Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Κόντρες για τον αποχιονισμό του Αμυνταίου στο Δημοτικό Συμβούλιο – Οι απαντήσεις δημάρχου για τα αποτελέσματα συνάντησης με τον ΥΠΕΝ, τα Βαλτόνερα και το πόσο προχωράει η σύνδεση Τ/Θ με την 5η Μονάδα

Κόντρες για τον αποχιονισμό του Αμυνταίου στο Δημοτικό Συμβούλιο – Οι απαντήσεις δημάρχου για τα αποτελέσματα συνάντησης με τον ΥΠΕΝ, τα Βαλτόνερα και το πόσο προχωράει η σύνδεση Τ/Θ με την 5η Μονάδα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Την έκθεση πεπραγμένων της οικονομικής επιτροπής δήμου Αμυνταίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενέκρινε πέρασε κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με μία λευκή ψήφο.  Πρόκειται για τυπική απόφαση με τον δήμαρχο Αμυνταίου να σημειώνει πως μέσα στο β΄ εξάμηνο έγιναν 15 συνεδριάσεις και λήφθηκαν 107 αποφάσεις.

Η δεύτερη συνεδρίαση του οργάνου ξεκίνησε με ερωτήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα με ερώτηση του Κ. Θεοδωρίδη για τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με την Πτολεμαΐδα 5, με αφορμή το διαγωνισμό για τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την 5η Μονάδα.

Ο ίδιος ρώτησε για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων με τον Κ. Σκρέκα, συνάντηση στην οποία τέθηκαν και άλλα θέματα του Αμυνταίου, με τον ίδιο να λέει πως επειδή η ανακοίνωση του Δήμου μετά τη συνάντηση ήταν γενικόλογη, υπάρχει ο φόβος μήπως δεν έλαβε καμία ουσιαστική απάντηση. Ομοίως δεν απάντησε ο υπουργός και στην κ. Πέρκα για τη μετεγκατάσταση των Βαλτονέρων, στη Βουλή, σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Ερώτηση για τυχόν εξέλιξη στο αίτημα καταβολής επιδόματος θέρμανσης για όσους δεν καίνε καυσόξυλα κ.λπ., δηλαδή καίνε βιομάζα όπως στο Αμύνταιο, έκανε ο κ. Τρύφων Γρομπανόπουλος. Ο ίδιος ρώτησε για τη ρήψη αλατιού και κατά πόσο έγινε σε κοινότητες, αλλά και πόσο υπάρχει διαθέσιμο στο Δήμο. Επίσης, ρώτησε για τα Βαλτόνερα και τους Ανάργυρους, λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνει κάτι κακό για να τρέξουμε να θεραπεύσουμε κάτι.

Ερώτηση για τυχόν μέτρα ελάφρυνσης από τον Δήμο σε όσους έπληξε η πανδημία έκανε ο Κυριάκος Ελευθεριάδης.   Επίσης ερωτήσεις και παράπονα έγιναν και από άλλους συμβούλους για τον αποχιονισμό σε χωριά.  Ο αντιδήμαρχος κ. Δεμερτζίδης απάντησε αναφορικά με τον αποχιονισμό, πως είχε πέσει αλάτι παντού, ότι δεν υπήρξαν προβλήματα, εκτός από τις πρώτες ώρες όπου έπεφτε χιόνι συνέχεια και ενώ περνούσαν μηχανήματα, από πίσω να ξαναγέμιζε χιόνι. Το θέμα του αποχιονισμού αύξησε τους τόνους στο Δ.Σ. αναφορικά με το σε ποια χωριά έγινε αποχιονισμός. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κιοσές απάντησε ότι έγινε προσπάθεια για να μη μείνουν κλειστοί οι δρόμοι, λέγοντας πως έβγαιναν όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα.  Για το θέμα των μέτρων ελάφρυνσης, απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Μπερμπερίδης, λέγοντας πως έρχεται σε επόμενο ΔΣ ένα πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Αναφορικά με τη ΔΕΤΕΠΑ και τη διασύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος Ιορδάνης Μπάντης είπε πως έγινε προμελέτη με την ΑΝΚΟ, κατατέθηκε και είναι λογικό να προηγηθεί η διασύνδεση της Πτολεμαΐδας μιας και το Αμύνταιο θα «κουμπώσει» εκεί. Για το θέμα κλεισίματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κ. Μπάντης απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα να κλείσει το ταχυδρομείο στο Αμύνταιο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης αναφορικά με τη διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων είπε πως έχει οριζοντα τον Ιούνιο του έτους και γίνονται συνεχώς συνεδριάσεις.

Για τη συνάντηση με τον ΥΠΕΝ, είπε πως έθιξε τα θέματα των Βαλτονέρων, του ορυχείου της Βεγόρας, τις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ και την πρόταση εφόσον γίνεται βίαιη απώλεια θέσεων εργασίας να γίνει βίαιη αναπλήρωση και πριμοδότηση 20% στις περιοχές υπό μετάβαση. Για το Πράσινο Ταμείο δεσμεύθηκε ότι είναι μια αστοχία και του χρόνου θα επανέλθει η χρηματοδότηση στο 6%. «Ο υπουργός θέλει για όλα τα άλλα μια πίστωση χρόνου», είπε ο δήμαρχος και συγκεκριμένα για τη μετεγκατάσταση Βαλτονέρων, ο κ. Μπιτάκης είπε πως και οι άλλοι δήμαρχοι έθεσαν θέματα μετεγκαταστάσεων, με τον υπουργό να κρατάει μια ‘επιφύλαξη» και θέτοντας οικονομικά ζητήματα. «Εμείς μένουμε στην άποψή μας και τα Βαλτόνερα να τύχουν ευεργετικής πρόνοιας της πολιτείας», σημείωσε ο κ. Μπιτάκης. Επίσης, ζητήθηκε μεμονωμένο ραντεβού για να μπουν τα ειδικά θέματα του δήμου με το ΥΠΕΝ.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόταση του κ. Αντωνιάδη ώστε να γίνουν τα Βαλτόνερα Πράσινη Κοινότητα  με την Ακρινή. Ο κ. Μπιτάκης επανέλαβε πως θα πάνε στη δικαιοσύνη για το θέμα των Βαλτονέρων και αυτό το κοινοποίησε και στον υπουργό.
Για την επιδότηση της βιομάζας επανέλαβε την πρόταση για επιδότηση απευθείας στη ΔΕΤΕΠΑ, θέμα που θα ξανατεθεί ώστε να προβλεφθεί μέριμνα.

(Το Δ.Σ. είναι σε εξέλιξη)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Από σήμερα έως και τις 22/9 οι εγγραφές των επιτυχόντων α΄ φάσης στο ΔΙΕΚ Πτολεμαΐδας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Από το ΔΙΕΚ Πτολεμαΐδας σας ενημερώνουμε ότι ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των επιτυχόντων της Α΄φάσης στις παρακάτω ειδικότητες του ...