Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη και η αστάθεια στην τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να δημιουργήσουν επιπλέον πιέσεις το επόμενο διάστημα. Αυτές οι συνθήκες προβλέπεται να επηρεάσουν αρνητικά τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.
Το φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF διατηρείται γύρω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών προμηθειών μέσω Ουκρανίας, γεγονός που θεωρείται πιθανό μετά την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ. Παρά τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου από την έναρξη του πολέμου το 2022, χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ιταλία εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές.
Ο καύσωνας στη Δυτική Ευρώπη έχει αυξήσει τη ζήτηση για ρεύμα, περιορίζοντας παράλληλα την πυρηνική παραγωγή στη Γαλλία. Η EDF έχει ήδη περικόψει έως 2,4 GW από τρεις αντιδραστήρες στη νότια Γαλλία, ενώ προβλέπονται νέες περικοπές. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση καλύπτεται σήμερα κατά 41,7% από ΑΠΕ, 38,3% από φυσικό αέριο, 5,4% από υδροηλεκτρικά, 4,1% από λιγνίτες και 5,9% από εισαγωγές.
Η επίδραση του καύσωνα και της αυξημένης ζήτησης είναι εμφανής στις τιμές ρεύματος της Δυτικής Ευρώπης, όπου σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Γαλλία, η τιμή της μεγαβατώρας ανέρχεται στα 86,15 ευρώ, στη Γερμανία στα 108,01 ευρώ, ενώ στην Ιταλία έχει φτάσει τα 132,75 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στη Σερβία, με 145,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφώθηκε στα 123,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με μείωση 15,6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, παραμένοντας ωστόσο η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη για τον Αύγουστο.