Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Μπάμπη Πουτογλίδη – Κάτοικο Ακρινής, αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το «Πράσινο Χωριό» στην Ακρινή.
«Το εναλλακτικό σχέδιο είναι αυτό που υπάρχει στο τραπέζι και θα δώσει τα οφέλη ώστε να αναπτυχθεί η κοινωνία μας», είπε επίσης, λέγοντας πως για τον ίδιο το εναλλακτικό σχέδιο ήταν η μόνη διέξοδος που υπήρξε, καθώς τα περί μετεγκατάστασης ήταν κοροϊδία και εμπαιγμός.
«Κάποιοι το κατάλαβαν αρχές Μαρτίου, στην Αθήνα, μετά και το ραντεβού Παπαθανάση», είπε με νόημα, προσθέτοντας πως το σχέδιο προχωράει. Το Τοπικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για έναρξη της Ενεργειακής Κοινότητας στο χωριό, και κριτήριο τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων.
Οι κάτοικοι υποβάλλουν φάκελο με το Ε9 και στοιχεία, με υπεύθυνες δηλώσεις, καταθέτονται στα ΚΕΠ και θα συγκεντρωθούν οι φάκελοι. Επίσης, σε 15 ΑΦΜ θα γίνει η σύσταση της ομάδας της ενεργειακής κοινότητας.
Ωστόσο το σχέδιο προχωράει, αναφέρει, ώστε να αρχίζει το παζλ να κλείνει: «Ο κόσμος ενημερώθηκε και πλέον πρέπει να εκλείψει ο λαϊκισμός. Αφορά το μέλλον μας. Η απολιγνιτοποίηση μπορεί να δημιούργησε προβλήματα, αλλά γεννά και πολλές ευκαιρίες», ανέφερε σχετικά, λέγοντας πως με την έναρξη της διαδικασίας δίνεται αξία στα ακίνητα της Ακρινής.
Το επόμενο διάστημα κάθε σπίτι θα παίρνει 500-600 ευρώ μέσω της ενεργειακής κοινότητας, είπε ο κ. Πουτογλίδης. Ξεκαθάρισε πως δικαιούχοι είναι όσοι έχουν μόνιμη κατοικία στον οικισμό της Ακρινής. Όταν θα συσταθεί η ενεργειακή κοινότητα, ανέφερε πως θα πρέπει να μπουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε τα χρήματα να παραμένουν στην Ακρινή, ώστε ο κόσμος «να μείνει και να έρθει πίσω στο χωριό, ώστε να αναπτυχθεί το χωριό», είπε με έμφαση, προκειμένου το εγχείρημα να αποτελέσει μοχλό επιστροφής στον οικισμό.
Για κάποιον που κληρονόμησε ακίνητο από συγγενή του στο χωριό, το εν λόγω σπίτι είναι δικαιούχος, με τον κ. Πουτογλίδη να λέει πως εκτός της Ενεργειακής Κοινότητας θα γίνει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αφαιρώντας από τα πάγια έξοδα το ρεύμα και τη θέρμανση, παρέχοντα ς εισόδημα που θα καλύπτει σε βασικές ανάγκες.
«Το χωριό δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις απαιτήσεις μιας πόλης. Μπορούν να δημιουργηθούν αθλητικά κέντρα και να αναπτυχθεί το χωριό και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, προσελκύοντας κόσμο ώστε να γίνει το χωριό κίνητρο φυγής από την πόλη», σημείωσε επίσης.
Για όσους κάνουν σήμερα αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας αν θα δικαιούνται τις παροχές, ο ίδιος απάντησε πως θα έπρεπε, καθώς πως το χωριό 650-700 κατοίκων το χωριό ακμάζει, θα γίνει δρόμος πιο ασφαλής, οπότε θα δοθούν κίνητρα για να μεγαλώσει το χωριό.
Επίσης, μίλησε για την ανάγκη εμπλοκής του Πανεπιστημίου (αναφέροντας δράσεις όπως υδροπονικό θερμοκήπιο), λέγοντας πως παρόμοιες δράσεις βγάζουν το χωριό από την εσωστρέφεια και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Για τους χρόνους υλοποίησης του σχεδίου του Πράσινου Χωριού και πότε θα ολοκληρωθεί, ο κ. Πουτογλίδης απάντησε πως δεν λύνονται όλα μαγικά, ωστόσο ο περιφερειάρχης τόνισε έχει το σχέδιο υπό την επίβλεψή του. Για το Εξοικονομώ, αισιοδοξεί πως θα γίνουν ενέργειες μέσα στο καλοκαίρι, ενώ πρέπει να γίνουν και ηλεκτρολογικές αλλαγές (από τον ΔΕΔΔΗΕ).
«Σε βάθος 5ετίας το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει κλείσει. Με τον περιφερειάρχη και τους φορείς, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε, ώστε να λύνουμε όσα χρειάζεται», τόνισε επίσης, λέγοντας πως σε πέντε χρόνια ελπίζουν ότι θα είναι ο πρώτος πράσινος οικισμός στη στεριά ως «κόσμημα» στη Δ. Μακεδονία που «αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του».
Για το χωριό που συνεχίζει να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη ΔΕΗ και αν γνωρίζουν που θα δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση και αν θα μπορούσε στα π. ορυχεία να γίνει δρόμος που θα συνέδεε το χωριό με την Πτολεμαΐδα, ο κ. Πουτογλίδης απάντησε πως αρχικά, η ΔΕΗ υπολειτουργεί και εν αναμένεται επέκταση του ορυχείου. Η ζώνη κάτω από το χωριό θα γίνει Φ/Β πάρκο, προσέθεσε, ωστόσο θα γίνουν δενδροφυτεύσεις περιμετρικά. Για την Εορδαία, απάντησε πως υπάρχει εναλλακτικός δρόμος που μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε όχι μόνο ο δρόμος προς Κοζάνη αλλά και ο δρόμος προς Ερμακιά να αξιοποιηθεί (15-18 χλμ απόσταση χωρίς να είναι ασφαλτοστρωμένος σήμερα), ενώ υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης και με τη Βέροια.
Τέλος είπε πως αν στις αποκαταστάσεις εδαφών μπορούν να γίνουν νέες διαδρομές προς Πτολεμαΐδα, αυτό θα μπορούσε να γίνει.