Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από παγετό σε δεντροκαλλιέργειες στο Δήμο Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από παγετό σε δεντροκαλλιέργειες στο Δήμο Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Με τις πληγές της απολιγνιτοποίησης, που είναι σε εξέλιξη, και πλήττεται ο λαός της περιοχής, ήρθε και ο καταστροφικός παγετός τις νύχτες 8-9-10 Απρίλη, όπως και στα μέσα  Μάρτη, καταστρέφοντας ολικά σχεδόν τις δεντροκαλλιέργειες, ιδιαίτερα τις πρώιμες ποικιλίες κερασιάς αλλά ζημιές προκλήθηκαν και σε ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές και αμυγδαλιές. Επιπλέον μεγάλη ζημιά προκλήθηκε στις καλλιέργειες μήλου σε όλα τα χωριά Ανατολικό-Κομνηνά-Μεσόβουνο-Πύργοι και ιδιαίτερα στα δύο τελευταία, όπου οι καλλιέργειες κερασιών και μήλων είναι μονοκαλλιέργεια.

Οι βιοπαλαιστές δενδροκαλλιεργητές είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ επιπλέον έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα χωράφια. Τη στιγμή μάλιστα που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης – πλειστηριασμού των περιουσιών τους).

Από την άλλη αποδεικνύεται ότι  οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα (αντιπαγετική προστασία κλπ)  αλλά και με τις απαραίτητες υποδομές που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον   ΕΛΓΑ άμεσα εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής Βερμίου, στο Μεσόβουνο, Πύργους αλλά και στο Ανατολικό και Κομνηνά όλες κοινότητες του Δήμου Εορδαίας.
  • Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό στον ΕΛΓΑ Κοζάνης.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν, να μην εφαρμοστούν οι κόφτες των άρθρων 7&9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να καταβληθούν άμεσα προκαταβολές των αποζημιώσεων, για τον βιοπορισμό των δενδροκαλλιεργητών και των οικογενειών τους.
  • Να προβλεφθεί συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών και αποζημιώσεων.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστο μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
  • Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψηαπό τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

«Στόχο» τα ταξί στην Πτολεμαΐδα έβαλαν 4 αλλοδαποί το βράδυ του Σαββάτου-Σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος ενός 25χρονου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Εξιχνιάσθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας, τέσσερις (4) διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, που τελέστηκαν χθες (18-09-2021) τις πρώτες ...