Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής ΝΔ – Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκ νέου υποψήφια. Η συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο της νέας διαπεριφερειακής εκπομπής, 10 ΜΜΕ από τέσσερις Περιφέρειες «RegioNewsGR for the EU». Στην εκπομπή συμβάλλουν επιπλέον οι εκδότες-δημοσιογράφοι Αντώνης Πουγαρίδης και Ζήσης Μιχ. Πατσίκας.
Η ίδια αναφέρθηκε στην προσπάθεια δίκαιης μετάβασης που γίνεται στην περιοχή, κάνοντας λόγο για μεγάλο στοίχημα και σημειώνοντας: «Η Δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος με τον οποίο είμαι συνδεδεμένη και εκεί εκτυλίσσεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αλλαγής του οικονομικού μοντέλου, όπου εκτός από τα χρήματα που εξασφαλίσαμε συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να επιταχύνουμε για τις εφαρμογές της πολιτικής, ώστε οι άνθρωποι να μην φεύγουν από τον τόπο τους. Αυτό είναι για μένα το στοίχημα».
Επίσης, η κ. Σπυράκη σημείωσε πως δεν μπορούσε η περιοχή να συνεχίσει με το προηγούμενο μοντέλο, προσθέτοντας: «Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου, έδιναν ζωή για να έχουν στην υπόλοιπη ελλάδα ενέργεια. Πέθαιναν από τις κακές ατμοσφαιρικές και εργασιακές συνθήκες που δημιουργούσε το ίδιο το προϊόν, ο λιγνίτης και το ενεργειακό μοντέλο είναι μιας άλλης εποχής, και θα καθιστούσαν το ηλεκτρικό ρεύμα πολύ ακριβό για τον καθένα, όπως είπε.
Η Ελλάδα έκανε την επιλογή να κινηθεί νωρίς, σημείωσε, προκειμένου να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό χρημάτων, κάτι που όπως είπε το κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση και με τη δική μας δουλειά στο ευρωκοινοβούλιο. Θύμισε πως η ίδια ήταν από τα πρόσωπα που ξεκίνησε τη διαδικασία για το Ταμείο Δίκαιης μετάβασης , που μετατράπηκε σε χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς και το δανειοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις με χαμηλότοκα δάνεια.
Αναφορικά με το κατά πόσο προχωράει η Μετάβαση γρήγορα, η κ. Σπυράκη σχολίασε πως χρειάζεται χρόνος για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά τα κίνητρα είναι πολύ ελκυστικά. «Πρέπει να γίνουν βήματα για την αποκατάσταση και τη χρήση της γης απλό τους αγρότες και στο μεσοδιάστημα πρέπει να γίνει η μετεκπαίδευση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής», είπε επίσης, ώστε οι άνθρωποι να μετεκπαιδεύονται σε νέες δουλειές και να μην φεύγουν από τον τόπο τους.
Αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που συνδιαμορφώθηκε, λέγοντας πως η εξάρτηση από το φ/α αντιμετωπίστηκε και η χώρα μας πρωτοπορεί στις ΑΠΕ, ενώ έφερε το παράδειγμα περιοχής της Γερμανίας που έχει μηδενική ανεργία, ενώ προέρχεται από μετάβαση. Στόχος είναι να γίνει βιομηχανικό hub η περιοχή, προσέθεσε.
Προσέθεσε, δε, πως η περιοχή δεν κινδυνεύει από έλλειψη πόρων, αλλά από έλλειψη ανθρώπων, ενώ αναφέρθηκε στα χρήματα του ταμείου συνοχής και πόσο βοηθάει τη χώρα, λέγοντας πως στις περιοχές που μειώνεται ο πληθυσμός προβληματίζει το δημογραφικό, κάνοντας λόγο για ανάγκη θέσπισης κινήτρων και υποστήριξης νέων. Προσέθεσε πως η Ευρώπη ασχολείται σοβαρά με το δημογραφικό, προτείνοντας να αντιμετωπιστούν και οι τρίτεκνοι ως πολύτεκνοι, προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα σε νέους γονείς.
Ερωτηθείς για τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της ιδίας στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. Σπυράκη πρόταξε, αρχικά, την παρέμβασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας πως δόθηκε μεγάλη μάχη τότε για τον δανεισμό. Το δεύτερο που έθεσε, είναι ο μηχανισμός χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μετάβαση, σημειώνοντας πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν μπορούσαν να είναι μόνο από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Οπότε και εισηγήθηκε το εργαλείο δανειοδότησης των δημοσίων υπηρεσιών για τη μετάβαση, που με το άθροισμα των πόρων μετάβασης αυξάνει τους πόρους και δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης πολύ φθηνού χρήματος. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεών της σε καίρια θέματα, όπως τη συμμετοχή της σε συνόδους για το μεθάνιο, την παρέμβασή της για την υποχρεωτική αναγραφή πιθανών καρκινογενών ουσιών στα τρόφιμα κ.α.
Ερωτηθείς για το Ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια (Β. Μακεδονία, Αλβανία), η κ. Σπυράκη απάντησε πως είναι και τα δύο υποψήφια κράτη μέλη, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στο κράτος δικαίου στην Αλβανία λ.χ. Η φυλάκιση του δημάρχου Χιμάρας είναι κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων», είπε σχετικά. Για τη Β. Μακεδονία, είπε πως το μήνυμα είναι σαφές και τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.