Για δραστηριοποίηση της ΔΕΗ προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα εκμετάλλευσης των ορυχείων της Φλώρινας για να αρχίσει επιτέλους η εκμετάλλευσή τους και για να καταστεί δυνατή η ανέγερση και της δεύτερης μονάδας στην Μελίτη, αλλά και για να υπάρχουν τα επόμενα χρόνια τρία μεγάλα ενεργειακά κέντρα στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Πτολεμαΐδα, καθώς, όπως τόνισε, η Δυτική Μακεδονία αποτελεί «ζωτικό χώρο για τη ΔΕΗ.»
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι επιτροπές στελεχών της επιχείρησης ασχολούνται με το θέμα της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα, αφού «ο τρόπος που έχει δημοπρατηθεί το ορυχείο της Βεύης μάς απαγορεύει να λειτουργήσουμε το ορυχείο στο Κλειδί που είναι δικό μας, όπως και ο τρόπος που γίνεται η εκμετάλλευση στην Αχλάδα έχει καταστήσει τη λιγνιτική παραγωγή πανάκριβη.», Διότι, όπως επισήμανε, «στην Αχλάδα φθάσαμε στο σημείο να γίνεται η εκμετάλλευση με σχέση 24 προς ένα ή 25/1 γιατί οι ιδιώτες εκεί δεν προχωρούν στην μετεγκατάσταση των οικισμών. Εάν γίνουν όλα αυτά, τότε πιστεύω ότι η Μελίτη ΙΙ θα είναι εφικτή. Θα έχουμε σίγουρα τρία ενεργειακά κέντρα μεγάλα: Την «Πτολεμαΐδα 5», τον Άγιο Δημήτριο και την Μελίτη και εξετάζουμε πολύ σοβαρά και το θέμα της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου, γιατί υπάρχουν κοιτάσματα που δεν πρέπει να πάνε χαμένα.»
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι γενικότερα ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΔΕΗ είναι υπό επανεξέταση, λόγω του τεράστιου κόστους που συνεπάγεται για την επιχείρηση η προμήθεια των πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα. Άλλωστε ο κ. Παναγιωτάκης δεν έκρυψε τους φόβους του ότι κινδυνεύει η λιγνιτική παραγωγή και η βιωσιμότητα της επιχείρησης σε περίπτωση που η χώρα μας και η ΔΕΗ δεν καταφέρουν να προμηθευτούν δωρεάν πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα, όπως έγινε με την Πολωνία και άλλες χώρες που είναι εξαρτημένες από στερεά καύσιμα και έχουν χαμηλό ΑΕΠ.
Αναφερόμενος στην ανέγερση της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα επανέλαβε ότι η ΔΕΗ είναι έτοιμη και θέλει να ξεκινήσει τις εργασίες μέσα στο φθινόπωρο, πριν πέσει βαρυχειμωνιά στην περιοχή.
Εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, λέγοντας ότι «το μέλλον της μονάδας 3 είναι αβέβαιο» και πως «αν λειτουργήσει ή όχι η 3 θα γίνει με αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια», προσθέτοντας πως «λόγω του μεγάλου κόστους (λειτουργίας) γιατί είναι από τις πιο παλιές, δεν θα έμπαινε ποτέ στο σύστημα». Τόνισε δε πως θα πρέπει να απεμπλακεί η λειτουργία της 3ης μονάδας από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως η ΔΕΗ μεριμνά για τη διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με οικονομική και τεχνική βοήθεια προς το δήμο Εορδαίας.