Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Κρίσιμες ώρες για τους Δυτικομακεδόνες εργαζόμενους και εργολάβους της ΛΑΡΚΟ – Σταμάτησαν δραστηριότητες στα ορυχεία λόγω οφειλών κοντά στα 9 εκ. ευρώ

Κρίσιμες ώρες για τους Δυτικομακεδόνες εργαζόμενους και εργολάβους της ΛΑΡΚΟ – Σταμάτησαν δραστηριότητες στα ορυχεία λόγω οφειλών κοντά στα 9 εκ. ευρώ

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΕΝΩ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Κρίσιμα είναι τα τελευταία 24ωρα για τους εργολάβους εξόρυξης και μεταφοράς της Δυτικής Μακεδονίας, που συνεργάζονται με τη ΛΑΡΚΟ, η οποία λειτουργεί δύο ορυχεία σε Σέρβια και Καστοριά και τελεί υπό εκκαθάριση εν λειτουργία, μιας και δεν είχε προβλεφθεί στο σχέδιο η εξόφληση των εργολάβων, γεγονός που σημαίνει ότι οι ίδιοι χάνουν τα λεφτά τους, που αγγίζουν τα 8-9 εκ. ευρώ σε τοπικό επίπεδο.

Για το θέμα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σειρά συναντήσεων τόσο στη ΛΑΡΚΟ, όσο και με το υπουργείο Οικονομικών, παρουσία βουλευτών της περιοχής, οι οποίοι ζητούν να βρεθεί μια λύση: Ή να πληρώσει η εταιρεία κάποια χρήματα στους εργολάβους από το ταμείο της ή δοθούν κάποια επιπλέον χρήματα για την εξόφληση των εργολάβων, οι οποίοι σταμάτησαν την εξόρυξη και μεταφορά από και προς τα δύο ορυχεία της περιοχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και με τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματά τους, με τραγικές συνέπειες, αφού «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία.

Είχε προηγηθεί σχετική συνάντηση στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ, την προηγούμενη Δευτέρα, παρουσία αντιπροσωπείας εργολάβων, του δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου, του βουλευτή ΝΔ Κοζάνης Γ. Αμανατίδη, του βουλευτή ΝΔ Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια και του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, όπου και ενημερώθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, με αποτέλεσμα να χάνουν τα δεδουλευμένα παντού οι εργολάβοι μεταφοράς και εκσκαφών της εταιρείας, κάτι που περιλαμβάνει εταιρείας που δρουν στη Δυτική Μακεδονία.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σταμάτησε κάθε λειτουργία  των εργολάβων σε όλη τη ΛΑΡΚΟ, και διαδικασία μεταφοράς και εξόρυξη από εργολάβους και στη Δ. Μακεδονία, στα Σέρβια και την Καστοριά.

Ενώ την Παρασκευή έγινε συνάντηση με Υφυπουργό Οικ. Χρήστο Σταικούρα παρουσία του κ. Αμανατίδη και εκπροσώπους των εταιρειών στην περιοχή, οι οποίοι μεταφέρουν απογοητευμένοι πως δεν γίνεται για να μη χρεοκοπήσει η ΛΑΡΚΟ να χρεοκοπήσουν οι ίδιοι.

Το σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει ότι η εταιρεία θα λάβει 36 εκ. ευρώ, σε δύο ή τρεις δόσεις, που φτάνουν για να καλύψουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και υπολείπονται κατά 25 εκ. ευρώ.

Είτε χρεοκοπήσει η ΛΑΡΚΟ, είτε εκκαθαριστεί η λειτουργία της, οδηγείται σε χρεοκοπία το σύνολο των εργολάβων και μεταφοράς και εκσκαφών γιατί τους οφείλονται χρήματα. Αυτό έχει ως επέκταση να μην έχει παραγωγή η εταιρεία, η σωτηρία της οποίας περνάει από τη σωτηρία των εργολάβων, τονίζουν οι ίδιοι στον «Π».

Να σημειωθεί οι οφειλές σε εργολάβους σε Καστοριά και Σέρβια φτάνουν  κοντά στα 8 με 9 εκ. ευρώ σε εργολάβους σε εξόρυξη και μεταφορά. Η λύση είναι μια: καταβολή των δεδουλευμένων, λένε οι εργολάβοι, που είναι πέντε (5) μήνες απλήρωτοι και τα έξοδά τους τρέχουν, όπως είναι τα καύσιμα, η πληρωμές εργαζομένων και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Το εγχείρημα εκκαθάρισης περνάει από την εξόφληση των εργολάβων, ξεκαθαρίζουν, λέγοντας ότι στο πλευρό τους είναι και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το μέλλον τους.

Μιλώντας σχετικά για το θέμα ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γ. Αμανατίδης, τόνισε ότι θα προσπαθήσει ώστε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να πληρωθούν οι μεταφορείς προμηθευτές, γιατί αν σταματήσουν δεν μπορεί να πετύχει το εγχείρημα της εκκαθάρισης εν λειτουργία, όπως τόνισε, ακόμη και αν πληρωθούν τώρα το 75% και τα υπόλοιπα σε ένα διάστημα 2-3 μηνών. Ο βουλευτής μελετά τα σενάρια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί η ΛΑΡΚΟ στους προμηθευτές τους, λέγοντας ότι μπορεί να δοθούν και άλλα 5-6 εκ. ευρώ ώστε να πετύχει το εγχείρημα. Για το σκοπό αυτό διερευνάται λύση με τα αρμόδια υπουργεία και τον ίδιο, για τυχόν άλλους πόρους που έχει ή μπορεί να έχει η ΛΑΡΚΟ, προσπαθώντας να βρει μια μέση λύση και κάνοντας επαφές με την εταιρεία και τα υπουργεία, ώστε να πληρωθούν τα παλιά χρωστούμενα.  Πιθανόν, εξέλιξη να υπάρχει μέσα στην εβδομάδα, μετά και επαφές με τον εκκαθαριστή της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι του λατομείου της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγής Καστοριάς έκλεισαν χθες τον δρόμο με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει το λατομείο, όπως μεταφέρει το sentra.com.gr. Αυτή τους η κίνηση είναι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μήνες που είναι απλήρωτοι (και ο εργολάβος) και μάλιστα σύμφωνα με τους ίδιους πλέον τους έχει ζητηθεί να σταματήσουν να εργάζονται.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Εισήγηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Εισήγηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου  Εξωτερικών με τίτλο: «Οργάνωση και ...