Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι ένα συχνό χειρουργικό πρόβλημα που αφορά άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ανάμεσά τους, η βουβωνοκήλη και η ομφαλοκήλη ξεχωρίζουν λόγω της συχνότητάς τους και της ανάγκης για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν με ήπια συμπτώματα, η εξέλιξή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Ευτυχώς, η σύγχρονη χειρουργική προσφέρει αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις με άριστα αποτελέσματα αποκατάστασης.
Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο κοινή μορφή κήλης και εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες. Πρόκειται για προπέτεια ενδοκοιλιακού περιεχομένου (όπως έντερο ή λίπος) μέσα από ένα χάσμα στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, στο ύψος της βουβωνικής χώρας. Μπορεί να είναι μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη, και χωρίζεται σε λοξή και ευθεία, ανάλογα με την πορεία της προβολής.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Η βουβωνοκήλη συχνά οφείλεται σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Παράγοντες που προδιαθέτουν είναι η άρση βαρών, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη και το κάπνισμα. Υπάρχει επίσης και γενετική προδιάθεση, κάτι που εξηγεί την αυξημένη συχνότητά της σε συγκεκριμένα άτομα.
Συμπτώματα και επιπλοκές
Στα αρχικά στάδια, η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να παρουσιάζεται μόνο με μία εμφανή διόγκωση. Στα προχωρημένα στάδια προκαλεί πόνο, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπάρχει ο κίνδυνος της περίσφιξης, μια επείγουσα κατάσταση με σοβαρές επιπλοκές.
Η χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης
Η χειρουργική αποκατάσταση είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή. Η σύγχρονη προσέγγιση είναι η λαπαροσκοπική τεχνική TEP, η οποία προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερο πόνο και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Στην επέμβαση αυτή χρησιμοποιείται συνθετικό πλέγμα, που προσφέρει μόνιμη στήριξη και μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής.
Ομφαλοκήλη: Αιτίες και συχνότητα
Η ομφαλοκήλη αφορά προπέτεια ενδοκοιλιακού περιεχομένου μέσω του ομφαλού και είναι ιδιαίτερα συχνή σε νεογνά, παιδιά και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ειδικά μετά τον τοκετό. Μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη, ανάλογα με την ηλικία και τα αίτια της εμφάνισης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;
Τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ορατή διόγκωση στον ομφαλό, κοιλιακή δυσφορία και πόνο. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ομφαλοκήλη μπορεί να είναι ανατάξιμη. Όμως, αν υπάρξει περίσφιξη, απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή νέκρωσης του εγκλωβισμένου σπλάχνου.
Διάγνωση και θεραπευτικές επιλογές
Η διάγνωση βασίζεται σε κλινική εξέταση και, όπου χρειάζεται, σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική, με δύο βασικές τεχνικές: την ανοιχτή και τη λαπαροσκοπική. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούνται πλέγματα, τα οποία είναι ασφαλή και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής.
Ανάρρωση και πιθανές επιπλοκές
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση επιτρέπει ταχύτερη κινητοποίηση και γρήγορη επιστροφή στις δραστηριότητες. Σε μικρές κήλες ή σε ευπαθείς ασθενείς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν καινούργια πλέγματα με τοπική αναισθησία. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, εφόσον τηρούνται οι μετεγχειρητικές οδηγίες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βουβωνοκήλη και την ομφαλοκήλη, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Περικλή Χρυσοχέρη.