Το Φθινόπωρο έφτασε, τα σχολεία άνοιξαν και ήδη ανησυχούν οι ειδικοί οτι τα κρούσματα θα αυξηθούν και μάλιστα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του παράλληλα με την εποχική γρίπη.
Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων. Και αυτό διότι η COVID -19 εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα σε αυτούς απ’ ό,τι στους ανεμβολίαστους.
Γεύση και όσφρηση
Ανεξαρτήτως αν έχετε εμβολιαστεί ή όχι, το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι αν η λοίμωξή σας επηρεάζει την όσφρηση ή τη γεύση σας, λέει ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Επιδημιολογίας & Γενετικής Επιδημιολογίας στο KCL.
Αυτό, όμως, δεν ισχύει για την ίωση. Όταν κάποιος έχει κρυολόγημα, δεν χάνει τη γεύση και την όσφρηση καθ’ εαυτές. Απλώς, αν έχει «μπούκωμα» (ρινική συμφόρηση) μπορεί να αδυνατεί να μυρίσει, οπότε εμμέσως επηρεάζονται και οι δύο αισθήσεις.
Να θυμάστε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πλήρη απώλεια της όσφρησης ή/και της γεύσης για πολύ καιρό.
Ωστόσο, κάτι ακόμα έρχεται να μας μπερδέψει.
Μια διαφορά μεταξύ των δύο ιών είναι απώλεια γεύσης ή οσμής, η οποία όμως, σύμφωνα με το CDC μπορεί να υπάρξει και στη γρίπη. Απλά, είναι πιο συχνό σύμπτωμα Covid-19.
Η διαφορά στην εμφάνιση συμπτωμάτων
Μία πολύ σημαντική διαφορά είναι πότε εμφανίζονται πρώτη φορά τα συμπτώματα:
Γρίπη: Τυπικά, ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα από μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση.
COVID-19: Συνήθως, ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα περίπου πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση, ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν και από 2 έως 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.
Ποια είναι λοιπόν τα συχνότερα συμπτώματα της Δέλτα;
Αναλύοντας δεδομένα από σύστημα αυτο-αναφοράς συμπτωματολογίας (app) που έχει δημιουργήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 έχουν πλέον αλλάξει τώρα που κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, συγκριτικά με ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Ενώ ο πυρετός και ο βήχας εξακολουθούν να είναι τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης και ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος επίσης αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς, σπανίως αναφέρει κάποιος με παραλλαγή Δέλτα ρινική καταρροή. Ακόμα, η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) που συνόδευε τις άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τώρα πια αναφέρεται ένατη ως προς τη συχνότητα της.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές στην συμπτωματολογία μπορεί να αποδίδονται στον τρόπο που αλλάζει ο ιός ή στο γεγονός ότι οι ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια είναι πια σε στάδιο που νοσούν σοβαρότερα, ενώ λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερα άτομα που με τη σειρά τους τείνουν να έχουν ηπιότερη συμπτωματολογία.
Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν ότι, παρούσης της μετάλλαξης Δέλτα ας μην θεωρούμε ότι η ρινική καταρροή και λίγος πονόλαιμος είναι απλά ένα κρυολόγημα, καθώς μπορεί να σηματοδοτεί λοίμωξη Covid-19.
Πηγή: dikaiologitika.gr