Άκρως ενδιαφέρουσες οι εξαγγελίες του κ. Μανώλη Παναγιωτάκη για τις επενδύσεις της ΔΕΗ Α.Ε. και την πολυεπίπεδη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράστηκαν στο διήμερο συνέδριο «Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. «Η ΔΕΗ του μέλλοντος θα είναι πολύ διαφορετική από σήμερα» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
Για στενή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς μίλησε ο κ. Παναγιωτάκης από τη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού της Ευξείνου λέσχης Κοζάνης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και ειδικότερα μέσα από τη σύναψη Συμφώνου στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, αλλά και πολιτιστικές δράσεις.
Γι’ αυτό ιδέες και προτάσεις όπως δημιουργία βιομηχανικού μουσείου, πολιτιστικού πάρκου, θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού συνεδριακού κέντρου ενέργειας, δημιουργία προϋποθέσεων για βιομηχανικό και εκπαιδευτικό τουρισμό, που διατυπώνονται από φορείς, όπως το ΤΕΕ, και έγκριτους πολίτες – βουλευτές της περιοχής σας, τις αντιμετωπίζουμε πολύ θετικά και τις υποστηρίζουμε
«Γι αυτό ιδέες και προτάσεις, όπως η δημιουργία βιομηχανικού μουσείου, πολιτιστικού πάρκου, θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού συνεδριακού κέντρου ενέργειας, δημιουργία προϋποθέσεων για βιομηχανικό και συνεδριακό τουρισμό, τις αντιμετωπίζουμε πολύ θετικά και τις υποστηρίζουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε.
Για τον ΑΔΜΗΕ
Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στους δανειστές για την απόρριψη του εναλλακτικού σχεδίου της ΔΕΗ σε σχέση με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας, λέγοντας ότι είναι θετικό ότι παραμένει στο κράτος , έστω κι αν διαχωρίζεται από την ΔΕΗ. Πεποίθηση του προέδρου ότι θα περάσει στον έλεγχο του κράτους , η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί και θα αποκλειστεί κάθε σενάριο αναβίωσης της μικρής ΔΕΗ.
Συνεργασία με ευρωπαϊκό οίκο για τις μονάδας της Φλώρινας και του Αμυνταίου
Το 2015 η συμμετοχή του λιγνίτη ήταν στο 38% της συνολικής παραγωγής, αλλά το 2016 δεν αναμένεται να περάσει το 30% ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε.Ο λόγος η μειωμένη τιμή του Φυσικού Αερίου χωρίς να επιβαρύνεται με ειδικό φόρο καυσίμου σε αντίθεση με το λιγνίτη που φορτώνεται με τα τέλη διοξειδίου τα άνθρακα .Για δωρεάν πιστοποιητικά CO2 μίλησε ο κ. Παναγιωτάκης ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς.
Στόχος για τις επόμενες δύο δεκαετίες η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής στο 35% μέσα από την Πτολεμαΐδα 5 ,την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αγίου Δημητρίου, την κατασκευή του ΑΗΣ Μελίτης 3, καθώς και την εκτεταμένη αναβάθμιση του Αμυνταίου.
Ειδικά για τη Μελίτη 3 παίρνοντας υπόψη το ύψος της επένδυσης 750-800 εκ., το γεγονός ότι αναμένεται απόφαση της Ε.Ε. εναντίον του μονοπωλίου του λιγνίτη, τα ιδιοκτησιακά προβλήματα των ορυχείων και ειδικά της Βεύης , επιδιώκουμε τη σύμπραξη με έγκριτο οίκο που θα ανεγείρει τη μονάδα και θα γίνει συνέταιρος μας στην εκμετάλλευση όλων των ΑΗΣ και των ορυχείων της Φλώρινας.
Ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε την εμπλοκή του ίδιου η άλλου ξένου οίκου και στην περιβαλλοντική ανακατασκευή του ΑΗΣ Αμυνταίου. Ο σταθμός ισχύος 600 MW σήμερα δουλεύει εκ περιτροπής με χαμηλή ισχύ και το 2021 αναμένεται να κλείσει οριστικά εάν δεν εκσυγχρονιστεί. «Μπορούμε και μόνοι μας να αναλάβουμε το έργο ανακατασκευής αλλά στην παρούσα φάση δεν θα λέγαμε όχι στη σύμπραξη με ξένο ευρωπαϊκό οίκο που θα συμφωνεί και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της επιχείρησης στην ΕΕ». σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.
Για τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας ανακοίνωσε ότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια θεμελίωσης, ενώ η ΔΕΗ θα καταθέσει στον ανάδοχο έως τον Απρίλιο επιπλέον 200 εκατ. ευρώ μένοντας πιστή στις συμβατικές της υποχρεώσεις.