Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Κορωνοϊός: Πότε θα λειτουργήσει το Εργαστήριο Μοριακών Αναλύσεων στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο – Τι λέει ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Ι. Ρωμιόπουλος για την πανδημία – Δηλώσεις Κασαπίδη – Γκανάτσιου – Ιατρικού Συλλόγου (VIDEO)

Κορωνοϊός: Πότε θα λειτουργήσει το Εργαστήριο Μοριακών Αναλύσεων στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο – Τι λέει ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Ι. Ρωμιόπουλος για την πανδημία – Δηλώσεις Κασαπίδη – Γκανάτσιου – Ιατρικού Συλλόγου (VIDEO)

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Άμεσα, θα λειτουργήσει το εργαστήριο μοριακών αναλύσεων στο Μαμάτσειο νοσοκομείο της Κοζάνης, σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, κατά την παραλαβή του μηχανήματος από τη Βουλγαρία, που έγινε σήμερα το πρωί στο Μαμάτσειο, παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων, από τον ΕΟΔΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης.
Οπωσ είπε ο περιφερειάρχης, άμεσα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έρθει μια μοριακή βιολογία προκειμένου να εκπαιδεύσει το προσωπικό που θα προσληφθεί με συμβάσεις ώστε από βδομάδα να λειτουργήσει, εξετάζοντας δείγματα για κορωνοϊο.
Πρόκειται να είναι το πρώτο περιφερειακό εργαστήριο του εοδυ στην Ελλάδα, με δυνατότητα εξέτασης εκατό δειγμάτων την ημέρα, κάτι που θα αποσυμφορήσει τα κεντρικά εργαστήρια της χώρας, επεσήμανε ο κ Κασαπίδης, αφού πιστοποιηθεί σχετικά από τον εοδυ.Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, που τέθηκε επικεφαλής του ΕΟΔΥ στην περιοχή, επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι στόχος είναι να αποσυμφορηθεί ο ΕΟΔΥ με την εξέταση των ειγμάτων και να είναι πιο γρήγοροι στη διαχείρηση των καταστάσεων. Ο ίδιος σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κρωνοϊού, επεσήμανε ότι ευτυχώς δεν έκανε έξαρση στη χώρα μας γιατί πήραμε νωρίς μέτρα.
Αυτό που θα δώσει ελπίδα είναι η εξεύρεση αντισωμάτων για τον ιό, τόνισε, ενώ ερωτηθείς για την έξαρση του ιού στη Δυτική Μακεδονία, απάντησε πως όντως η περιοχή είναι από τις πιο πληττόμενες επιδημιολογικά, ειδικά σε Καστοριά και Κοζάνη που έχουν αυξημένο αριθμό θανάτων. «Φανήκαμε αντάξιοι των περιστάσεων. Τηρούμε το μέτρο της καραντίνας και η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. Εϊναι δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές», είπε χαακτηριστικά, ζητώντας ατομική ευθύνη και υπομονή από τον κόσμο.
Σε ό,τι αφορά το μηχάνημα, εξηγήθηκε ότι πρόκειται για ένα ολόκληρο μοριακό εργατήριο εξέτασης δειγμάτων, με μεγάλη γκάμα εξετάσεων και στο μέλλον θα αναβαθμίσει πολύ τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας, πέρα από τον COVID19 αλλά και για λοιμώδεις ασθένειες, γεννετικά νοσήματα, με πολύπλευρο διαγνωστικό σκοπό και για ερευνητικά πρωτόκολλα.
Από την πλευρά του Ελευθέριος Τσαρίδης από το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, τόνισε πως ο συνέβαλε όπου του ζητήθηκε και με το παραπάνω, όχι μόνο για το μηχάνημα, αλλά και στις συσκέψεις, τις αποφάσεις για τις καραντίνες και ό,τι άλλο χρειαστεί. Επίσης, τόνισε πως υπάρχει μια σταθερή βάση δειγμάτων, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, προτρέποντας τον κόσμο να μείνει σπίτι και να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών.


Κατά την παραλαβή του μηχανήματος έγινε η σχετική παρουσίασή του, εξηγήθηκε η λειτουργία του, με την επισήμανση πως θα προσληφθεί προσωπικό για τη λειτουργία του μηχανήματος, ενώ υπάρχουν και εθελοντές υποστήριξής του. Επίσης, για το εργαστήριο υπήρξαν πολίτες που έκαναν δωρεές που συνέβαλαν στη λειτουργία του, με ενέργειες ανακαίνισης του χώρου, προμήθειας πάγκων κ.λπ., γεγονός για το οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του ο περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος επεσήμανε πως το μηχάνημα θα βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με τάχιστη εξέταση κρουσμάτων, ώστε να μένει χώρος στα νοσοκομεία για να νοσηλεύονται τα θετικά. Αν χρειαστεί, επεσήμανε, θα εξυπηρετήσουν και άλλους νομούς.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χ. ΤΣεβεκίδης ευχαρίστησε από πλευράς του όσους συνέβαλαν ώστε να λειτουργήσει το μηχάνημα, αναβαθμίζοντας το κομμάτι του υγειονομικού χάρτη της περιοχής, με ασφάλεια.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team