ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
Στην σημασία που έχει για τη χώρα η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει και εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε από την περιοδεία του στο Νομό Κοζάνης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, που βρέθηκε το πρωί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και είχε σειρά συναντήσεων με αγροτικούς φορείς και εκπροσώπους επιμελητηρίων.
Να σημειωθεί πως με την άφιξή του στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο υφυπουργός, συνοδεία κλιμακίου βουλευτών που αποτελούνταν από τους κ.κ. Γιώργο Αμανατίδη, Παρασκευή Βρυζίδου, Στάθη Κωνσταντινίδη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, έγινε δεκτός στο γραφείο του περιφερειάρχη, από τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη αλλά και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλειο Άμπα. Ακολούθησε σύσκεψη με επιστημονικά παραγωγικά επιμελητήρια και φορείς, αλλά συνάντηση με αγροτικούς φορείς, όπου τέθηκαν επί τάπητος προβλήματα της περιοχής αλλά και γενικότερα ζητήματα. Ο υπουργός στις συσκέψεις αυτές επεσήμανε μεταξύ άλλων τους δεσμούς που έχει με την περιοχή, αφού ανέφερε πως η καταγωγή της γυναίκας του είναι από τη Βλαστη και της μητέρας του από την Κοζάνη. Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ανέφερε τα προβλήματα της περιοχής την μονόπλευρη ανάπτυξη που έγινε μέχρι σήμερα και την στόχευση προς την αμπελοκαλλιέργεια . Ο υπουργός ανέφερε πως η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης εναρμονίζεται με αυτήν την ΕΕ. Και στόχος να μπουν νέοι στην αγροτική παραγωγή, οι οποίοι θα είναι καταρτισμένοι και επιστημονικά.
Στη συνέντευξη που ακολούθησε ο υπουργός επεσήμανε αρχικά πως συναντήθηκε με ανθρώπους της παραγωγής, άκουσε τα προβλήματά τους, μέσα από το διάλογο να προκύψουν οι άμεσες ενέργειες ώστε η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, όπως τόνισε. «Ο κόσμος θα αντιληφθεί ότι τα πράγμα έχουν αλλάξει και με διαφορά. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο που έχει αρχίσει να υλοποιείται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα και ήδη από την αντιπολίτευση, έχω επισκεφθεί την Κοζάνη και Δυτική Μακεδονία, είχαμε καταγράψει τα προβλήματα και είχαμε δει από πολύ νωρίς τα προβλήματα που έρχονται σε ό,τι αφορά για παράδειγμα, τη σταδιακή μετάβαση της οικονομίας που καλώς ή κακός στηριζόταν στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σταδιακά θα αρχίσει να μεταβάλλεται, πρόκειται για ευρωπαϊκές επιταγές, παγκόσμιες επιταγές. Πρέπει άμεσα να λάβουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα, άμεσης ανακούφισης , το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και μέσα από μια συγκεκριμένη στρατηγική να δώσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις, για αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στη Δυτική Μακεδονία, άνθρωποι να μεταναστεύουν, να μετακινούνται. Να δημιουργήσουμε κίνητρα για οικονομικές δραστηριότητες που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να δώσουν σταθερή ανάπτυξη στην περιοχή και ο κόσμος να μείνει στον τόπο του, στην Κοζάνη και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
«Τα τοπικά προϊόντα είναι αναγνωρισμένης φήμης και ποιότητας»
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, λέγοντας πως «η ισχυρή ανάπτυξη θα περάσει μέσα και από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», δίνοντας έμφαση στον ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, με αυξημένες τιμές πώλησης. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στα τοπικά προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά, όπως ο κρόκος, τα ροδάκινα Βελβεντού, τα κρασιά Σιάτιστας και Αμυνταίου, τα φασόλια Πρεσπών. «Προϊόντα αναγνωρισμένης φήμης και ποιότητας, αντί να πωλούνται σε καλές τιμές , ακριβές, δεν πωλούνται στις τιμές που πρέπει, ενώ τα εισαγόμενα πωλούνται παραπλανητικά ωε ελληνικά». Σε αυτή τη βάση ο υπουργός μίλησε για ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής αλλά στην αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων, που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής.
«Να κάνουμε τη ΔΕΗ μακροπρόθεσμα βιώσιμη»
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ειδικότερα σχολιάζοντας το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Σκρέκας, απάντησε πως η προηγούμενη κυβέρνηση μετέθεσε το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το «χαλί», φτάνοντας την επιχείρηση στα όριά της. «Το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη άνω του 1,2 δις ευρώ και το 2018 είχε ζημιές 900 εκ. ευρώ και το α΄ τρίμηνο του ’19 αρνητικό περιθώριο κέρδους, ενώ μειώθηκε η χρηματιστηριακή της αξία. Να δούμε από εδώ και πέρα τι να κάνουμε. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη ΔΕΗ, δεν μπορούμε χωρίς το στυλοβάτη του συστήματος, κάνοντας τη ΔΕΗ μακροπρόθεσμα βιώσιμη, μειώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη δραστηριότητα γύρω από τη μείωση ηλεκτρικού ρεύματος και μέσα σε αυτό το σχέδιο να εντάξουμε τον πρωτογενή τομέα», τόνισε. Επίσης, αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπονείτε από την Παγκόσμια Τράπεζα, για τη Δ. Μακεδονία.
Ο υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει για το ειδικό τιμολόγιο και αν αυτό θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020, μέτρο που θυμίζουμε ότι είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση παρέχοντας χαμηλότερα τιμολόγια ΔΕΗ για τους κατοίκους της περιοχής, λέγοντας πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα.
Χαμηλές τιμές προϊόντων και ελληνοποιήσεις
Επίσης, σχολίασε τις χαμηλές τιμές προϊόντων και το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων, λέγοντας πως αυτά τα φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν, όωπς με ελέγχους όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας . Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, μέσω ενός εθνικού σχεδίου. Κατηγόρησε μάλιστα την προηγούμενη κυβέρνηση για απραξία στο φαινόμενο, λέγοντας ότι ενώ υπήρχαν χρήματα δεν έγινε τίποτα: «Θα μπορούσαμε το 50% της αγροτικής γης να ποτίζεται και η ενέργεια να παράγεται από αγροτικά φωτοβολταϊκά που θα έχουν μηδνικό κόστος. Αλλά δεν έγινε τίποτα. Εμείς αυτό θα το αλλάξουμε», σημείωσε.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων ώστε αυτά να αυξήσουν την τιμή μεταπώλησής τους, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται φθηνά τα προϊόντα , αλλά να δημιουργήσουν brand name στην αγορά.
Το πρόγραμμα του υπουργού περιελάμβανε επίσης, επισκέψεις στο δήμο Κοζάνης, Βοΐου, Βελβεντού, επίσκεψη στον συνεταιρισμό κροκοπαραγωγών, στους συνεταισμούς Βελβεντού ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ και στις Οινοποιητικές Επιχειρήσεις «Οινοποιία ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ» και «Κτήμα ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ».