Στην ανάπτυξη Κέντρων Καινοτομίας σε 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις, προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας σχετικό έργο το οποίο έχει εγκριθεί και «τρέχει» από την περσινή χρονιά. Η πολύ ευχάριστη είδηση είναι το ότι ένα εκ των 13 κέντρων, το μοναδικό για τη Δυτική Μακεδονία, θα γίνει στην Πτολεμαΐδα, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του 3ου ΓΕΛ..
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη Κέντρων Καινοτομίας σε 13 περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, και στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος γνώσης που θα είναι στηριγμένο στη σχολική κοινότητα, την τοπική κοινωνία, τους θεσμούς, τα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις τοπικής εμβέλειας. Το οικοσύστημα αυτό θα διασυνδεθεί με αντίστοιχα εκπαιδευτικά οικοσυστήματα στο εξωτερικό, δημιουργώντας μια εκτεταμένη κοινότητα γνώσης. Σταδιακά θα επιτευχθεί η δημιουργία μιας διασυνδεδεμένης κοινότητας γνώσης που θα προωθεί την καινοτομία, την εκπαίδευση και τη διάχυση της γνώσης, ενισχύοντας έτσι το εκπαιδευτικό περιβάλλον και προετοιμάζοντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως την τεχνολογική εξέλιξη και τις κοινωνικές προκλήσεις.
Τι περιλαμβάνει το έργο:
• Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Περιλαμβάνει την κατάρτιση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, τα οποία επικεντρώνονται σε θέματα αιχμής όπως η εκμάθηση του Metaverse, η επαυξημένη πραγματικότητα, η ρομποτική, ο ψηφιακός γραμματισμός, κ.ά.
• Υλικοτεχνική Τεχνολογική Υποδομή: Περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου τεχνολογικού και δικτυακού εξοπλισμού προκειμένου να εφαρμοστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα Κέντρα Καινοτομίας.
• Διαμόρφωση Χώρου Κέντρων Καινοτομίας: Περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού γραφείων και αιθουσών, καθώς και εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης αιθουσών για να δημιουργηθούν οι χώροι των Κέντρων Καινοτομίας.
• Επιμόρφωση: Περιλαμβάνει την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και του προσωπικού που θα λειτουργήσει στα Κέντρα Καινοτομίας, με σκοπό την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων για τη διάχυση της γνώσης στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που θα επισκέπτονται τα Κέντρα.
• Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και διαχείριση του έργου: Περιλαμβάνει την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, την παροχή υπηρεσιών πιλοτικής λειτουργίας, την παροχή τεχνικής υποστήριξης, το συντονισμό των ενεργειών και τη γενική διαχείριση του έργου συνολικά.
Η χρηματοδότηση προέκυψε από το Ταμείο Ανάκαμψης, και φορέας Ευθύνης είναι το Υπουργείο Παιδείας και φορέας υλοποίησης είναι το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΕΚΔΟΣΕΩΝ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ (ΙΤΥΕ).
Η επιλογή της πόλης της Πτολεμαΐδας προέκυψε μετά και από πρόταση του Δήμου Εορδαίας, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η σύμβαση δωρεάν παραχώρησης τμήματος της σχολικής μονάδας όπου σήμερα στεγάζεται το 3ο ΓΕΛ ώστε να στεγαστεί το Κέντρο Καινοτομίας. Να σημειωθεί ότι πρόταση επιλογής αντίστοιχα της Κοζάνης, υπέβαλλε και ο Δήμος Κοζάνης, το Υπουργείο όμως επέλεξε την Πτολεμαΐδα.