανές συμπράξεις με ιδιώτες και μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα οι δανειστές δεν αποδέχονται να περιληφθεί στη συμφωνία η λύση που έχει προτείνει η ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Αντίθετα, για την επίτευξη των στόχων, επιμένουν να αυξηθεί δραστικά η ποσότητα του δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω NOME, στα επίπεδα του 20% το 2017, του 33% το 2018, όπως και το 2019.
Γράφει ο Θοδωρής Παναγούλης
ΠΗΓΗ: http://energypress.gr/