Το βήμα της Σουηδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τον πυρετό των επαφών που προηγήθηκε και την χθεσινοβραδινή συμφωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, συνιστά τη νέα εξέλιξη στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί για πρώτη φορά στην εξέλιξη αυτή στην δήλωση που θα κάνει προσερχόμενος στην Σύνοδο, είχε εκφράσει χθες από την Λετονία την ελπίδα για μια ταχεία ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Οι χθεσινές εξελίξεις και το παζάρι που προηγήθηκε εκ μέρους του κ. Ερντογάν με τη σύνδεση την ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ, αναμένεται να απασχολήσουν και τη σειρά των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, όσο και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, οι οποίοι και από την πλευρά τους, έχουν συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Όσον αφορά το αυριανό ραντεβού με τον κ. Ερντογάν η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πως η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή εντολή ανοίγει ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θεωρεί ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με την γειτονική χώρα και δίνει έμφαση στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας για την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.
Εκείνο βέβαια που σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί είναι αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την χώρα μας, ενώ είναι παράλληλα σαφές πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και υφίστανται συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν και στην προκλητική συμπεριφορά των προηγούμενων ετών εκ μέρους της Άγκυρας.
Σημειώνεται πάντα σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί και μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην παράγραφο των Συμπερασμάτων για την σχέση ΕΕ- Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα ουσιαστικά στήριξε και η οποία – όπως είπε- “ουσιαστικά, υπενθυμίζοντας όλα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα οποία δώσαμε πολύ αγώνα, ελπίζει ότι μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων σε μία νέα βάση”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει πάντως ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο και περισσότερη ορατότητα για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε αυτή την στρατηγική συζήτηση για τα νέο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ενδεχομένως και πριν το τέλος του χρόνου.
Όσον αφορά την συζήτηση περί πιθανών ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για ένταξη της Σουηδίας, εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι το παζάρι που λάμβανε χώρα στην υπόθεση αυτή “δεν πρόκειται τελικά, έστω και δια της πλαγίας οδού, να αποβεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων”.
Στον απόηχο και αυτών των εξελίξεων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και μετά την προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, με τον καγκελάριο της Γερμανίας.
Είναι οι πρώτες συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Γερμανό καγκελάριο μετά τη εκλογική νίκη της ΝΔ και όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελούν ευκαιρία για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που αναμένεται να έχει σήμερα το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, η πρώτη μετά την σοβαρή κρίση που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη και το αυστηρό μήνυμα που έχει εκπέμψει ο Έλληνας πρωθυπουργός και μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την υπόθεση αυτή.
Είχε τονίσει μάλιστα στις δηλώσεις του πως το ζήτημα αυτό είναι για μας πολύ σημαντικό και η επίλυσή του ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιακόβ Μιλατοβιτς και με το πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμιταρ Κοβάτσεφσκι.
Στην σημερινή πρώτη συνεδρία των ηγετών, με τη συμμετοχή της Σουηδίας, θα συζητηθούν η μακροπρόθεσμη προσαρμογή της αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης, η αναθεώρηση Δέσμευσης Αμυντικών Επενδύσεων, η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και το είδος της στήριξης που θα της παρασχεθεί, καθώς και η ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι και η αύξηση των πόρων που διατίθενται από τους Συμμάχους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τους, συγκαταλέγεται στους στόχους της Συνόδου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε από τη Λετονία στην άποψη που συμμερίζονται, όπως είπε, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ, για την ανάγκη να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα, σημειώνοντας παράλληλα πως για το λόγο αυτό ” είναι επίσης σημαντικό να ασχοληθούμε ξανά με το ζήτημα του πώς αντιμετωπίζουμε τις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.”
Τόνισε εξάλλου ότι καθώς όλοι “θα διαθέτουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα, η ευρωπαϊκή διάσταση της αμυντικής συνεργασίας, και εντός της «ομπρέλας» του NATO, γίνεται κατά τη γνώμη μου όλο και σημαντικότερη”.
Το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Προεδρικό Μέγαρο.