Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > ΚΙΝΑΛ Ν.Ε. Κοζάνης: Το διαρκές έγκλημα του Νόμου ΣΥΡΙΖΑ/ Κατρούγκαλου και η άδικη διαχείριση της απόφασης του ΣτΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος 2,7 εκατ. συνταξιούχων

ΚΙΝΑΛ Ν.Ε. Κοζάνης: Το διαρκές έγκλημα του Νόμου ΣΥΡΙΖΑ/ Κατρούγκαλου και η άδικη διαχείριση της απόφασης του ΣτΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος 2,7 εκατ. συνταξιούχων

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ο νομικός κόσμος της χώρας πίστευε πως οι σοβαρές και άδικες μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι με δύο νόμους του 2012 θα κρινόταν αντισυνταγματικές. Πράγματι δικαιώθηκαν με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ήδη από το 2015.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε αυθαιρετώντας, πέρα από κάθε νομική και πολιτική υποχρέωση, να μην υλοποιήσει την απόφαση της Ολομέλειας. Αποφάσισε να την παρακάμψει φέρνοντας νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το 2016, τον γνωστό «νόμο Κατρούγκαλου».

Τι πέτυχε;

Ακύρωσε στην πράξη την αξίωση των συνταξιούχων  για επαναφορά των συντάξεων στο επίπεδο που είχαν πριν τις μειώσεις του 2012. Διότι ο συνταγματολόγος κ. Κατρούγκαλος χρησιμοποίησε τις γνώσεις του ώστε να κριθεί συνταγματική η διάταξή του, σε βάρος όμως των συνταξιούχων.

Από την άλλη, τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε ο νόμος Κατρούγκαλου;

  1. Όλες οι κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων θα επανερχόταν στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011.
  2. Όλες οι επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2011.
  3. Όλα τα δώρα – μέχρι και τα 800 ευρώ – θα υπολογιζόταν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λάμβαναν το 2012.

Η «παρέμβαση» του «νόμου Κατρούγκαλου» διέλυσε την προσδοκία και την περιόρισε στο επίπεδου του γνωστού 11μηνου. Είναι εύκολο να αντιληφθεί ο κάθε συνταξιούχος το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστη.

Διάφοροι υποστηρικτές του «νόμου Κατρούγκαλου» διατείνονται και ορθά ότι έδωσε σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων μικρές αυξήσεις. Καλά θα κάνουν όμως να μπούνε στον κόπο και να συγκρίνουν το ύψος της απώλειας του 2012 – που κρίθηκε αντισυνταγματική – καθώς και την αιτία που χάθηκε – πλην του 11μηνου – με τις μικρές αυξήσεις που δόθηκαν. Η διαφορά είναι χαοτική.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. βελτίωσε επί το συνταγματικότερο τον νόμο. Δίνει μικρές αυξήσεις σε εργαζόμενους με περισσότερα από 30-31 έτη ασφάλισης, πολύ μικρότερες των ποσών που χάθηκαν από το 2012. Συνεπώς ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ θέλησε να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ του 2015 αδικώντας τους συνταξιούχους.

Με πρωτοβουλία της προχώρησε σε πιλοτική δίκη που δεν την υλοποιεί στο σύνολό της προσπαθώντας με επικοινωνιακά παιχνίδια να χρυσώσει το χάπι. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν αποδίδει τις μειώσεις που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις·
  • Δεν αποδίδει τα Δώρα στους συνταξιούχους·
  • Δεν αποδίδει τα δώρα στους αγρότες συνταξιούχους και στους συνταξιούχους με μικτές αποδοχές κάτω από χίλια ευρώ.

Είναι προφανές ότι γεννάται το ερώτημα από πού και πώς θα βρεθούν τα χρήματα για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012. Οι συνταξιούχοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες. Δεν θέτουν ζήτημα εφάπαξ καταβολής αναδρομικών ούτε άμεσης επαναφοράς. Το κόστος θα μπορούσε να μοιραστεί σε χρόνο που δεν θα δημιουργεί δημοσιονομικά προβλήματα.

Αλλιώς θα συνεχιστούν οι δικαστικοί αγώνες (για επικουρικές και δώρα), δεν θα λαμβάνουν αυξήσεις όσοι έχουν αρνητικό ισοζύγιο από τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση, ενώ όσοι έχουν θετικό θα λάβουν τις αυξήσεις τους μονάχα κατά το 1/5 τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ν.Ε. Κοζάνης του Κινήματος Αλλαγής και ο τομέας Κοινωνικών υποθέσεων θα σταθούν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια δικαίωσης των συνταξιούχων της πατρίδας με παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο.

Ν.Ε. Κοζάνης

Τομέας Κοινωνικών Υποθέσεων

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Γέφυρα Ζωής: Αιμοδοσία Με ραντεβού & Μάσκα στο Δ.Δ.  Καισαρειάς την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 και  ΩΡΑ 15:30-20:00 στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δ.Δ της Καισαρειάς διοργανώνεται ...