Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν θα πάμε απερίσκεπτα να κλείνουμε λιγνιτικές μονάδες»

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν θα πάμε απερίσκεπτα να κλείνουμε λιγνιτικές μονάδες»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

  • «Δεν θα υπάρξουν αυτοσχεδιασμοί και ερασιτεχνισμοί – Πρόθεσή μας η κατάρτιση ενός σοβαρού και υπεύθυνου σχεδίου απολιγνιτοποίησης

Στη ΔΕΗ και τη χρονική περίοδο που θα γίνει η απολιγνιτοποίηση αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα, ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν ερασιτεχνισμοί και αυτοσχεδιασμοί, καθώς και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάρτιση ενός σοβαρού και υπεύθυνου σχεδίου απολιγνιτοποίησης.

Αναλυτικότερα, ερωτώμενος για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η κυβερνητική πολιτική είναι μακριά από αυτοσχεδιασμούς και εσασιτεχνισμούς, ενώ πρόθεσή της είναι να υπάρξει ένα σοβαρό και υπεύθυνο σχέδιο που σε καμία περίπτωση δεν θα θίγει τόσο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας όσο και συνολικότερα την κοινωνική και οικονομική συνοχή. «Προφανώς, δεν θα πάμε απερίσκεπτα να κλείνουμε λιγνιτικές μονάδες, εάν την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα κενό. Όλα αυτά θα γίνουν συντεταγμένα και προετοιμασμένα σε χρόνο ρεκόρ ίσως, γιατί ο σχεδιασμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο- τρεις μήνες. Αλλά θα τα καταφέρουμε. Πιστεύω στο τέλος του χρόνου θα έχουμε προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση συντεταγμένα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάει σε άναρχο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, ειδικά τη στιγμή που θα υπάρξει κενό, αφήνοντας περιθώριο να μην είναι το ’28 η καταληκτική ημερομηνία, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα τα γίνουν σε χρόνο ρεκόρ.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε, επίσης, ότι η ΝΔ είναι η πρώτη Κυβέρνηση που όχι μόνο μιλάει αλλά προχωρεί σε πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Και αυτό γίνεται και για οικονομικούς λόγους, γιατί πια με τα χρήματα που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βάσει των διεθνών συνθηκών, είναι ασύμφορο να λειτουργούν αυτές οι μονάδες. Αλλά και για λόγους φυσικά περιβαλλοντικούς. Όλο αυτό το εγχείρημα θα ενταχθεί και θα περιγραφεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προφανώς, δεν θα υπάρξουν αυτοσχεδιασμοί και ερασιτεχνισμοί, αλλά θα κινηθούμε σοβαρά και υπεύθυνα, χρησιμοποιώντας ειδικούς από την αγορά και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρακαμφθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει με την τοπική κοινωνία, σημειώνοντας ότι ο υφυπουργός ο κ. Θωμάς έχει βρεθεί ήδη στη Δυτική Μακεδονία και λέγοντας ότι: «Συναντούμε, επίσης, τους φορείς και την αυτοδιοίκηση από τη Μεγαλόπολη. Θα ανέβουμε ξανά στη Δυτική Μακεδονία, για να δούμε και μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει παραγγελθεί και ζητήσαμε να επισπευσθεί ως προς το ζήτημα αυτό. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα τεράστιο ζήτημα και για τη ΔΕΗ φυσικά αλλά και την κυβέρνηση ολόκληρη το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης. Εάν ήσασταν στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος που ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, θα καταλαβαίνατε ότι γενικότερα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι πραγματικά ένα από τα τρία-τέσσερα βασικά ζητήματα πια συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

 

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν οι Βοϊώτες για τα διόδια – Συμμετοχή στη συνάντηση στο Υπ. Μεταφορών – Ζευκλής: Να κλείσουν συμβολικά τα δημοτικά καταστήματα– Πρόταση για πανό και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Πρόταση ώστε να κατέβουν μαζικά στην Αθήνα οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βοϊου και να συμμετάσχουν με τους ...