Με αφορμή τις αντιδράσεις που υπάρχουν από ποδοσφαιρικές ενώσεις για την εφαρμογή του νόμου, που αφορά την εγγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ, ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ και συγκεκριμένα στην εκπομπή « ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ» με τον Θάνο Μπλούνα.
Μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
«Η μόνη αντίδραση που υπάρχει σήμερα για το μητρώο είναι από λίγες ΕΠΣ και σωματεία. Όλες οι άλλες ομοσπονδίες έχουν ανταποκριθεί. Έχουν εγγραφεί όλα τα σωματεία της ομοσπονδίας βόλεϊ. Τα νόμιμα και ενεργά σωματεία τα επιβραβεύουμε. Έχουν δικαίωμα ψήφου στις ΓΣ, επιχορηγούνται, μπορούν να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που ανήκουν στο δημόσιο. Βάζουμε τάξη σε ένα άναρχο αθλητικό οικοδόμημα. Κανένας δεν είναι υπεράνω της ελληνικής νομοθεσίας. Στο πρώτο έτος εφαρμογής του μητρώου, που προϋπήρχε ως θεσμικό πλαίσιο της σημερινής κυβέρνησης, είχαμε 4.034 νόμιμα σωματεία, μέχρι 31/12/20. Ένα χρόνο μετά, στις 31/12/21 είχαμε αύξηση 21% και μέχρι 31/12/22 έχουμε 5.625 και άλλα που είναι υπό έγκριση οι αιτήσεις τους. Δηλαδή μιλάμε για το 84% των σωματείων».
-Από τα στοιχεία που δώσατε στη δημοσιότητα και αφορούν στο ποδόσφαιρο τα ενεργά σωματεία είναι 2579 και τα εγγεγραμμένα στο μητρώο είναι 1850. Άρα υπάρχουν 733 σωματεία εκ των οποίων τα 314 έχουν κάνει αίτηση εγγραφής και τα 415 δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια ή έχουν απορριφθεί.
«Ή δεν διαθέτουν αθλητική αναγνώριση, ή δεν έχουν κάνει εκλογές ή οι παράγοντες τους νομίζουν ότι θα έρθει η FIFA και η UEFA θα μας κάνουν «ντα ντα» και θα συνεχίζουν να αγωνίζονται. Η εκπρόσωπος της FIFA στη συνάντηση που κάναμε έπεσε από τα σύννεφα όταν έμαθε τα έγγραφα που χρειάζονται. Είναι 16 κι όχι 60 όπως της είχαν πει και είναι εφάπαξ».
-Σας έχει κατατεθεί μια πρόταση από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Λακωνίας, που σας προτείνει να δώσετε παράταση στα σωματεία που έχουν κάνει αίτηση και σε αυτά που δεν έχουν κάνει. Πως τη βλέπετε αυτή την πρόταση;
«Έχουν γίνει προτάσεις σε μας από την Λακωνία και την Αργολίδα που ζητούν τα σωματεία των οποίων οι αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα να μπορούν να αγωνιστούν και να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι ρεαλιστική πρόταση και την εξετάζουμε».
-Γιατί πιστεύετε ότι η ΕΠΟ σταμάτησε τις συζητήσεις μαζί σας για την εύρεση λύσης. Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση εφόσον δεν δέχεστε την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση ως μόνη προϋπόθεση για να αγωνίζονται τα ερασιτεχνικά σωματεία στα πρωταθλήματα.
«Είναι η απόλυτη υποκρισία. Καλλιεργούν τεχνητό αδιέξοδο, δεν έρχονται στις συναντήσεις και δεν υλοποιούν αυτά που δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν. Δεν έχουν κάνει καμία ολοκληρωμένη πρόταση. Οι αριθμοί που σας ανέφερα προέκυψαν από έγγραφα των ΕΠΣ στο υφυπουργείο αθλητισμού. Καλό είναι πριν μιλούν να ξέρουν τι έχουν δηλώσει. Το Μάιο του 2020 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ με έγγραφό του γνωστοποιούσε ότι ο αριθμός των σωματείων είναι 2599 και σήμερα 2579. Που είναι τα 4550 που είχαν πει στη FIFA; Έπεσαν οι μάσκες… Ο κ. Μπαλτάκος δεν ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση. Ενδιαφέρεται να χτίσει πολιτικό αντιπολιτευτικό λόγο στην κυβέρνηση κάτι που εξυπηρετεί προσωπικές αντιλήψεις κι όχι το καλό του ποδοσφαίρου. Αν τον ενδιέφερε θα έβρισκε λύση όπως δεσμεύτηκε σε FIFA/UEFA. Ενώ επικαλούνται ότι πρέπει να έχουν όλα τα σωματεία αθλητική αναγνώριση, κάποια σωματεία δεν διαθέτουν αναγνώριση. Είπαμε να κάνουμε σύζευξη των στοιχειών. Για την ασυνέπεια της ΕΠΟ έχουν ενημερωθεί FIFA και UEFA. Oι ανά την επικράτεια ΕΠΣ προτού προβούν σε αίολες ανακοινώσεις καλό θα είναι να ζητήσουν ευθύνες από τη διοίκηση της ΕΠΟ. Και οι ΕΠΣ έχουν υποχρέωση να έχουν στη δύναμή τους σωματεία που έχουν αναγνώριση. Υπάρχουν ΕΠΣ σήμερα που δεν έχουν ενδιαφερθεί να πάρουν αθλητική αναγνώριση. Η ΕΠΟ δε φέρνει τα στοιχεία των σωματείων για την αθλητική αναγνώριση. Μέχρι τις 30/9 τα σωματεία έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση θεραπείας. Κάποιοι πίστεψαν ότι το τραπέζι (σ.σ. η συνάντηση με ΕΠΟ, FIFA και UEFA) θα προκαλέσει κόλαφο κατά της κυβέρνησης. Έπεσαν έξω. Έχουμε όλη τη διάθεση να βοηθήσουμε αρκεί κάποιοι να μην αγοράζουν χρόνο και δημιουργούν τεχνητές εντάσεις. Έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι ο κ. Μπαλτάκος και ο κ. Φιλιππούσης, που ήταν εδώ. Θα μπουν για όλους κανόνες. Το μητρώο είναι συνέχεια της αθλητικής αναγνώρισης. Αν κάποιοι διαφωνούν λυπάμαι αλλά θα τους στενοχωρήσουμε. Το μητρώο δεν κάνει κακό. Κάποιες ομοσπονδίες βοήθησαν τα σωματεία τους. Το 84% των ποδοσφαιρικών σωματείων επιβράβευσε αυτήν την προσπάθεια. Για τους λίγους δεν θα πάμε πίσω την προσπάθεια. Για τη μία ομοσπονδία δεν θα κάνουν πίσω οι υπόλοιπες 53. Για τα περίπου 400 άναρχα σωματεία δεν θα κάνουν πίσω όλα τα υπόλοιπα».
-Από την πλευρά της ΕΠΟ και των ΕΠΣ έχει τεθεί ως αίτημα η τροποποίηση του νόμου και η αφαίρεση των επονομαζόμενων αθλητικών κυρώσεων…
«Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ότι όλα θα εξεταστούν όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα των εκκρεμοτήτων. Η ΕΠΟ δεν το σεβάστηκε αυτό και δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ οφείλει να καταλάβει ότι δεν είναι κυβέρνηση. Κάποτε ήταν. Σήμερα είναι πρόεδρος μιας εκ των 54 ομοσπονδιών. Την πορεία του την ξέρετε. Δεν θέλω να τη θυμίσω. Δεν θα κάνει κουμάντο ο κ. Μπαλτάκος. Κουμάντο να κάνει στα του οίκου του και στο καταστατικό της ομοσπονδίας και μέχρι εκεί. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το αθλητικό οικοδόμημα και τη νομιμότητα».
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν Ενώσεις στις οποίες όλα τα σωματεία έχουν εγγραφεί στο μητρώο όπως η ΕΠΣ Καρδίτσας και και άλλες που σχεδόν 50% ή και περισσότερο δεν έχουν εγγραφεί όπως η ΕΠΣ Μακεδονίας και η ΕΠΣ Ηρακλείου που είναι και ο νομός στον οποίον εκλέγεστε βουλευτής. Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η αντίφαση και αν πιστεύετε ότι υπάρχουν «σωματεία – μαϊμού» κατά το κοινώς λεγόμενο…
«Υπάρχουν ΕΠΣ που ενδιαφέρθηκαν και στήριξαν τα σωματεία και έχουν σχεδόν το 100% των σωματείων τους τακτοποιημένα. Κάποιες άλλες ΕΠΣ είτε δεν ενδιαφέρθηκαν, είτε πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω. Ο μόνος χαμένος είναι τα σωματεία. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί το τεχνητό αδιέξοδο που καλλιεργείται από το κ. Μπαλτάκο και προέδρους κάποιων ΕΠΣ που θέλουν να κάνουν τυφλή αντιπολίτευση. Υπάρχουν σωματεία χωρίς αναγνώριση, εκλογές, οικονομικό απολογισμό και κακώς υπάρχουν».
-Πρόεδροι Ενώσεων θέτουν το εξής πρόβλημα. Δεν μπορούν τα σωματεία λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, π.χ. τα νησιωτικά σωματεία να βρουν προπονητές με το δίπλωμα που προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναγνωριστούν από τη ΓΓΑ. Σκέπτεστε να το αντιμετωπίσετε;
«Στις νησιωτικές περιοχές αναφέρομαι συνολικά υπάρχουν ζητήματα και επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα για να βοηθήσουμε τα σωματεία που αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζει ένα σωματείο της Αττικής. Καλούμε τα σωματεία να ξεκινήσουν την προεγγραφή τους στο μητρώο. Μέχρι 30/9 το μητρώο είναι ανοιχτό. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου».
-Nα περάσουμε σ’ ένα άλλο θέμα. Τον περασμένο Ιούνιο νομοθετήσατε για να αρχίσει από φέτος στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου να λειτουργεί η επαγγελματική διαιτησία. Αυτό αφενός δεν έχει συμβεί, αφετέρου έχει αρχίσει μια διελκυστίνδα μεταξύ της ΕΠΟ και της Super League 1 για το ποιος θα αναλάβει τη λειτουργία της επαγγελματικής διαιτησίας. Εσείς πως το βλέπετε. Σκέπτεστε να κάνετε κάποια νέα νομοθετική παρέμβαση, όπως ήταν αυτή για τη μείωση του ποσοστού της ΕΠΟ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ ώστε τα χρήματα να δοθούν στην επαγγελματική διαιτησία;
«Περιμένουμε τις προτάσεις της Super League 1. Θα προχωρήσουμε σε διάλογο και θα εκδώσουμε και υπουργική απόφαση για το πως θα λειτουργήσει. Διάλογο θα κάνουμε και με την ΕΠΟ χωρίς να σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε. Την πολιτική ευθύνη την έχει η ελληνική κυβέρνηση. Θα γίνει συζήτηση με όλους και θα καταλήξουμε. Δεν μας έχει στείλει ακόμα πρόταση η Super League. Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσει».
-Τι έχει συμβεί με τα χρήματα που ανέμεναν οι ΠΑΕ και των δύο επαγγελματικών κατηγοριών το καλοκαίρι από τη φορολόγηση των νικητών των τυχερών παίγνιων και τελικά δεν τα πήραν;
«Περίμεναν κάτι ενώ ήξεραν ότι αν δεν γίνει εκκαθάριση δεν μπορούσαμε να δώσουμε. Δεν προέκυψε από την εκκαθάριση να πάρουν επιπλέον χρήματα. Θα πάρουν τον Ιανουάριο. Δόθηκαν 62 εκατομμύρια στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό για πρώτη φορά».
Πηγή: ertsports.gr