Με σημαντική παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα η Λαϊκή Συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κοζάνης. Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λαϊκή συνέλευση, στην οποία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Αριστοτέλης Πουτακίδης. Παρόντες, επίσης, ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Μαρία Καρυπίδου.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Θεοχάρης Πεχλιβανίδης, προχώρησε σε απολογισμό των δύο τελευταίων ετών και έθεσε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τον Άγιο Δημήτριο. Τις ανησυχίες τους και τα ερωτήματα τους έθεσαν και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, απευθυνόμενος στους κατοίκους, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως δημοτική αρχή επιλέξαμε να κάνουμε κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, να συζητάμε με τον κόσμο απευθείας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Στεκόμαστε απέναντι σας εδώ, και όχι στο γραφείο, για να ακούσουμε τα παράπονα και τους προβληματισμούς σας».
Στη συνέχεια επεσήμανε: «Όταν ξεκινήσαμε, θέσαμε ως βασική μας αρχή, ο Δήμος αυτός, με τα δεδομένα και τις παθογένειες που έχει, να παράγει περισσότερα. Δεν θα μιλήσω καθόλου για το παρελθόν, γιατί τα ξέρετε καλά. Στα δύο πλέον χρόνια που βρισκόμαστε στη διοίκηση, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων μπορούν να καταλάβουν ότι ο Δήμος, με αυτά τα δεδομένα, αποδίδει καλύτερα. Ας έρθουν οι Πρόεδροι να πουν, εάν στα δύο χρόνια δεν έχει γίνει προσπάθεια συμμαζέματος, εάν δεν έχει γίνει προσπάθεια, ώστε ο Δήμος -με το μηχανισμό που έχει, με περιορισμένο προσωπικό, λίγα χρήματα και παλιό εξοπλισμό- να κάνει περισσότερα πράγματα. Θα σας πω χαρακτηριστικά μόνο ένα πράγμα: η ΣΑΤΑ (χρήματα για μικρές παρεμβάσεις) του Δήμου Κοζάνης για το 2016 είναι περίπου 1 εκ. ευρώ. Είμαι σίγουρος ότι υπήρχαν χρονιές, που ο Δήμος Ελλησπόντου έπαιρνε περισσότερα χρήματα. Αν διαιρέσουμε το 1 εκ. ευρώ με τις 52 κοινότητες θα δείτε τι αντιστοιχεί! Όμως, ειδικά στο κομμάτι των μικρών παρεμβάσεων στην καθημερινότητα, οι Πρόεδροι βλέπουν ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά, έχει βελτιωθεί η επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία και γίνεται ό, τι καλύτερο. Δεν λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά ο στόχος είναι στο τέλος της θητείας, η συνολική λειτουργία να είναι ικανοποιητική».
Τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή προχωρούν στην ΤΚ Αγίου Δημητρίου, είναι :
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΜΒΟΥ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΩΝ ΑΘΛΗΣΗΣ ΤΚ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 5Χ5 Τ Κ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ (ΣΑΡΗΓΚΙΟΛ)
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΚ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ- ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ- ΑΝΑΨΥΧΗΣ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ)
«Είναι η πρώτη φορά, που, όσα έργα γράφει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης, θα γίνουν. Ένα έργο για τον Άγιο Παντελεήμονα, το έβαλε η προηγούμενη δημοτική αρχή στον Leader χωρίς προϋπολογισμό, απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι κάτοικοι. Εμείς, αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα σας το πούμε», επεσήμανε ο Δήμαρχος.
Για το μείζον θέμα που σχετίζεται με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο υπόγειο νερό ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων Ακρινής- Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Έχουμε αποφασίσει να πάμε από κοινού με την Περιφέρεια και τους κατοίκους, είτε αφορά τη δικαστική οδό, είτε την περαιτέρω διερεύνηση».
Αναφορικά με τη ΔΕΗ, σημείωσε πως «οι περισσότεροι με γνωρίζετε εδώ και αρκετά χρόνια, τις απόψεις μου δεν σας τις έκρυψα ποτέ. Είμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο, είναι εποχή αλλαγών. Αυτά που ξέρουμε θα πρέπει μάλλον να τα ξεχάσουμε. Η περιοχή ήταν σε κρίση, πολύ πριν μπει η υπόλοιπη χώρα σε κρίση. Και αν κάποιος έβλεπε μπροστά, τα σημερινά προβλήματα θα τα είχε προβλέψει, αλλά για πολλά χρόνια ήμασταν βαθιά νυχτωμένοι, πιστεύοντας πως η κατάσταση θα συνέχιζε για πάντα. Όχι όμως απλά δεν συνεχίζεται, αλλά καταρρέει γρήγορα και άμεσα. Η περιοχή χρειάζεται άμεσα ένα καθεστώς υποστήριξης, όπως έγινε μετά το σεισμό. Επιπρόσθετα, έχουμε να διαχειριστούμε και μια περιβαλλοντική ζημιά, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Έχουμε πολλά ανοιχτά ζητήματα, αλλά την κουβέντα πρέπει να την ανοίξουμε με λογικούς όρους. Όχι με όρους αντιπαράθεσης, αλλά με όρους σύνθεσης, και να διεκδικήσουμε όσα στερήθηκε επί χρόνια ο τόπος».
Τέλος, μεταξύ άλλων, ο Λευτέρης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στη δυνατότητα προώθησης του ορεινού όγκου της περιοχής και της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, καθώς και του πάρκου του Αγίου Παντελεήμονα, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Μάρκετινγκ.
Στην συνέλευση, εκ μέρους του Δήμου Κοζάνης, εκτός του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου, το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Γιώργος Πεκρίδης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Μανώλης Κουτσοσίμος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κοζάνης, Βασίλης Μπουγιοτόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Βασίλης Γκούμας.