Τη διαμαρτυρία τους για τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, με την παράδοση βασικών κοινωνικών αγαθών όπως το νερό, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες και δημόσια περιουσία στα μονοπώλια με την ένταξή τους στο Υπερταμείο, διαδήλωσαν μέλη και φίλοι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) το βράδυ της Τρίτης, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.
«Νύχτα φέρνουν ένα ακόμα νομοσχέδιο αιφνιδιάζοντας για μια φορά ακόμα το λαό και παίρνοντας μέτρα που θα είχαν πρόβλημα οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να τα περάσουν», ανέφερε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Πέτρος Ταταρίδης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο ομιλητής, ήρθε να κάνει την βρώμικη δουλειά. Τα μέτρα που περνάνε σήμερα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από μέτρα που πραγματικά κάνουν πάρα πολύ δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων και γενικότερα του λαού.
«Η κυβέρνηση όσο κι αν βαρούσε τα ταμπούρλα ότι δεν θα άκουγε τους δανειστές, κάνει αυτό το υπερταμείο όπου υποθηκεύουν την περιουσία του ελληνικού λαού, αλλά και δημιουργούν ένα πεδίο ανταγωνισμού για το ποιος θα επενδύσει στα νερά, στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις υποδομές. Υποθηκεύουν με λίγα λόγια όλη την περιουσία του ελληνικού λαού.»
Προειδοποίησε ότι θα έρθουν κι άλλα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά, νέο φορολογικό και ότι ετοιμάζουν νέο εργασιακό και ασφαλιστικό νόμο κάτι που θα αφαιρέσει περισσότερα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. «Θα είναι λαιμητόμος τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Και το ασφαλιστικό θα ξανανοίξει με περαιτέρω μείωση συντάξεων και στο επικουρικό θα χτυπήσουν ακόμα περισσότερο την κοινωνική ασφάλιση και θα δημιουργήσουν ακόμα χειρότερο περιβάλλον για τους εργαζόμενους», επισημαίνοντας πως «στην ουσία θα απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις, θα μειώσουν τις συντάξεις και τον βασικό μισθό.»
Ο κ. Ταταρίδης τόνισε ότι «σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να βγούμε στην αντεπίθεση και να απαιτήσουμε όσα παράγουμε και μάς ανήκουν. Να απαιτήσουμε να υπογραφεί συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους που να επανακτούν τις χαμένες απώλειες του 2009 και του 2010. Καμιά διαχείριση, καμιά ποσόστωση 60%-40% δεν μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και τους οικονομικούς όρους για τους εργαζόμενους. Θα πρέπει επίσης να απαιτήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση του δουλεμπορίου, φθηνό ρεύμα για το λαό, όλα όσα παράγουμε και μας ανήκουν.»
Υπογράμμισε επίσης πως είναι αναγκαίο όσο ποτέ και η Υγεία και η Παιδεία να είναι πλήρως κοινωνικοποιημένες για να έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός. «Πρέπει από δω και πέρα να σημάνει αγώνας χωρίς εφησυχασμό και χωρίς να αποπροσανατολιζόμαστε από τα ψέματα της κυβέρνησης, που πραγματικά χειραγωγεί με τον καλύτερο τρόπο το λαό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τούς πάρουν χαμπάρι, από το ψέμα δεν σηκώνονται και να ξεσηκωθούν. Να βγουν στο δρόμο με κάθε μορφή αγώνα, για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να βγούμε στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας.»