Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Η Κοζανίτικη Αποκριά ξεκινά «δυνατά» την Τσικνοπέμπτη με ένταση κεφιού και γλεντιού

Η Κοζανίτικη Αποκριά ξεκινά «δυνατά» την Τσικνοπέμπτη με ένταση κεφιού και γλεντιού

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Το σύνθημα για μια «πολύ δυνατή Κοζανίτικη Αποκριά» έδωσε η δημοτική Αρχή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων την Τσικνοπέμπτη, οι οποίες θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα με τα Κούλουμα και την βράβευση Φανών και Αρμάτων.

Στις 7.30 το βράδυ στην κεντρική πλατεία ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης θα κηρύξει την έναρξη της παραδοσιακής Κοζανίτικης Αποκριάς 2018. «Φέτος η Αποκριά είναι νωρίτερα, αλλά ξεκινά με έντονο κέφι και ένταση», υπογράμμισε ο δήμαρχος, διαβεβαιώνοντας ότι «οργανωτικά είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε αποκριάτικους ρυθμούς. Ο δήμος στηρίζει την προσπάθεια των Φανών και καλούμε όλους τους πολίτες της Κοζάνης και ολόκληρης της χώρας να επισκεφτούν την Κοζάνη και να ζήσουν σε πρωτόγνωρους ρυθμούς γλεντιού και κεφιού».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος, επισήμανε ότι «η γιορτή δίνει στην πόλη συνοχή και ιστορική συνέχεια, ενώ οι φωτιές έρχονται από το παρελθόν και συνδέουν το παρόν και το μέλλον», για να προσθέσει ότι «θέλουμε να συνδέσουμε τις Αποκριές με την υπόλοιπη σεζόν και να έχουμε τουριστική προσέλευση όλο το χρόνο». Η φετινή καινοτομία είναι η οργάνωση ιστορικής περιήγησης των επισκεπτών στα αξιοθέατα της πόλης (Άγιος Νικόλαος, Λαογραφικό Μουσείο, Αρχοντικό Βούρκα, Δημοτική Χαρτοθήκη) με τη διπλωματούχο ξεναγό Έλενα Τσιόπτσια. Σημείο εκκίνησης το δημαρχείο στις 11 το πρωί της Μεγάλης Αποκριάς, μέχρι την έναρξη της παρέλασης των αρμάτων.

«Ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 120 σύλλογοι και φορείς», υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας (ΟΑΠΝ), Γιάννης Ιωαννίδης. Σημείωσε ιδιαίτερα τη διοργάνωση βραδιών με συλλόγους διαφόρων περιοχών, όπως βραδιά Κρήτης, βραδιά Μακεδονίας, βραδιά Θράκης, Βραδιά Ηπείρου – Βοΐου, Ποντιακή βραδιά, ενώ έκανε ξεχωριστή μνεία στην εμφάνιση συγκροτημάτων από το Αλέξινατς και το Χισάρ, καθώς και στην ένταξη θεατρικών παραστάσεων από ερασιτεχνικούς τοπικούς θιάσους στο πρόγραμμα της Αποκριάς 2018.

Επίσης, να σημειωθεί ότι προκειμένου η Κοζανίτικη Αποκριά να δημιουργήσει τουριστικό ενδιαφέρον και να προσελκύσει το κοινό από όλη την Ελλάδα, οι Φανοί έχουν προγραμματίσει εξορμήσεις με αναβίωση του εθίμου και αποκριάτικες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη, Κατερίνη κ.λ.π..

Ο προϋπολογισμός της φετινής Αποκριάς είναι ελαφρώς αυξημένος, γεγονός συμβολικό για να υποδηλώσει η δημοτική Αρχή ότι παρά την κρίση, επενδύει στην παράδοση και στην ιστορική συνέχεια της Αποκριάς, με στόχο να αναδειχθεί και να διατηρηθεί ως δρώμενο στο διάβα του χρόνου. Φέτος, ο δήμος Κοζάνης διέθεσε μέσω του ΟΑΠΝ 140.000 ευρώ στους 14 Φανούς. Η διαφορά είναι ότι για πρώτη φορά δεν δίδονται χρήματα στους φανούς, αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία, αλλά δίδονται τα αντίστοιχα ποσά σε είδος, όπως τα κρασιά, τα κιχιά, διάφορα άλλα αναλώσιμα, τα υλικά για την κατασκευή των οντάδων και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Οι εκδηλώσεις λοιπόν της Κοζανίτικης Αποκριάς ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου, κορυφώνονται την Μεγάλη Αποκριά με το έναυσμα που δίνεται από την κεντρική πλατεία και το ταυτόχρονο άναμμα των 14 Φανών στις γειτονιές της πόλης, ενώ η αυλαία πέφτει την Καθαρά Δευτέρα.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Κοζανίτικης Αποκριάς 2018

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Πώς κατανέμονται τα σημερινά κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημερινά κρουσματα εντοπίζονται: Στον δήμο Κοζάνης 19, στον δήμο Εορδαίας 2, στον δήμο ...