Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε την ανακοίνωση της παράταξης του Λ. Μαλούτα σχετικά με το Σχέδιο ΒΑΑ του Δήμου Κοζάνης και την προσπάθεια απαξίωσης του, με επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε καμιά κριτική. Ένα σχέδιο ύψους 15εκ. ευρώ, που θα αξιολογηθεί συγκριτικά με άλλα σχέδια των υπολοίπων 4 μεγάλων πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να λάβει χρηματοδότηση, απαραίτητη για την αναβάθμιση ενός μεγάλου τμήματος της πόλης.
Σε ανακοίνωση της η Ενότητα για το Δήμο Κοζάνης κάνει λόγο για «σχέδιο σε λάθος κατεύθυνση και ερήμην των πολιτών». Είναι όμως έτσι;
Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
To Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, είναι ένα σχέδιο, που σχεδιάζεται από τη Δημοτική Αρχή, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και για να ολοκληρωθεί έτυχε ευρείας διαβούλευσης με όλους τους φορείς της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας, το Σχέδιο παρουσιάστηκε στην αντιπολίτευση (23/5/2016), στους φορείς της περιοχής (27/5/2016) αναρτήθηκε για Ηλεκτρονική Διαβούλευση (μέχρι 8/8/2016), στάλθηκε σε όλα τα ΜΜΕ, ενώ συνεδρίασε και η Επιτροπή Διαβούλευσης (20/7/2016) στην οποία μετέχουν το σύνολο των φορέων και την οποία παρακολούθησαν και πολλοί δημότες. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο, στη Β’ φάση του προγράμματος, που θα ακολουθήσει τη βασική ιδέα της Α’ Φάσης, εφόσον αυτή εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή. Σύμφωνα με τη μείζονα αντιπολίτευση αυτό ονομάζεται «ερήμην των πολιτών».
Σε όλο αυτό το διάστημα πριν την τελική έγκριση και σε όλες τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν, οι εκπρόσωποι της «Ενότητας» όχι μόνο δεν έκαναν κάποια πρόταση αλλά παρέμεναν σιωπηλοί. Η «Ενότητα» αποφάσισε όμως να εκφράσει την διαφωνία της δημοσίως όταν το σχέδιο είχε «πάρει το δρόμο του» και να επανέλθει με ανακοίνωση ελάχιστες ώρες μετά την οριστική κατάθεση του σχεδίου έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή.
Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αλλά είναι αποτελεσματική όταν γίνεται στον κατάλληλο χρόνο και στη συγκεκριμένη περίπτωση επί της βασικής ιδέας (περιοχή παρέμβασης) που αποτελεί και το αντικείμενο της Α’ Φάσης της Πρόσκλησης και όχι επί παντός του επιστητού.
Στην ουσία τώρα:
Αντιλαμβανόμαστε πως η παράταξη του Λάζαρου Μαλούτα, μετά τις αποτυχημένες τις προσπάθειες για την αξιοποίηση του Σταθμού, δυσκολεύεται να εξηγήσει στους δημότες πως σε μικρό χρονικό διάστημα δίνεται λύση.
Για να μην υπάρχουν λοιπόν παρερμηνείες:
Πολεοδόμηση της περιοχής του ΟΣΕ δεν σημαίνει οικοδόμηση αλλά προσδιορισμός χρήσεων γης. Η πρόταση που έχει κατατεθεί από τη Δημοτική Αρχή, περιλαμβάνει ως κύρια χρήση της έκτασης του ΟΣΕ ένα σύγχρονο βιοκλιματικό πάρκο, μια στεγασμένη λαϊκή αγορά και μικρής κλίμακας υποστηρικτικές εγκαταστάσεις αυτής. Όλα αυτά θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση τα αποτελέσματα μελετών βιωσιμότητας που θα εκπονηθούν και θα τύχουν ευρείας δημοσιότητας και διαβούλευσης. Είναι πάντως σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε στο χώρο του ΟΣΕ να «ξεφυτρώνουν» κτίρια και «φαραωνικές» εγκαταστάσεις.
Να παρατηρήσουμε εδώ πως είναι αν μη τι άλλο οξύμωρο η παράταξη του κ. Μαλούτα να μιλά για «οικοπεδοποιήσεις» , «οικοδομήσεις χιλιάδων τετραγωνικών» και «λάθος κατεύθυνση της κίνησης της πόλης». Ίσως πάλι πιστεύει πως οι πολίτες της Κοζάνης έχουν μνήμη χρυσόψαρου…
Ο Δήμος Κοζάνης πέτυχε μετά από σκληρή προσπάθεια να του παραχωρηθεί ο χώρος του ΟΣΕ, με δεδομένα :
– Τη δυνατότητα χρηματοδότησης του σχεδίου μέσω του ΕΣΠΑ
– Τη θετική ανταπόκριση μετά από διαπραγματεύσεις μηνών από την κεντρική Διοίκηση των Υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών αλλά και των Διοικήσεων των οργανισμών ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ.
– Τον κίνδυνο μεταφοράς δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η «Ενότητα» προφανώς θα ήθελε να αφήσει η πόλη της Κοζάνης την ευκαιρία να περάσει και να παραμείνει στο διηνεκές η υφιστάμενη κατάσταση.
Θα θέλαμε πάντως ο κ. Μαλούτας να ενημερώσει εμάς και τους κατοίκους της περιοχής του ΟΣΕ αν συμφωνεί με την ανάπλαση του χώρου, τη στεγασμένη λαϊκή αγορά ή είναι υπέρ της συνέχισης της σημερινής κατάστασης.
Σχετικά τώρα με το Οικοδομικό Τετράγωνο 262 και για το υπόλοιπο τμήμα του σχεδίου.
Είναι εξόχως ανησυχητικό πως η αντιπολίτευση αγνοεί το περιεχόμενο της πρόσκλησης της διαχειριστικής αρχής, στην οποία υποχρεωτικά εντάσσονται τμήματα αστικών περιοχών που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά υποβάθμισης. Συνεπώς το επιχείρημα πως το σχέδιο «περιορίζει εξαιρετικά τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, αντί να εντάξει στην περιοχή παρέμβασης το ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης» δεν αντέχει σε καμία κριτική.
Αν επίσης, η αντιπολίτευση διαβάσει το περιεχόμενο της πρόσκλησης και του σχεδίου θα αντιληφθεί πως δεν συναρτάται η πρόοδος του ΒΑΑ με την χρηματοδότηση από άλλο εργαλείο. Για αυτό και ανεξάρτητα από την πορεία του ΒΑΑ επιδιώκεται προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων για την αναβάθμιση τόσο του οικοδομικού τετραγώνου 262 , όσο και των εγκαταστάσεων της στεγασμένης λαϊκής αγοράς στο χώρο του ΟΣΕ.
Για την ανάγκη λήψης νέων δανείων για τις παραπάνω μόνιμες εγκαταστάσεις, αξίζει να αναφέρουμε πως όποιο δάνειο χρειαστεί να συναφθεί, η βιωσιμότητα και ανταποδοτικότητα θα επιδιωχτεί να είναι εξασφαλισμένη, καθώς από την χρήση των παραπάνω εγκαταστάσεων θα προκύπτουν έσοδα.
Είναι ειρωνικό όμως, να μιλούν αυτοί που χρέωσαν τον Δήμο με δάνεια των οποίων η βιωσιμότητα, η σκοπιμότητα, αλλά και η αξιοποίηση τους ακόμα και σήμερα παραμένει θολή. Σύντομα όμως θα υπάρχουν απαντήσεις και για αυτά.
Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να προχωρήσει σε ένα σχέδιο, που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των οικονομικά και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών του ευρύτερου εμπορικού κέντρου της πόλης και η προώθηση, μέσω του ΕΣΠΑ, όλων εκείνων των απαραίτητων ενεργειών και δράσεων που πρέπ ει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί η λειτουργική συνένωσή τους.
Ένα μακρόπνοο σχέδιο για την πόλη της Κοζάνης με ορίζοντα το μέλλον της.