Η Τουρκία κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, εκτιμά ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ιστορικός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από την προοδευτική κοινότητα της χώρας.
«Ο Ερντογάν μπορεί να έχει κερδίσει προσωρινά (μετά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας), αλλά η Τουρκία θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με το παρελθόν της, αν θέλει κάποια στιγμή να λέγεται ευρωπαϊκή χώρα και να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Φωτιάδης, μιλώντας στη HuffPost Greece εν όψει διάλεξής του, σήμερα Τετάρτη, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με θέμα «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Το υπόβαθρο και η ενορχήστρωση της γενοκτονίας
Τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου υπολογίζονται πως ανέρχονται στα 353.000, με το οργανωμένο και μαζικό έγκλημα να λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο των Νεοτούρκων (1916-1918) και κατά την περίοδο των Κεμαλιστών (1919-1922). Όπως εξηγεί ο κ. Φωτιάδης, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, των Ασσυρίων και των Αρμενίων σχεδιάστηκε από τους Νεότουρκους μετά την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των βαλκανικών εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως το 1912, με τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.
«Η είσοδος των Σελτζούκων και των Τούρκων γενικότερα στην περιοχή έγινε τον 11ο αιώνα, και μπορεί να έμειναν ως κατακτητές, αλλά κοιτίδα τους ήταν τα εδάφη της Τουρκμενίας, της Μογγολίας και τα Αλτάια Όρη. Όταν είδαν ότι ως το 1912 είχαν χάσει σχεδόν όλα τα εδάφη του βαλκανικού χώρου, επέλεξαν να εφαρμόσουν διαφορετική πολιτική, αυτή που ξέρουμε ότι εφαρμόζουν όλα τα φασιστικά κράτη: “Η Τουρκία στους Τούρκους”».