Για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και πως μπορούν να περιοριστούν οι συνέπειές της για την Ελλάδα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Π» και στον Αντώνη Πουγαρίδη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο της επικοινωνίας και των social media στη σύγχρονη πολιτική και πως μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρα επικοινωνίας» με τον πολίτη. Επίσης, μίλησε για τη κατάσταση της ΔΕΗ και τα βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση για να γλιτώσει τη χρεοκοπία, αλλά και τι ακολουθεί από εδώ και πέρα, όπως την απολιγνιτοποίηση αλλά και σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη ΔΕΗ. Ο κ. Κυρανάκης σχολίασε και τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που είχαν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες. Μιλώντας για το brain drain, έθεσε τις παραμέτρους τις οποίες πρέπει να βελτιώσει η χώρα μας για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.
Διαβάστε αναλυτικότερα:
Είστε 32 ετών, και έχετε ένσημα 10 ετών περίπου, στο χώρο της επικοινωνίας πριν γίνετε Βουλευτής. Επικοινωνία και πολιτική λέγεται πως είναι όροι συμπληρωματικοί. Ποιος είναι ο ρόλος της επικοινωνίας και των social media στη σύγχρονη πολιτική;
Η επικοινωνία είχε πάντα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας. Παλαιότερα κεντρικό ρόλο είχε η τηλεόραση και οι εφημερίδες. Πλέον, όλο και περισσότεροι προτιμούν να ενημερώνονται από τα social media και να παρακολουθούν βίντεο με πολιτικό περιεχόμενο στο YouTube. Έτσι, μπορούν να δουν το κομμάτι της εκπομπής που τους ενδιαφέρει, την ώρα που θέλουν, από τη συσκευή που τους βολεύει.
Η μεγάλη διαφορά της τηλεόρασης με τα social media είναι πως εκεί ο θεατής μπορεί να εκφράσει άμεσα την αντίδραση του. Να συμφωνήσει, να διαφωνήσει, να κάνει το δικό του σχόλιο.
Για έναν πολιτικό, τα κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν ως μια γέφυρα επικοινωνίας με τον κόσμο, όχι μόνο ως μέσο προβολής του. Γιατί προκειμένου να πείσεις τον πολίτη να σε εμπιστευτεί, πρέπει πρώτα να του αποδείξεις πως είσαι πραγματικά κοντά του και να τον κάνεις να νιώσει πως η σχέση που οικοδομείται είναι ειλικρινής και αμφίδρομη.
Τι γίνεται με τη συμφωνία των Πρεσπών από εδώ και πέρα;
Η συμφωνία των Πρεσπών έχει μετατραπεί σε διεθνή συνθήκη με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Και μια διεθνής συνθήκη δυστυχώς δεν μπορεί να ακυρωθεί, παρά μόνο αν υπάρχει μια καινούργια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών με άλλους όρους από αυτούς που ισχύουν σήμερα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Πρώτον, προστατεύοντας τα μακεδονικά προϊόντα και τις ονομασίες προέλευσης. Δεύτερον, αρνούμενοι οποιαδήποτε αλλαγή στα ελληνικά σχολικά βιβλία και επιβάλλοντας τις απαραίτητες αλλαγές στα σκοπιανά βιβλία, ώστε να μην υπάρχει καμία αναφορά στην αρχαία Ελληνική Μακεδονία και στον Μέγα Αλέξανδρο.
Και τρίτον, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα βέτο που έχουμε στη διάθεσή μας, σε κάθε κεφάλαιο το οποίο ανοίγει και κλείνει κατά την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, ώστε αν συνεχίσει ο κ. Ζάεφ ή οι διάδοχοί του τις αλυτρωτικές αναφορές, να μπλοκάρουμε την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχόλιο σας για την κατάσταση ΔΕΗ και για το εκκολαπτόμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για τη διάσωση της;
Η ΔΕΗ απέφυγε τη χρεοκοπία στην οποία την έσερνε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που οφείλεται στα μέτρα που λάβαμε. Oι συσσωρευμένες ζημιές του παρελθόντος επιβάλλουν να συνεχιστεί το νοικοκύρεμα της επιχείρησης μέσω σειράς παρεμβάσεων.
Το πρώτο μέτρο είναι η απολιγνιτοποίηση που θα απαλλάξει τη ΔΕΗ από το κόστος που καταβάλλει για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, στόχος είναι και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι μια νομοθετική παρέμβαση έτσι ώστε η ΔΕΗ να απαλλαγεί από τους περιορισμούς που της επιβάλλει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, που δεν της επιτρέπουν να λειτουργεί όπως οι ανταγωνιστές της, οι οποίοι λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις.
Από εκεί και πέρα, καταρτίζεται ήδη ένα business plan, το οποίο και θα είναι προσαρμοσμένο στην απολιγνιτοποίηση και στις ανάγκες της νέας εποχής, ενώ έχει ληφθεί ήδη η απόφαση για άνοιγμα της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οδεύουμε προς τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της Κυβέρνησης. Πως την αξιολογείτε;
Στις πρώτες 100 ημέρες ήδη έγιναν πολλά, καθώς υλοποιούμε νωρίτερα από ό,τι είχαμε δεσμευτεί τις προεκλογικές μας εξαγγελίες. Μειώσαμε κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσουμε ταυτόχρονα την αγορά ακινήτων. Προχωρήσαμε άμεσα στη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων και αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που σχεδόν είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και βέβαια, απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από τη θηλιά των capital controls.
Συνεπείς με όσα είπαμε προεκλογικά, εντάξαμε στο σχέδιο του Προϋπολογισμού τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα χαμηλά εισοδήματα από το 22% στο 9%, του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναστέλλουμε για τρία χρόνια το ΦΠΑ και παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση των κτιρίων.
Όλα αυτά δεν ανήκουν σε ένα απρόσωπο σχέδιο που πρέπει γενικά και αφηρημένα να υλοποιηθεί, αλλά αποτελούν εφαρμογή όσων πιστεύουμε πως έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες.
Είστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που μίλησαν για την ανάγκη μετατροπής του brain drain σε brain gain. Είναι εύκολο ένας νέος που μετέβη στο εξωτερικό και έχτισε καριέρα και ζωή να έρθει στην Ελλάδα;
Τα χρόνια της κρίσης έχουν φύγει περίπου μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι από τη χώρα μας. Στην πλειοψηφία τους είναι μορφωμένοι, διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Μάλιστα, σε έρευνα που έκανε η πρωτοβουλία BrainGain, αυτοί οι άνθρωποι δηλώνουν σε ποσοστό πάνω από 70% ότι θα επέστρεφαν άμεσα στη χώρα μας. Τι ζητούν για να γυρίσουν; Όχι μια θέση στο Δημόσιο, ούτε υψηλότερο μισθό από αυτόν που παίρνουν σήμερα.
Οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα θεωρούν απαραίτητη την αξιολόγηση που μπορεί να οδηγήσει σε μετέπειτα εξέλιξη στην καριέρα τους, ζητούν βελτίωση των υπηρεσιών καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών, μείωση της φορολογίας, απλοποίηση των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και πάνω απ’ όλα αξιοκρατία.
Ο δικός μας ρόλος, λοιπόν, είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να κάνουμε αυτή την απόφαση ευκολότερη απ’ ότι είναι σήμερα. Ως κυβέρνηση, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο απλό και λειτουργικό για να προσελκύσουμε μεγάλες καινοτόμες επιχειρήσεις. Μαζί με τις επενδύσεις, θα έρθουν πίσω νέοι άνθρωποι, γιατί αυτό που θα ζητούν οι νέες επιχειρήσεις είναι στελέχη με πανεπιστημιακή μόρφωση και εμπειρία από το εξωτερικό.