Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Κοζάνη: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών κατά της συγχώνευσης βρεφονηπιοκόμων – νηπιαγωγών

Κοζάνη: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών κατά της συγχώνευσης βρεφονηπιοκόμων – νηπιαγωγών

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κοζάνη και στη συνέχεια πορεία στο δημαρχείο Κοζάνης, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και Εορδαίας.

Μοναδικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να μην γίνει η συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ (Βρεφονηπιοκόμων) με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής ΑΕΙ (Νηπιαγωγοί). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου της Κοζάνης, Αθανάσιο Κωτούλα, αλλά και με βάση το υπόμνημα που επέδωσαν οι εκπαιδευτικοί στον διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κώστα Κωνσταντόπουλο και στον εκπρόσωπο του δημάρχου Κοζάνης, «τα τελευταία 30 χρόνια η Διδασκαλική Ομοσπονδία θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης, δημόσιας δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Κάτω από την πίεση των αγώνων της θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο». Απαίτηση των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας του ίδιου του πρωθυπουργού και της δέσμευσης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, για την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Αυτό άλλωστε ήταν δέσμευση του αρμόδιου υπουργού στις δύο τελευταίες συναντήσεις Γαβρόγλου και δ.σ. της ΔΟΕ.

«Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στις προτάσεις για συγχώνευση των Τμημάτων της Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής ΑΕΙ», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, Κατερίνα Ασπράγγαθου, η οποία ζήτησε για άλλη μια φορά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. «να αφουγκραστεί και να υιοθετήσει τις αποφάσεις του κλάδου και να προχωρήσει άμεσα στην  υλοποίηση των δεσμεύσεών της». Δήλωσε πως «ο κλάδος θα αναδείξει περαιτέρω το θέμα και γι’ αυτό το λόγο διοργανώνει προσεχώς σχετική ημερίδα στην Πτολεμαΐδα».

Την αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις νηπιαγωγών ΑΕΙ και βρεφονηπιοκόμων ΑΤΕΙ, εξέφρασε και η εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας, τονίζοντας πως είναι συνέχεια των συγχωνεύσεων με βάση το σχέδιο «Αθηνά» και βεβαίως είναι επιταγές του 3ου Μνημονίου, ενώ έκανε λόγο για μία «συνολική επίθεση που δέχεται η παιδεία».

Με την συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, αλλά και με δράσεις που θα συνεχιστούν, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διεκδικούν:

-Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο).

-Αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής χωρίς καμία αλλαγή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

-Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους δήμους.

-Μείωση του αριθμού των νηπίων στις τάξεις και του εξοντωτικού διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών.

-Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και διορισμό μόνιμου, βοηθητικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας: Διαδικτυακή εκδήλωση: Βιώσιμη ανάπτυξη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία την Τετάρτη 3 Μαρτίου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνουν ανοιχτή διαδικτυακή ...