Με το θέμα της τεράστιας έλλειψης τεχνικού προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης στην Πτολεμαΐδα, με το πέρας της τετραήμερης περιοδείας του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει προσωπικό «τριών ταχυτήτων» (μόνιμους, συμβασιούχους και εργολαβικούς) και μίλησε για την ανάγκη μείωσης των εργολαβιών λέγοντας ότι υπάρχουν εργασίες που μπορεί να τις κάνει η ΔΕΗ, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού της ΔΕΗ ανέρχεται στα 49 έτη και με τις συνταξιοδοτήσεις χάνεται η τεχνογνωσία.
«Θέλουμε προσωπικό το οποίο να είναι τακτικό. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε εκτάκτους εργαζομένους για να καλύπτουν μόνιμες ανάγκες και δεν είναι παραδεκτό για μάς ως διοίκηση να χρησιμοποιούμε εργολάβους για εργασίες που πρέπει να γίνονται από εμάς.» Μίλησε για «επιτακτική ανάγκη να προσλάβουμε προσωπικό, αλλά για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να αφεθούμε να λειτουργήσουμε ως επιχείρηση, ως εταιρεία», καθώς χαρακτήρισε «οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ η ΔΕΗ είναι ανώνυμη εταιρεία δεν αφήνεται να λειτουργήσει ως τέτοια διότι «υπάρχουν θεσμοθετημένες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, που δεν μάς αφήνουν να λειτουργήσουμε ως ΑΕ.» Πρέπει, τόνισε, «να μπορούμε να πάρουμε το προσωπικό που θέλουμε, όταν το θέλουμε, όπου το θέλουμε και με τα δικά μας κριτήρια και φυσικά με ΑΣΕΠ, αλλά το ΑΣΕΠ να μην είναι τίποτα άλλο παρά ένα εργαλείο», ενώ απαντώντας σε ερώτηση του «Π» μίλησε για την ανάγκη άμεσης πρόσληψης τουλάχιστον 2.000 ατόμων στην επιχείρηση.
Ειδική αναφορά έκανε στους συμβασιούχους της ΔΕΗ (οχταμηνίτες) οι οποίοι έχουν εργαστεί στην επιχείρηση και απέκτησαν εμπειρία αλλά δεν μπορεί να τους προσλάβει η εταιρεία λόγω ορίου ηλικίας. «Η επιχείρηση θέλει να προσλάβει νέο προσωπικό διότι ο μέσος όρος ηλικίας του είναι τα 49 χρόνια. Δεν ανανεώνεται το προσωπικό μας, δεν μεταλαμπαδεύεται η εμπειρία και τεχνογνωσία των παλαιοτέρων στους νεώτερους και χάνεται τεχνογνωσία. Δεν εκμεταλλευόμαστε τα νιάτα που θα βοηθήσουν να αλλάξουν τα συστήματα και η λειτουργία μας για αποδοτικότητα μας σαν εταιρεία», είπε και σημείωσε ότι εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους συμβασιούχους 8μηνίτες- χωρίς να αλλάξουν τα όρια ηλικίας, να υποβάλλουν υποψηφιότητα για πρόσληψη, καθώς ενδεχομένως να τούς δοθούν και κάποια μόρια.