Μείωση των εισακτέων κατά 50% σε σχέση με πέρυσι καταγράφει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν μετά την ανακοίνωση των βάσεων από το Υπουργείο Παιδείας.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία εφαρμόζεται από φέτος, πετσοκόβει ουσιαστικά των αριθμών των εισακτέων κυρίως σε περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία δεν φαίνεται να δέχτηκαν την στήριξη που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέχει, έναντι των κεντρικών Ιδρυμάτων.
Έτσι από τις σχεδόν 4.600 περσινές θέσεις, φέτος για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν 2.300, με Κοζάνη και Γρεβενά να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στην πόλη της Πτολεμαΐδας.
Παράλληλα τρία από τα τμήματα του Πανεπιστημίου, το Ορυκτών Πόρων και το Περιφερειακής Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη και το Μαθηματικών στην Καστοριά, θα δεχθούν λιγότερους από 20 φοιτητές, ενώ δεν σημειώνεται τμήμα το οποίο δεν θα έχει εισακτέους, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ανά τη χώρα.
Μιλώντας στον «Π», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, τόνισε πως ακόμα και με αυτή την κατάσταση τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα, καθώς η φετινή θα είναι η χειρότερη απ’ όλες τις χρονιές:
«Ευελπιστώ πως ακόμα και έτσι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα καθώς η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη απ’ όλες καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα του διπλού μηχανογραφικού που θα εφαρμοστεί του χρόνου και θα βελτιώσει την κατάσταση στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Παράλληλα εκτιμούμε πως οι φοιτητές θα έρθουν κανονικά και θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο», τόνισε.
Ο κ. Θεοδούλιδης άσκησε κριτική στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα της ενίσχυσης των περιφερειακών Ιδρυμάτων, έναντι των κεντρικών, σημειώνοντας πως «εν εισακούστηκαν οι προτάσεις για δραστική μείωση στο κέντρο, κάτι που το είχαμε επισημάνει από την αρχή».
Από το Υπουργείο πλέον έχει ζητηθεί αναδιάταξη απ’ όλα τα πανεπιστήμια μέχρι 30-9 κυρίως σε συγχωνεύσεις τμημάτων και αλλαγές επιστημονικού αντικειμένου και ονομασίας, για τμήματα που σημειώνουν προβλήματα, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να συζητά το επόμενο διάστημα τις δικές του προτάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Κοζάνη εισέρχονται 850 φοιτητές, στα Γρεβενά 100, στη Φλώρινα 630, στην Καστοριά 460 και 260 στην Πτολεμαϊδα.
Ζήσης Πιτσιάβας