Νέα, μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο ορυχείο Μαυροπηγής, καθώς η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε ολόκληρη την ημέρα την περιοχή προξένησε διάβρωση των εδαφών και κατολίσθηση πρανών στην τομή 3 (3Β) του ορυχείου.
Για μια άλλη φορά ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα, καθώς είναι γνωστή στα στελέχη του ορυχείου η σαθρότητα των εδαφών στο συγκεκριμένο ορυχείο της ΔΕΗ και το φαινόμενο παρακολουθούνταν από τις 7-8 το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο γύρω στις 10 το βράδυ άρχισαν τα κατολισθητικά φαινόμενα.
Η διεύθυνση του ορυχείου έκλεισε για προληπτικούς λόγους το ορυχείο κηρύσσοντας παύση εργασιών μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημίες και να σταθεροποιηθεί το φαινόμενο.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Σωματείου «Σπάρτακος» Γιώργο Αδαμίδη στον «Π», κατά την κατάρρευση των πρανών καταπλακώθηκε ταινιόδρομος μεταφοράς λιγνίτη, ενώ παρασύρθηκε για τουλάχιστον 50 μέτρα και ένα μικρό σκαπτικό μηχάνημα ιδιώτη (εργολάβου) που εκτελεί έργο για λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται στο τιμόνι χειριστής. Διότι, σύμφωνα με τον γραμματέα του «Σπάρτακου» Αθανάσιο Μάστορα, το φαινόμενο παρακολουθούνταν από νωρίς και οι εργοδηγοί απέσυραν τον εξοπλισμό (σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά) από τη συγκεκριμένη περιοχή και διέταξαν την απομάκρυνση των εργαζομένων. Μάλιστα έδιωξαν τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας και έμειναν στην περιοχή μονάχα εργοδηγοί για να παρακολουθούν το φαινόμενο.
Πρόκειται για την δεύτερη κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής μέσα σε 11 μέρες- με τελευταία αυτή της 21ης Νοεμβρίου, που ήταν όμως μικρότερης έκτασης. Όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει ο «Π» μετά την τελευταία κατολίσθηση, υπήρχε ανησυχία λόγω του καιρού για κατολισθητικά φαινόμενα στο ορυχείο Μαυροπηγής: «Επειδή ωστόσο το ορυχείο Μαυροπηγής έχει δώσει κι άλλες και μάλιστα μεγάλες κατολισθήσεις τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και εκφράζουν φόβους πως οι κατολισθήσεις θα συνεχιστούν γιατί το ορυχείο δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει, αλλά και διότι είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει διάβρωση πρανών την περίοδο του χειμώνα που είναι συνήθως ιδιαιτέρως βροχερή. Γι’ αυτό και καλούν τους ιθύνοντες να λάβουν αυξημένα μέτρα επιφυλακής και ασφάλειας.»
Κι επειδή παρά περί του αντιθέτου δηλώσεις ανησυχία επικρατεί και μεταξύ των στελεχών της ΔΕΗ, ήταν προγραμματισμένη για χθες ειδική σύσκεψη στελεχών της ΔΕΗ για να εξεταστούν τα εδαφολογικά προβλήματα στο ορυχείο Μαυροπηγής. Καθώς εκτός από συχνές κατολισθήσεις το ορυχείο- όπως και οι οικισμός της Μαυροπγής- διατρέχεται και από το γνωστό ρήγμα που έχει προξενήσει σοβαρά προβλήματα στο συνολικότερο σχεδιασμό εργασιών στο Βόρειο τομέα της ΔΕΗ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Σπάρτακου» γίνονται καθημερινά μετρήσεις για τις κινήσεις εδαφών στα πρανή του ορυχείου Μαυροπηγής, ενώ το φαινόμενο παρακολουθείται ακόμα και μέσω δορυφόρου.
Για άλλη μια φορά με δηλώσεις του στον «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Πέτρος Ταταρίδης έθεσε ζήτημα ασφάλειας των εργαζομένων στο Βόρειο τομέα και γενικότερα στα ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή, λέγοντας ότι «παρά τα μέτρα που παίρνονται οι κατολισθήσεις συνεχίζονται και ο κίνδυνος για το προσωπικό είναι υπαρκτός, καθώς μονάχα από τύχη και επειδή έγινε νύχτα η κατολίσθηση δεν θρηνήσαμε θύματα.»