Ενοχλημένοι εμφανίζονται στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μετά τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και διεθνολόγου Άγγελου Συρίγου για την Συνθήκη της Λωζάνης.
Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ όσο και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του κ. Συρίγου και ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε μεταξύ άλλων ότι «Είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη βλέπω ότι το παίρνει ο κ. Κασσελάκης. Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση, αλλά για το θέμα των παρωχημένων διατάξεων».
Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε: «Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών. Καταρχάς έχει διατάξεις για το πως θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος.
Παίζει ρόλο πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος στο σήμερα; Έχει διατάξεις για το πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα συμμαχικά νεκροταφεία, τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα αυτά είναι νεκρά, είναι περασμένα».
Όπως αναφέρει το newit.gr, σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση ο κ. Συρίγος τόνισε ότι είναι παρωχημένη διάταξη και αυτό αποτελεί επίσημη ελληνική θέση από το 1995. «Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι αντίθετα, η Τουρκία λέει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης σε αυτό το θέμα δεν είναι παρωχημένη και επικαλείται τις διατάξεις της για αποστρατιωτικοποίηση. Τελευταία φορά που το έκανε ήταν το 1921 και το 1922 με τρεις επιστολές που απέστειλε προς τον ΟΗΕ, όπου επικαλούμενη την απόσυρση της διάταξης περί αποστρατικοποίησης, ζήτησε να της επιστραφούν τα νησιά επειδή λέει παραβιάζουμε τις διατάξεις».
«Το εθνικό συμφέρον τι μας επιβάλλει Να συζητάμε για διατάξεις νεκρές, παρωχημένες;» συνέχισε ο κ. Συρίγος, διευκρινίζοντας: «Όταν λέμε κάτι παρωχημένο, δεν σημαίνει ότι το παρωχημένο αναθεωρείται. Η συνθήκη του 1900 του 1831, του Λονδίνου, με την οποία φτιάχτηκαν τα σύνορα της Ελλάδος, είναι παρωχημένη. Δεν έχει καμία σχέση τα σύνορα της Ελλάδος που ήταν πάνω από τη Λαμία του 1831 στο σήμερα. Δεν συζητάμε λοιπόν για αναθεώρηση. Την αναθεώρηση την προσέθεσε ο κ. Κασσελάκης και η εφημερίδα «Δημοκρατία».
Για το ενδεχόμενο να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Συρίγου είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ωστόσο τόνισε ότι «Ενδεχομένως να υπήρξε μια προβληματική διατύπωση ή να πούμε ότι μια διατύπωση έγινε με έναν τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το θεμέλιο για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του κ. Συρίγου.