Λειτουργεί τέταρτη χρονιά φέτος το Σχολείο Νέων και Νέων Γονέων, στην ενορία Αγ. Τριάδας, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας και οι εμπνευστές του, αλλά κι όσοι το παρακολουθούν αυτό δηλώνουν ενθουσιασμένοι.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μορφή κατήχησης που βρίσκει ανταπόκριση στους ενορίτες. Δεν απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Τα θέματα που συζητούνται είναι αυτά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούν
Ο πάτερ Ιωάννης Εσπερίδης εφημέριος του Ιερού Ναού, που ρωτήθηκε πως προέκυψε η ιδέα, αν υπάρχει περιορισμός ως προς τις ηλικίες, τι θέματα έχουν συζητηθεί και για την επιλογή τους, απάντησε:
– «Αυτή η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να κάνουμε κάτι διαφορετικό ως ενορία, στο χώρο της κατήχησης. Από τα πρώτα βήματα η Εκκλησία έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στο έργο της κατήχησης γιατί μ΄ αυτήν μπορούν οι άνθρωποι να γνωρίσουν, την αλήθεια για Τον ΧΡΙΣΤΟ και το Ευαγγέλιο. Με την παρότρυνση λοιπόν και του Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεοκλήτου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία, να κάνουμε μια Σχολή Νέων και Νέων Γονέων».
Ο ιερός ναός Αγίας Τριάδας Πτολοεμαίδας, πολιούχος της πόλης.
Και συνέχισε λέγοντας: «Λειτουργεί η δράση αυτή για τέταρτη χρονιά φέτος και έχει μια ευλογημένη επιτυχία. Απευθύνεται κυρίως σε νέους, δεκαοχτώ με είκοσι ετών και σε γονείς λίγο πάνω των σαράντα ετών».
Μας διευκρινίζει για τα θέματα που συζητήθηκαν και πως επιλέγονται, ως εξής: «Θελήσαμε να έχουμε ένα πλούσιο θεματολόγιο, με διαφορετικούς ομιλητές κάθε φορά. Καλούμε κάθε Παρασκευή στην συνάντησή μας έναν ομιλητή, με διαφορετικό θέμα, πάντα. Τα θέματα είναι ευρέως φάσματος. Είναι Θεολογικά, Πνευματικά, Επιστημονικά και Κοινωνικά. Από την στατιστική που τηρώ προκύπτει πως στο σχολείο, παρέστησαν κι ανέπτυξαν τις επιστημονικές τους απόψεις, πάνω από είκοσι επιστήμονες, όπως καρδιολόγος, ψυχολόγος, οδοντίατρος κλπ. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται κατόπιν συζήτησης μεταξύ μας κι αποφασίζουμε. Πολλές φορές σε κάποια θέματα συμφωνούμε από νωρίτερα. Άλλες φορές κάποιος από τους συμμετέχοντες μπορεί να έχει κάποιον γνωστό, επιστήμονα για παράδειγμα και τον καλεί ο ίδιος. Υπάρχει δυνατότητα επιλογών. Όταν όμως υπάρχει κάποια αντικειμενική δυσκολία στην εξεύρεση, ειδικού για το θέμα ομιλητή, η επιλογή γίνεται από μένα».
Αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το σχολείο υπήρχαν διάφορα θέματα που θυμάται ο πάτερ ότι τον εντυπωσίασαν, από τις συζητήσεις που έγιναν. Συγκεκριμένα, τονίζει: «Όλα τα θέματα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Θυμάμαι τις ερωτήσεις για τα συμπτώματα και πότε πρέπει ν΄ ανησυχούμε, που έγιναν στον καρδιολόγο. Επίσης την υγιεινή του στόματος, που κι εκεί έγιναν πολλές ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες. Εκείνο όμως που θυμάμαι καλά, ήταν όταν ο ψυχολόγος που καλέσαμε, μας μίλησε για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Όλους τους γονείς μας ενδιέφερε το θέμα της ψυχικής και πνευματικής υγείας των παιδιών μας, τόσο μέσα στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα. Παρόμοια συζήτηση είχαμε και με τους εκπαιδευτικούς, κάποιος μάλιστα απ΄ αυτούς ως φιλόλογος μας ανέπτυξε θέμα για τον πλουραλισμό της Ελληνικής γλώσσας».
Για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρει ο πάτερ, η συγκεκριμένη μορφή κατηχητικού είναι πολύ δημοφιλής στην ενορία και υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της ιδέας: «θέλουμε να το εμπλουτίσουμε και να το επεκτείνουμε περισσότερο. Το σχολείο λειτουργεί κάθε Παρασκευή και ώρα 20:30΄, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο και διακόπτεται στις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα. Όπως και με τα σχολεία δηλαδή».
Κάποιοι ενορίτες που παρακολουθούν τη δράση μας είπαν για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν.
Ο Γιώργος Μπαταούλας, δήλωσε: « έλω να συνεχιστεί αυτό το σχολείο γιατί σίγουρα θ΄αποκομίσουμε αρκετα χρήσιμα πράγματα ακόμα. Εντυπωσιάστηκα από τις συζητήσεις με τους γιατρούς και τον δικηγόρο απ΄ όσο θυμάμαι. Το ιδιαίτερο είναι πως δε συζητάμε μόνο πράγματα που άπτονται Θεολογικών θεμάτων. Κοινωνικά, Επιστημονικά και Πολιτιστικά είναι κυρίως. Το βρίσκω ενδιαφέρον όλο αυτό, προτρέπω και γνωστούς μου να έρθουν να παρακολουθήσουν. Το παρακολουθώ ανελλιπώς».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αναστασία Κωνσταντινίδου που είπε: «Παρακολουθώ όσο πιο τακτικά μπορώ το σχολείο αυτό. Μ΄ εντυπωσιάζει πως δεν αναφερόμαστε μόνο σε εκκλησιαστικά θέματα. Η διαδικασία είναι απλή. Αναπτύσσει ο πάτερ τη θέση της εκκλησίας, οι επιστήμονες λένε τα της επιστήμης τους και μετά ανοίγει ο διάλογος μεταξύ μας. Σίγουρα τα επιστημονικά θέματα κυρίως από τους γιατρούς είναι αυτά που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον μου. Πολλοί από τον περίγυρό μου, απορούν με τις τοποθετήσεις μου, σε κάποια παρόμοια που έχουμε συζητήσει στο σχολείο κι όταν λέω, ότι οι γνώσεις μου προέρχονται από κει, εντυπωσιάζονται και εκδηλώνουν ενδιαφέρουν να συμμετέχουν».
«Ο Μητροπολίτης είναι ενθουσιασμένος κι απόλυτα ικανοποιημένος, μ΄ αυτό που γίνεται.Το θεωρεί πρωτοποριακό. Κάποτε που παρευρέθηκε κι ο ίδιος, ζήτησε να γίνει σχετική ανακοίνωση, από τον ιερέα προκειμένου ν΄ αναδειχθεί η δράση αυτή, στο γενικότερο κατηχητικό έργο της Μητρόπολης» λέει ο ιερέας.
Παράλληλα με το έργο της κατήχησης, στην ενορία της Αγίας Τριάδας.Υπάρχουν και συσσίτια που οργανώνει ο «Καλός Σαμαρείτης», υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως και μάλιστα συνεισφέρουν όλες οι ενορίες. Όλες οι ενορίες έχουν φιλόπτωχο ταμείο και βοηθάνε άπορους συνανθρώπους μας. Το έργο της φιλανθρωπίας είναι διαφορετικό και τρέχει παράλληλα μ΄αυτό της κατήχησης.
Κλείνοντας ο πάτερ τόνισε:
«Ας εκμεταλλευτούμε ( με την καλή έννοια) λοιπόν, αυτή δράση της Εκκλησίας μας, που για άλλη μια φορά, την προσφέρει απλόχερα και αφιλοκερδώς κι ας σταθούμε δίπλα της, σε τέτοιου είδους ενέργειες, που ανακουφίζουν και παρηγορούν τους συνανθρώπους μας».
Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Αργυριάδης – Σπουδαστής Ι.Ε.Κ Πτολεμαΐδας