Αρχική > Ενέργεια > Κίνδυνος κατάρρευσης της παραγωγής στα Ορυχεία και ΑΗΣ της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ – Από τις μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού

Κίνδυνος κατάρρευσης της παραγωγής στα Ορυχεία και ΑΗΣ της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ – Από τις μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Για τραγικές συνέπειες στην παραγωγική διαδικασία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), από το μαζικό κύμα αποχωρήσεων εργαζομένων σε σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή στη σύνταξη, καθώς αυξάνεται περαιτέρω η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, προειδοποιούν ο πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”, αλλά και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, μιλώντας στο «eptolemeos.gr».

Ο πρόεδρος του “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ” Μόσχος Μόσχος τονίζει μάλιστα ότι «αν δεν αντικατασταθεί άμεσα το προσωπικό που φεύγει στη σύνταξη δεν θα μπορούν να δουλέψουν το επόμενο διάστημα οι σταθμοί και τα ορυχεία στο ΛΚΔΜ», καθώς οι αποχωρούντες από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι την 1η Ιουλίου 2019 ξεπερνούν τους 600, μέχρι τον Αύγουστο θα ξεπεράσουν τους 700, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα αγγίξουν και μπορεί να ξεπεράσουν τους 1000(!). Κρούει, επίσης, κώδωνα κινδύνου για την ασφάλεια των εργαζομένων, αφού η δραματική μείωση του προσωπικού εντατικοποιεί περαιτέρω την εργασία και υποχρεώνει το εναπομείναν προσωπικό να δουλεύει για περισσότερες ώρες, εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό κέντρο.

Ο Μ. Μόσχος ανέφερε ειδικότερα ότι «από την 1η Ιουλίου του ’18 και μέχρι 1η Ιουλίου 2019 υπάρχουν περισσότερες από 600 αποχωρήσεις συναδέλφων απ’ τους σταθμούς και ορυχεία του ΛΚΔΜ, σε διάστημα 13 μηνών έχουν φύγει στη σύνταξη 650 άτομα. Και, με βάση τις δηλώσεις αποχωρήσεις στη σύνταξη που έχουν γίνει στις γραμματείες των σταθμών και ορυχείων του ΛΚΔΜ, θα έχουμε μεγάλο κύμα φυγής και τον Αύγουστο, οπότε την 1η Αυγούστου θα ξεπεράσουν τις 700 οι συνταξιοδοτήσεις στο ενεργειακό λεκανοπέδιο». Κι επειδή το κύμα αποχωρήσεων δεν δείχνει να σταματά τον Αύγουστο, δήλωσε πως «θεωρώ βέβαιο ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις, πράγμα που σημαίνει πως οι αποχωρούντες σε σύνταξη θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τους 1000».

Ο κ. Μόσχου, μίλησε συγκεκριμένα για 60-70 αποχωρήσεις από ΑΗΣ Καρδιάς, 170 από το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, 110-115 από Άγιο Δημήτριο, περί τους 70 στο Ορυχείο Καρδιάς, γύρω στους 60 από Κύριο Πεδίο (Ορυχείο Μαυροπηγής), άλλοι τόσοι περίπου από το Βιομηχανικό συγκρότημα και τα συνεργεία Βαρέων, 40-50 από ΑΗΣ Μελίτης, 35- 40 από ΑΗΣ Αμυνταίου και άλλοι τόσοι από το Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ αναμένονται κι άλλες αποχωρήσεις τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος του “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ” υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή «σημαίνει ότι ουσιαστικά η ΔΕΗ σηκώνει τα χέρια. Γιατί ήδη στους ΑΗΣ αν δεν δούλευε 12ωρα το σύνολο των συναδέλφων δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι σταθμοί, γιατί από τον Άγιο Δημήτριο μόνο έχουν φύγει ήδη 115 άτομα. Και στα ορυχεία ουσιαστικά δουλεύουν λίγοι εκσκαφείς, τα περισσότερα μηχανήματα “κάθονται” γιατί δεν έχουν κόσμο. Και δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Γι’ αυτό πήγαμε και συναντήσαμε και τον πρωθυπουργό πριν 20 μέρες, είχαμε εξαντλήσει τα περιθώρια με τους άλλους αρμοδίους».

Ο πρόεδρος του “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ” συνέχισε λέγοντας ότι «η τραγική έλλειψη προσωπικού σημαίνει εντατικοποίηση της εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, κι αυτή η εντατικοποίηση σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή εγκυμονεί κίνδυνος ατυχήματος του προσωπικού, αλλά και κίνδυνος κάποιας μεγάλης ζημίας για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ» και υπογράμμισε ότι: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να έρθει άμεσα κόσμος, να γίνουν άμεσα προσλήψεις, γιατί πέραν των άλλων είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι σταθμοί και τα ορυχεία».

Ζητούμενο η συγκράτηση της παραγωγής

Τα ανωτέρω στοιχεία κλήθηκε από το «eptolemeos.gr» να σχολιάσει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, ο οποίος στάθηκε μεν επιφυλακτικός ως προς το νούμερο των 1000 αποχωρήσεων μέχρι τέλος του χρόνου, χαρακτηρίζοντας το «υπερβολικό».  Παραδέχθηκε όμως ότι «είναι πασιφανές ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μαζική έξοδος προσωπικού» και πως «ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός αποχωρήσεων του αναμενόμενου, αν και το προσωπικό είναι ήδη ηλικιακά γηρασμένο. Είναι όμως γεγονός ότι το κλίμα που υπάρχει δείχνει ότι όποιος μπορεί να φύγει στη σύνταξη φεύγει». Τόνισε επίσης ότι «το ΛΚΔΜ έχει μείνει με το μισό προσωπικό, αλλά αν και το θέμα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού έχει τεθεί πάρα πολλές φορές και από τη διοίκηση της ΔΕΗ και από τα σωματεία και τους συνδικαλιστές, δεν αντικαταστάθηκε το προσωπικό που έφυγε όλα αυτά τα χρόνια», εννοώντας την τελευταία δεκαετία.

Έδειξε επίσης να συμμερίζεται σε ένα βαθμό τους φόβους του προέδρου του “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ” για το αύριο που ξημερώνει στο ΛΚΔΜ από την «αιμορραγία προσωπικού», όπως την χαρακτήρισε. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την παραγωγή στο ΛΚΔΜ και πως θα κρατήσουμε ανταγωνιστική την παραγωγή, με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της αιμορραγίας προσωπικού και αιμορραγίας κονδυλίων λόγω και της υπέρμετρης επιβάρυνσης για την αγορά ρύπων».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Δυστυχώς η αγορά μας καλείται να λειτουργήσει άλλη μια φορά με τη μέθοδο του click away»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δυστυχώς η αγορά μας καλείται να λειτουργήσει άλλη μια φορά με τη μέθοδο του click away. Είναι μια ...