Αρχική > Αρθρογραφία > Λίγα λόγια γύρω από το βιβλίο του δικαστικού, Χαράλαμπου Τσακαλίδη – Γράφει ο Θεόφιλος Πετρίδης

Λίγα λόγια γύρω από το βιβλίο του δικαστικού, Χαράλαμπου Τσακαλίδη – Γράφει ο Θεόφιλος Πετρίδης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ο συγγραφέας και ποιητής,Χαράλαμπος Τσακαλίδης,εξέδωσε πρόσφατα ένα από τα καλύτερα βιβλία της ποντιακής λογοτεχνίας<<το άγωμαν των Ποντίων>>,που είχα την τιμή να λάβω,τιμής ένεκεν,από το συγγραφέα.

Ειλικρινά,είναι μεγάλη η συγκίνηση,που γέννησαν μέσα μου τα ποιήματα των συλλογών του ποιητή.

Από τον πρώτο έως τον τελευταίο στίχο αποδεικνύεται μεγάλος ποιητής ο Χαράλαμπος Τσακαλίδης-αυτό είναι για μένα το καίριο σημείο και μέγα κριτήριο-αληθινός άνθρωπος,που αποδίδει θαυμάσια τον ποντιακό ποιητικό στίχο.

Μέσα από τα ποντιακά βιβλία που εκδόθηκαν μέχρι τώρα στην πατρίδα μας και αλλού,ξεχωρίζουν ελάχιστα,αλλά ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι αυτούσιοι στίχοι του Χαράλαμπου Τσακαλίδη στο μοναδικό βιβλίο<<το άγωμαν των Ποντίων>>.

Αξίζει να παραθέσω αυτούσιο ένα μέρος του προλόγου του ακάματου συγγραφέα:

<<Πάει καιρός που ψάχνω να βρω λέξεις,για να ταιριάξουν να δικάσουν τ’άδικο.Και οι θύσησες,στη μεριά του νου,έρχονται νωπές,γεμάτες από πόνο των ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ,εκεί όπου ξεριζωμένοι ΄Ελληνες θρηνούν παιδιά και εγγόνια,μάνες, γυναίκες κι αδελφές.Είν’η φωτιά που σιγοκαίει ακόμα στ’αποκαΐδα των σπιτιών μας. Είναι ο θρήνος και ο σπαραγμός της ψυχής γι’αυτούς που χάθηκαν.Είν’η πατρίδα που αιμοραγεί.Είναι μια μνήμη στην ψυχή που θέλει και ζητεί να κάνει κάλεσμα των Νεκρών-Ηρώων της Γενοκτονίας,να ανάψει καρδιακό κεράκι πάνω στο Σινί των 353.000 και όχι μόνο>>.

Όλα τα ποιήματα που παραθέτει ο συγγραφέας είναι θαυμάσια και είναι για μένα ο μοναδαικός πόντιος ποιητής που αποδίδει εγγράφως και την ποντιακή προφορά στο έργο του.

Ποιήματα όπως::<<Κάστρα ψηλά και έμορφα που έσ η Τραπεζούντα>>, <<ΤΟ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ,ΜΑΝΑ Μ>>,<<Ο ΠΟΝΤΟΝ’ΕΝ’ΠΑΤΡΙΔΑ Μ’>>,καθώς και η φωτογραφία:<<Τραπεζούντιαι κόραι>>,αξίζουν όσο ολόκληρες συλλογές.

Τα ποιήματα του Χαράλαμπου Τσακαλίδη είναι για κάθε ευαίσθητη ποντιακή ψυχή η δάδα που φωτίζει τη νύχτα,όπως λέει και ο μεγάλος Γάλλος ποιητής Bautelaire.

Με συγκλόνισε τα μέγιστα και η ρήση του μεγάλου πόντιου πολιτικού, Λεωνίδα Ιασωνίδη:<<Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ,εάν επιλαθώμεθά  σου ώ Πάτριος Ποντία Γη>>.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον βαθύτατο θαυμασμό μου για τους φλογοφόρους και γεμάτους ουσία ποντιακούς στίχους,που αποτελούν πηγή ύδατος ζώντος και παλομένου και δονούν τις λεπτές χορδές κάθε ανθρώπου.

Γνωρίζω καλά,πως με όσα έγγραψα,θα προσκρούσω στη γνωστή  μετριοφροσύνη του ποιητή,γι’αυτό αρκούμαι σ’αυτά,χωρίς να αποδώσω παρά μια αμυδρά εικόνα της πραγματικότητας.

Χαράλαμπε Τσακαλίδη,Σου είμαι ευγνώμων,ως αναγνώστης του μεγάλου πνευματικού δημιουργήματος στο:<<΄Αγωμαν των Ποντίων>>και Σου εύχομαι υγεία και δύναμη ψυχής,που κρατάει έναν χρυσορρόα κάλαμο.

             Θεόφιλος Πετρίδης

                                                                                Δικηγόρος

                                                                               Πτολεμαΐδα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team