Με καθυστερήσεις προχωράει η διαδικασία ξύλευσης στα χωριά της περιοχής, μιας και έχει μπει ήδη η Σεπτέμβριος και στις περισσότερες κοινότητες δεν έχουν εγκατασταθεί καν τα ειδικά συνεργεία, ενώ σε αυτά που μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ξύλευσης, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, με τους κατοίκους να τονίζουν πως τότε θα είναι αργά, αφού θα έχουν πιάσει τα κρύα και οι βροχές. Μιλάμε φυσικά για πολλές ορεινές στην πλειοψηφία τους κοινότητες του Νομού, αλλά και σε όλη τη Δ. Μακεδονία, όπου τα ξύλα είναι απαραίτητα για θέρμανση. Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γρεβενών ΝΔ, Ανδρέα Πάτση για την προμήθεια καυσόξυλων στους κατοίκους των ορεινών χωριών στην Περιφέρεια Γρεβενών, με τον ίδιο να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι σημαντικό και πρέπει να βρεθεί λύση.
Ειδικότερα, μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της κοινότητας της Άρδασσας, τόνισε πως υπάρχει θέμα με την ξύλευση και μάλιστα ο ίδιος, στις λίγες ημέρες που ανέλαβε θητεία, επικοινώνησε με τον δασάρχη προκειμένου να βρεθεί λύση. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι σίγουρα πολλά, τονίζει ο ίδιος, λέγοντας πως περί τους 200 κατοίκους είναι αυτοί που δικαιούνται ξυλείας για τον χειμώνα. «Η διαδικασία καθυστέρησε και θα πιάσει ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στη Βλάστη, από την άλλη, το πρόβλημα υπάρχει αλλά φαίνεται πως θα δρομολογηθεί μιας και χθες πήγε ένα μεγάλο συνεργείο ξύλευσης, έλεγξε την περιοχή και σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στον νέο πρόεδρο Γιάννη Τζιούμαρη, σε είκοσι ημέρες θα έχουν τελειώσει. Ωστόσο και ο ίδιος επισημαίνει πως θα «πιάσει» ο Οκτώβριος μέχρι να ξυλευθούν και να παραδοθούν. «Θα έχουν πέσει τα πρώτα κρύα και αν πέσουν και βροχές, τα ξύλα πως θα κουβαληθούν;», αναρωτιέται ο ίδιος, προσθέτοντας πως η περιοχή είναι δασική. Η μόνη λύση που προτείνει ο ίδιος για να μην υπάρχουν και του χρόνου παρόμοια προβλήματα είναι να πιέσουν όλοι προς την αλλαγή της νομοθεσίας.
Γιατί εντείνεται το πρόβλημα χρόνο με τον χρόνο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», το πρόβλημα εφέτος είναι μεγαλύτερο από πέρυσι και αυτό οφείλεται στις περυσινές αλλαγές στη διαδικασία. Παλιά τα ξύλα για ατομικές ανάγκες των κατοίκων δινόταν μέσω ρυθμιστικής διάταξης, η οποία άλλαξε και πλέον πρέπει να υπάρχουν διαχειριστικές μελέτες ανά χωριό αλλά και ξεχωριστοί πίνακες υλοτομίας. Αυτό φυσικά, απαιτεί χρόνο, σε αντίθεση με την παλιά διαδικασία, όπου ο κάθε πρόεδρος κοινότητας δήλωνε πόσες μερίδες καυσόξυλων χρειάζεται για ανάλογο αριθμό κατοίκων και συνέχιζε το δασαρχείο δίνοντας τις κατάλληλες εντολές. Αναλάμβαναν, τότε, οι υλοτόμοι, τους οποίους πλήρωναν οι κάτοικοι (20 ευρώ τον τόνο).
Πλέον, οι υλοτόμοι θα πρέπει να μπαίνουν σε συγκεκριμένο κομμάτι έκτασης, για το οποίο θα υπάρχουν μελέτες και θα πληρώνονται μέσω της Κρατικής Εκμετάλλευσης Δασών (Κ.Ε.Δ.) (σ.σ. από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας). Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχουν έρθει τα χρήματα από την Κ.Ε.Δ. Από την μια, δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες και από την άλλη δεν υπάρχουν χρήματα! Ελλοχεύει ο κίνδυνος, λοιπόν, να πιάσει Οκτώβριος και τα ξύλα να είναι χλωρά από τις βροχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το δασαρχείο Κοζάνης έχει γίνει ήδη κατανομή και περιμένουν έγκριση δαπάνης για τις κοινότητες Βλάστης, Εμπορίου, Ρυακίου (ανέρχεται συνολικά στις 107.000 ευρώ).
Επίσης, κοινότητες όπως ο Μεταξάς και ο Άγιος Χαράλαμπος έχουν πίνακες υλοτομίας, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα σε Φούφα και Άρδασσα Εορδαίας.
Να τονιστεί, τέλος, πως διαφορετική είναι η κατάσταση όπου υπάρχει δημοτικό δάσος, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζουν οι κοινότητες που έχουν δημόσιες εκτάσεις.