Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Μ. Σπυράκη από την Κοζάνη: «Στην τελική ευθεία το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης»

Μ. Σπυράκη από την Κοζάνη: «Στην τελική ευθεία το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΤΣΙΠΡΑ»

«Θα αγωνιστώ μέχρι τέλους ώστε στο τέλος της πενταετίας να δημιουργηθούν νέες δουλειές στη Δ. Μακεδονία, για αυτές που θα χαθούν»

Στην εκτίμηση ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα προς νέες μορφές ενέργειας, βρίσκεται στην τελική ευθεία, προχώρησε από την Κοζάνη η νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εκ νέου υποψήφια για την ευρωβουλή, Μαρία Σπυράκη. Από το Επιμελητήριο Κοζάνης, όπου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στο πλαίσιο περιοδείας της, η κ. Σπυράκη επεσήμανε πως διεκδικεί 4.2 δισεκατομμύρια ευρώ  για τις 41 περιφέρειες που εξαρτούνται από τον  άνθρακα και η ίδια προσωπικά θα αγωνιστεί μέχρι «το τέλος», ώστε η Δυτική Μακεδονία και δη η Πτολεμαΐδα να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, από αυτούς που της αναλογούν.  Επίσης, η κ. Σπυράκη τόνισε ότι το στοίχημα για τη ΝΔ σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι μια «ισχυρή νίκη», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον  Πρωθυπουργό για τα πρόσφατα φραστικά επεισόδια στη βουλή, κατηγορώντας τον για «χυδαιότητα».

«Έχω μια ταπεινή φιλοδοξία, στην επόμενη θητεία να είμαι η Ευρωβουλευτής της Βόρειας Ελλάδας. Μένω στην κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Μακεδονία είναι η γειτονιά μου και η ανατολική Μακεδονία – Θράκη είναι η άλλη μου γειτονιά. Στον απολογισμό μου κατέχει εξέχουσα θέση η έμφαση που έδωσα αυτά τα πέντε χρόνια να συμπεριληφθεί η Ελλάδα και να μπορέσει να συμπεριληφθεί από το Ταμείο Εξ χρονισμού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε συνεργασία με τους σοσιαλιστές και δημοκράτες, μια επιτυχία που τολμώ να πω ότι φέρει την υπογραφή μου και είχε επίσης τη στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη. Δυστυχώς η κυβέρνηση απώλεσε και αυτή την ευκαιρία και αρκέστηκε σε ένα πολύ μικρό ποσό που δόθηκε στο συμβούλιο για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται στη νέα περίοδο στη νέα θητεία, καθώς είμαι από εκείνους που  πρωταγωνιστούν στη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στο νέο προϋπολογισμό», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής της η κ. Σπυράκη, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου. Επανέλαβε ότι το ζητούμενο είναι 4.2 δις ευρώ για τις 41 περιφέρειες  στα 12 κράτη μέλη που εξαρτούνται από τον άνθρακα. Μια από αυτές είναι και η Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στην Πτολεμαΐδα και τις δουλειές που θα χαθούν, λέγοντας ότι η ίδια προσωπικά θα αγωνιστεί ώστε αυτό να μην γίνει: «Έφτασα μέχρι το Κατόβιτς  για να μιλήσω για την Πτολεμαΐδα, για τις δουλειές που πρέπει να υπάρχουν στη σταδιακή μετάβαση από τον άνθρακα στις νέες μορφές ενέργειας.  Είναι απόφαση και επιλογή της ΝΔ η Δυτική Μακεδονία να είναι ενεργειακό κέντρο, είναι απόφαση και επιλογή δική μου να αγωνιστώ ως το τέλος ώστε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην ΕΕ να έχει ως όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, ώστε αυτοί να αναλογούν  στη Δυτική Μακεδονία. Η Δυτική Μακεδονία είναι ενεργειακός  τόπος, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένας τόπος που μπορεί να συνδυάσει  την υπεραξία της γης με τα σπάνια προϊόντα, με την υπεραξία του τουρισμού».

 

«Να με εμπιστευτούν οι πολίτες της Δ. Μακεδονίας, θα αγωνιστώ μέχρι τέλους»

Απαντώντας , διευκρινιστικά, σε ερώτηση του «Π», για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, η κ. Σπυράκη τόνισε πως έχει γίνει πρόταση στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει υποστηριχθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής με την υπογραφή της κ. Σπυράκη, έχει ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα οδεύει στην τελική ευθεία για να δουν τις κατανομές στον νέο προϋπολογισμό. «Η Κομισιόν δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά ο ίδιος ο επίτροπος, λέει ότι το Ταμείο είναι στη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν θέλει ειδικά ταμεία. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα, θα δώσει χρήματα που χρειάζονται για να μην χαθούν δουλειές. Κανένας να μην μείνει πίσω, είναι το σύνθημά μας για το Ταμείο και σας υπόσχομαι ότι εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας , θα τα δώσω όλα προκειμένου στο τέλος της πενταετίας  να δημιουργηθούν νέες δουλειές για αυτές που θα χαθούν», κατέληξε. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πετούσε αετό» , λέγοντας πως η ΝΔ είναι υπέρ της σταδιακής μετάβασης από τον λιγνίτη, αλλά τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να δώσουμε από τη μια μέρα στην άλλη ένα τέλος σε κάτι που λειτουργεί και να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο κενό, αφήνοντας ανθρώπους στο δρόμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

«Στόχος μας μια ισχυρή νίκη»

Ερωτηθείς για το στοίχημα της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών, η κ. Σπυράκη απάντησε πως το ζητούμενο είναι «μια ισχυρή , ευρεία πλειοψηφία, μια ισχυρή νίκη», προσθέτοντας πως οι Έλληνες θέλουν να αλλάξουν σελίδα  και μπορούν να ψηφίσουν ΝΔ για να αλλάξει ο τρόπος που θα λειτουργήσει η Ελλάδα. «Θα σημάνει το τέλος της εξαγρίωσης στα πολιτικά ήθη, θα σημάνει νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές, θα σημάνει  μια Ελλάδα πάλι από την αρχή».

Τέλος, κληθείς από τον «Π» να κάνει ένα σχόλιο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις , η κ. Σπυράκη σχολίασε δεικτικά πως «η κυβέρνηση προσπάθησε να μετατρέψει το βήμα της Βουλής σε trash tv. Η αντιπαράθεση στη Βουλή, όμως, δεν είναι επιπέδου Τσουκαλά. Δεν είναι όμως αυτή η αντιπαράθεση. Θέλουν να απομακρύνουν όλους τους μετριοπαθείς πολίτες , όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους, από την πολιτική. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Το θετικό μας πρόγραμμα και ο σοβαρός μας λόγος δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αδυναμία, αλλά αυτό είναι που θέλουν οι πολίτες. Λύσεις στα προβλήματα, όχι χυδαιότητα και αγοραίο ενικό από τον κ. Τσίπρα».

Την Μαρία Σπυράκη προλόγησε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κοζάνης, Παντελής Καρακασίδης.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη